Membrii grupării specilizate în fraude informatice au fost arestați preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hackeri din trei judete si din Bucuresti, adusi la DIICOT Sibiu
Hackeri din trei judete si din Bucuresti, adusi la DIICOT Sibiu

Cei 7 membri ai grupării care au ajuns miercuri în fața magistraților au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Printre ei se numără și liderii grupării, un bărbat din București și unul din Cluj, ambii în vârstă de aproximativ 30 de ani.

Pe numele celor 7, printre care se numără și cei doi lideri ai grupării, fuseseră emise ordonanțe de reținere iar miercuri au ajuns în fața magistraților cu propunere de arestare preventivă. 

Audierile au durat ore bune, iar în această seară instanța a emis pe numele lor mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. 

21 de percheziții

Polițiștii de la Crimă Organizată, sub coordonarea procurorilor Biroului Teritorial DIICOT Sibiu au făcut marți dimineață 21 de percheziții domiciliare la Sibiu, Cluj, București, Arad și Vâlcea, fiind vizați membrii unei grupări specializate în fraude informatice.

În dosar, sunt 24 de învinuiți și aproximativ 120 de părți vătămate din Austria, Germania, Elveția, Franța și Statele Unite ale Americii. Membrii rețelei organizau licitații false pe internet, bunurile fictive scoase la licitație fiind dintre cele mai diverse, de la electrocasnice până la ATV-uri, mașini sau tractoare, prejudiciul estimat în acest dosar fiind de 120.000 de euro. 

Marea majoritate a celor 24 de învinuiţi din dosar au antecedente în fraude informatice.

image

„Modul de operare este deja clasic, cel al licitaţiilor fictive prin internet. Infractorii postau pe diferite site-uri tot felul de bunuri la vânzare, bunuri pe care nu le deţineau. Trimiteau doar o imagine cu bunul respectiv, vindeau de la I-Pad-uri, I-Phone-uri, laptopuri de ultimă generaţie, până la utilaje agriocole şi autoturisme”, a spus inspectorul Cristian Negru, şeful Serviciului de Combatere a Criminialităţii Informatice Alba Iulia

Potrivit acestuia, hackerii cereau fie avansuri, fie toţi banii, şi fac parte din două grupări infracţionale care în acest an s-au unit.

„Au fost două grupări constituite în 2009, care în 2011 au fuzionat. Liderii celor două grupări au stabilit că e mult mai rentabil să lucreze împreună, să-şi împrumute unii altora conturile bancare şi săgeţile controlate de ei. Au înfiinţat o societate comercială şi un site care avea ca obiect vânzarea de produse de curăţenie şi ofereau fictiv servicii de curăţenie”, a mai spus Cristian Negru.

La cele 21 de percheziţii, au fost ridicate foarte multe calculatoare, laptopuri, dar şi două autoturisme.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite