UPDATE/ Liderii grupării specializate în fraude informatice au primit ordonanțe de reținere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă persoane au primit până în acest moment ordonanțe de reținere, în cazul grupării specializate în fraude informatice ai cărei membri au fost ridicați ieri de DIICOT. Printre cei nouă se numără și liderii grupării, doi bărbați din Sibiu și Cluj, ambii în vârstă de aproximativ 30 de ani.

UPDATE, ORA 13:27 Numărul celor pe numele cărora au fost emise ordonanţe de reţinere a ajuns la 9. Pe lângă cei 7 reţinuţi deja, pe numele altor doi membri ai grupării au fost emise ordonanţe de reţinere în lipsă.

Potrivit procurorului șef al DIICOT SIbiu, Danusia Boicean, până în acest moment șapte dintre cei audiați ieri au primit ordonanțe de reținere, iar în cursul zilei de astăzi urmează să fie prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă.

Cei 7 sunt din Sibiu, București, Vâlcea și Cluj, iar printre ei se numără și liderii grupării, un sibian și un clujean, ambii în vârstă de aproximativ 30 de ani. Cei doi au condus două grupări infracționale specializate în fraude informatice, care în acest an au fuzionat.

Audierile celorlalte persoane învinuite în dosar continuă și la această oră, la sediul DIICOT SIbiu.

21 de percheziții

Polițiștii de la Crimă Organizată, sub coordonarea procurorilor Biroului Teritorial DIICOT Sibiu au făcut ieri dimineață 21 de percheziții domiciliare la Sibiu, Cluj, București, Arad și Vâlcea, fiind vizați membrii unei grupări specializate în fraude informatice.

În dosar, sunt 24 de învinuiți și aproximativ 120 de părți vătămate din Austria, Germania, Elveția, Franța și Statele Unite ale Americii. Membrii rețelei organizau licitații false pe internet, bunurile fictive scoase la licitație fiind dintre cele mai diverse, de la electrocasnice până la ATV-uri, mașini sau tractoare, prejudiciul estimat în acest dosar fiind de 120.000 de euro. 

Marea majoritate a celor 24 de învinuiţi din dosar au antecedente în fraude informatice.

image

„Modul de operare este deja clasic, cel al licitaţiilor fictive prin internet. Infractorii postau pe diferite site-uri tot felul de bunuri la vânzare, bunuri pe care nu le deţineau. Trimiteau doar o imagine cu bunul respectiv, vindeau de la I-Pad-uri, I-Phone-uri, laptopuri de ultimă generaţie, până la utilaje agriocole şi autoturisme”, a spus inspectorul Cristian Negru, şeful Serviciului de Combatere a Criminialităţii Informatice Alba Iulia

Potrivit acestuia, hackerii cereau fie avansuri, fie toţi banii, şi fac parte din două grupări infracţionale care în acest an s-au unit.

„Au fost două grupări constituite în 2009, care în 2011 au fuzionat. Liderii celor două grupări au stabilit că e mult mai rentabil să lucreze împreună, să-şi împrumute unii altora conturile bancare şi săgeţile controlate de ei. Au înfiinţat o societate comercială şi un site care avea ca obiect vânzarea de produse de curăţenie şi ofereau fictiv servicii de curăţenie”, a mai spus Cristian Negru.

La cele 21 de percheziţii, au fost ridicate foarte multe calculatoare, laptopuri, dar şi două autoturisme.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite