Liderul „Grupării Potra“, condamnat cu blândeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horatiu Potra - Foto: Facebook
Horatiu Potra - Foto: Facebook

Judecătorii Tribunalului Sibiu au considerat că Horaţiu Potra, acuzat că a format o grupare paramilitară, care folosea arme albe şi de foc în antrenamente, nu trebuie să facă închisoare.

Sibianul Horațiu Potra (40 de ani), fost luptător în Legiunea Străină, a fost condamnat, luni, de către  judecătorii Tribunalului Sibiu la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Procesul la această instanţă a durat un an.

Potra este considerat de către procurorii DIICOT, care au instrumentat acest dosar, drept liderul unei grupări care era organizată şi funcţiona după principiile unei structure paramilitare. Mai mult, la percheziţiile realizate, anchetatorii sibieni au descoperit un adevărat arsenal de arme de foc şi arme albe. Decizia Tribunalului Sibiu nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia. Pentru infracţiunea de trafic de droguri, Potra a fost achitat.

„Erau arme care puteau fi folosite de o celulă teroristă"

„Din activităţile pe care le-am desfăşurat, am stabilit că liderul grupării (Horaţiu Potra - n.r.) îşi antrena oamenii în zone din apropierea municipiului Sibiu şi Mediaş, în păduri. Efectiv, făceau trageri cu armamentul, făceau instruiri de luptă corp la corp, instruiri de supravieţuire în condiţii deosebite, se deplasau în acest sens cu maşini de teren, chiar organizaseră un soi de tabără militară la o fermă pe care o deţinea liderul grupării infracţionale", a declarat anul trecut, la Sibiu, comisarul Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba. 

„Toate armele pe care le-am găsit, mai ales cele de foc, sunt arme care în orice moment ar fi putut fi folosite de o celulă teroristă, la un act terorist. Interesant este şi faptul că la mai multe locaţii ale inculpaţilor au fost găsite raniţe pregătite cu tot echipamentul necesar, inclusiv cagule, arme albe, sprayuri irritant-lacrimogene sau paralizante, schimburi de haine şi subţiri şi groase pentru anotimp rece, truse medicale, tot ce are nevoie o persoană antrenată să supravieţuiască într-un mediu ostil", a mai spus Traian Berbeceanu. 

Plantaţie de canabis

În acelaşi dosar, Horaţiu Potra a fost judecat alături de alţi membri ai grupării pentru trafic de droguri. Potrivit DIICOT, „inculpaţii au cultivat, preparat, deţinut, transportat şi comercializat, pe raza judeţelor Sibiu şi Mureş, cantităţi mari de canabis, obţinând venituri importante". Anchetatorii au mai susţinut că plantele de canabis erau cultivate la o fermă agricolă din comuna Zagăr, jud. Mureş, aparţinând unei societăţi comerciale din Mediaş, având ca asociat pe liderul grupării, învinuitul P.H., cu dublă cetăţenie, română şi franceză. În cadrul fermei era amenajat un laborator clandestin de cultivare şi preparare a canabisului.

Condamnări în trei din şase cazuri


Din cei șase „locotenenți" ai lui Potra, doar trei au primit închisoare cu executare, toți pentru trafic de droguri de risc, ceilalți trei primind pedepse cu suspendare. Cei trei care au primit pedepse cu executare sunt Florin Câmpean (3 ani şi 6 luni), Alexandru Chisăliţă (3 ani şi 2 luni) şi Mihai Szasz (3 ani şi 4 luni). De cealaltă parte, Vasile Vătavu, Louis Lorant Virca  şi Ilie Vasile Lulcic au primit pedepse cu suspendare. Atât inculpaţii, cât şi procurorii DIICOT pot face apel.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite