Sibiu: Dan Călin Băban, matematicianul şef peste Liceul de Artă din Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Dan Călin Băban, matematicianul şef peste Liceul de Artă din Sibiu
Sibiu: Dan Călin Băban, matematicianul şef peste Liceul de Artă din Sibiu

Dan Călin Băban, profesor de matematică şi fost voleibalist de performanţă, conduce de şase ani de zile cu mâna unui om pragmatic Liceul de Artă Sibiu.

Este directorul Liceului de Artă Sibiu şi în cei şase ani de când conduce şcoala artiştilor a reuşit să-i sporească prestigiul naţional prin multitudinea de premii la concursuri şi olimpiade şcolare. Dar puţină lume ştie că Dan Călin Băban a cochetat cu sportul de performanţă, că a lucrat ca electrician ori că a făcut Facultatea de Matematică pentru că doctorii i-au interzis să mai practice sport. „Mie mi-a plăcut sportul, în şcoala generală am participat la concursuri de atletism, am făcut handbal iar de prin clasa a VIII-a am început să practic volei. Am făcut cinci ani de volei de performanţă, la nivelul cluburilor şcolare sportive, dar în ultimul an de liceu medicul sportiv mi-a făcut un consult şi mi-a interzis să mai fac sport, aveam tasare de coloană. Atunci am simţit că nu mai pot să-mi duc la capăt visul, aş fi vrut să câştig o medalie, să joc la o echipă mare“, îşi aminteşte Dan Călin Băban.

Tatăl său este profesor de matematică
Este profesor de matematică şi a predat această disciplină până a preluat conducerea Liceului de Artă, dar alegerea profesiei nu are nicio legătură cu faptul că în familia lui mai este un profesor de matematică. „Tata a fost profesor de matematică dar niciodată n-a încercat să-mi influenţeze alegerile. Am făcut şi pictură şi aeromodelaj prin şcoala primară, m-a lăsat să încerc de toate. Matematica a fost ca un hobby pentru mine şi niciodată nu mi-a fost greu să o învăţ. Chiar când am făcut sport, matematica a rămas materia de bază. Am ales să dau la facultatea de matematică pentru a fi profesor pentru că mi se părea că nu o să am frustrări vizavi de importanţa disciplinei. Ca profesie şi din punctul de vedere a ce poate matematica să dezvolte la un elev, perseverenţa spre exemplu“, precizează directorul. A predat şcolarilor de gimnaziu dar scopul său a fost să fie profesor de liceu. „Voiam să ajung la liceu, pentru că este altă materie, problemele sunt mult mai frumoase, mai grele şi mai complexe. Analiza matematică mi-a plăcut cel mai mult“, subliniază profesorul.

A renunţat la catedră din altruism
Ca director, ar mai fi putut preda, dar a decis să lase catedra liberă. „Aş fi vrut să iau o clasă, ca să nu întrerup contactul cu materia. Dar am renunţat, că erau colegi care nu aveau suficiente ore şi nu am vrut să fragmentez catedra“, declară Dan Călin Băban. Chiar dacă a simţit că şi-a părăsit un drag prieten, activitatea de director i-a adus implicit mai multe satisfacţii. „Rezultatele bune şi foarte bune la concursuri şi olimpiade naţionale ne aduc cea mai mare satisfacţie. Liceul de artă este prin definiţie o şcoală de performanţă, o şcoală vocaţională, din baza de selecţie sunt copii care nu numai că au aptitudini, dar au şi consecvenţa de a face ceva“,mai spune directorul Băban.


Ce-i place

„Am colecţionat timbre, dar acum acest hobby este în adormire, nu m-am mai ocupat. Când am timp, mai merg la pescuit pe baltă. Balta îţi oferă tot ce ai nevoie, toate tipurile de vreme, linişte, vânt, frig, cald, soare, îţi mai aşează gândurile“, declară Dan Călin Băban.
Ce nu-i place
„E o mare problemă să găsesc ceva care nu-mi place, pentru că în fiecare lucru găsesc şi părţi bune şi nu pot să spun că-mi displac. Nu-mi place făţărnicia sau un scaun rupt, spre exemplu“, încheie directorul.

Întrebări şi răspunsuri
Cum ar fi arătat viaţa dumneavoastră dacă continuaţi cu voleiul?

Dacă n-aş fi avut probleme de sănătate, sigur nu mai ajungeam aici. Pe la treizeci şi doi de ani probabil că mă lăsam de performanţă şi apoi mi-ar fi plăcut să mă ocup cu organizarea de evenimete sportive.
Cum este un matematician ca director la Liceul de Artă?
Dacă îţi formezi o echipă, este bine. Este vorba de un echilibru între cele două secţii, cea de muzică şi cea de arte plastice. Prin felul lor de a fi, oamenilor le place competiţia şi vor să iasă în evidenţă prin rezultate bune. Îmi place că în ultimul timp au început să-şi solicite unii altora ajutorul.

Profil
Născut:
26 august 1962, în judeţul Cluj
Studii: Facultatea de Matematică (1987)
Familie: Căsătorit, are un băiat de 22 de ani

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite