“Le cantatrici villane” readuce opera comică pe scena Sălii Thalia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul unui bilet de intrare este de 14 lei.
Preţul unui bilet de intrare este de 14 lei.

După succesul primelor două sopectacole de operă (“Bărbierul din Sevilla” şi “Nabucco”) ambele desfăşurându-se cu casa închisă, Festivalulu Internaţional al Artei Lirice propune sibienilor un nou spectacol de operă: “Le cantatrici villane” de Valentino Fioravanti pus în scenă de Studioul Experimental Ludovic Spiess din cadrul Operei Naţionale Bucureşti. Spectacolul va avea loc marți cu începere de la ora 19 la Sala T

Realizat in cadrul proiectului “Opera rara” - iniţiat de Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess" în scopul lărgirii sferei repertoriale şi stilistice în domeniul artei lirice, atât pentru interpreţi, cât şi pentru public - acest titlu l-a facut celebru pe Fioravanti nu numai prin calitatea compoziţiei, ci şi prin umorul debordant, din text şi din muzică.

Regia artistică a spectacolului este semnată de Anda Tăbăcaru Hogea, iar scenografia de Viorica Petrovici. Mişcarea scenică este realizată de Maria Popa, iar pregătirea muzicală este asigurată de Lidia Butnariu. "Întâlnirea unui regizor de operă cu o partitură rară este deosebit de incitantă, deoarece nu are repere consacrate, nu are tiparele prestabilite ale unor montări anterioare. De la prima lectură a partiturii Le cantatrici villane m-au atras prospeţimea melodiilor, construirea muzical-dramatică a situaţiilor comice, caracterele personajelor, datorită naturaleţii fruste inspirată din commedia dell'arte. Specialist în reţeta genului buf, Valentino Fioravanti a fost apreciat de Gioacchino Rossini şi Domenico Cimarosa pentru comicul de limbaj şi de situaţie transpus în plan muzical.

Poate mai mult decât la Rossini, virtuozitatea vocală presupusă în paginile operei Le cantatrici villane subliniază situaţiile comice, nefiind o virtuozitate în sine. Am dorit ca stilul improvizatoric tipic commediei dell'arte să se facă simţit pe tot parcursul spectacolului. Decorul, mişcarea şi exprimarea caracterelor personajelor fac aluzie la acest gen de teatru popular care a cucerit publicul datorită modului direct de comunicare. Foaierul Galben poate oferi acest gen de comunicare prin apropierea dintre interpret şi spectator. Limbajul adoptat de actorii commediei dell'arte se bazează pe parodie, sesizând prin ea cele mai tipice aspecte sociale. Dar ce se parodiază în opera lui Fioravanti? Falsul talent, falsa prietenie, sentimentele superficiale, parvenitismul. Sunt şi atribute ale societăţii contemporane cu care ne confruntăm mult prea des" a declarat regiyorul Anda Tabacaru Hogea.

Programul următor al festialului mai cuprinde:
-    „Scufiţa roşie”- musical pentru copiide Vlad Roman, Teatrul Gong 12 octombrie orele 17 şi 19
-    Romanian tour Ensemble „mit vier” (Elveţia), Sala Thalia 12 octombrie ora 19
-    „Vocile Operei” soprana Silvia Sorina Munteanu şi invitaţii săi, Sala Thalia 14 octombrie ora 19

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite