Lacăt pe blocul pentru sinistraţii de la Copşa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
In blocul pentru sinistrati de la Copsa nu s-a mutat nimeni
In blocul pentru sinistrati de la Copsa nu s-a mutat nimeni

La un an de la alunecările de teren de pe străzile Dealului şi Plopilor din Copşa Mică, nicio familie de sinistraţi nu a plecat din zona afectată.

În urmă cu un an de zile, pământul o lua la vale pe străzile Dealului şi Plopilor, din localitatea sibiană Copşa Mică. La momentul respectiv, autorităţile erau decise să evacueze cele câteva familii aflate în pericol în zona respectivă, în total aproximativ 20 de persoane.

Pentru sinistraţii din Copşa Mică, primăria a reabilitat un bloc din localitate, aflat în cartierul 1 Decembrie. Pentru reabilitare, consiliul local a primit 500.000 de lei din fondul de rezervă bugetară al Consiliului Judeţean Sibiu, iar lucrările au fost finalizate în luna decembrie a anului trecut.

La un an de la alunecările de teren şi mai bine de jumătate de an de la finalizarea lucrărilor, blocul pentru sinistraţi este gol. Nicio familie din cele afectate de alunecările de teren nu s-a mutat în apartamentele dotate cu gresie, faianţă, geamuri termopan sau centrale proprii.

„De la ţară am plecat şi la ţară voi muri”

În zona afectată de alunecările de teren au răsărit două scări de lemn, „să nu mai sară oamenii groapa”, iar în rest, situaţia pare trasă la indigo după cea de anul trecut. În curtea Elenei Comiza, aceeaşi groapă de la alunecările din vara trecută, şi aceeaşi hotărâre: nu se mută. Femeia spune că i s-ar fi cerut bani pentru chirie, pe care nu-i are, şi că în aceste condiţii nu-şi lasă agoniseala de o viaţă.

"E gata blocul, dar spun că trebuie să ne mutăm, să plătim chirie, ne rup casele, noi nu avem nimic, cum să mergem ca şi chiriaşi, eu de ce am lucrat atâţia ani, de la 17 ani mi-am mâncat sănătatea pe dealul ăsta. Eu am zis că mă mut, dar să mă lase să plătesc numai gazul, lumina, ca aici”, spune Elena Comiza, în vârstă de 77 de ani.

 La fel de hotărâţi ca şi ea sunt şi ceilalţi locatari din zonă. „Sub nicio formă nu plecăm, dacă se rupe pământul ne facem unde e lunca aia altă colibă. Noi nu suntem învăţaţi la bloc, le-am spus că aici este teren, până au băgat bani în bloc să facă drumul aici, că nu s-a mai dus”, spune Violeta Otves, o altă locatară.

Chiar dacă există riscul ca în zonă alunecările de teren să se repete, oamenii spun că şi-l asumă. Nu neagă însă că nu dorm deloc liniştiţi. „Ne e frică, categoric ne e frică, dar ce să facem? Stăm aşa”, spune Maria Petru, în timp ce Alexandru Mărunţelu este şi mai hotărât. „Îmi asum riscul dacă se întâmplă ceva, de la ţară am plecat şi la ţară voi muri, la bloc nu plec”, spune bărbatul. 

Blocul sinistraţilor este pustiu

De cealaltă parte, reprezentanţii primărei neagă că ar fi cerut oamenilor chirie. „Donează casa şi se mută acolo, şi e al lui apartamentul, nu trebuie să dea chirie, dar noi i-am dus acolo şi nu vrea niciunul. Nu e adevărat, nu ştiu cine spune prostii de genul ăsta, sunt 10 apartamente care sunt gata la cheie, le ţinem un an de zile, dacă nu se mută nimeni luăm o măsură”, spune Cornel Comiza, viceprimarul din Copşa Mică.

Potrivit acestuia, faptul că sinistraţii au un an la dispoziţie să se decidă dacă se mută sau nu a fost reglementat printr-o hotărâre de consiliu local. La finalul perioadei, urmează să se decidă ce se va face cu apartamentele. Există variante, una dintre ele fiind vânzarea apartamentelor la licitaţie, dar nimic nu se poate face fără aprobarea Consiliului Judeţean, de unde au venit fondurile.






Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite