La spitalul judeţean Sibiu: tichete de masă ba, concedii fără plată da

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea spitalului judeţean nu a mai acordat bonurile de masă de patru luni din lipsă de fonduri. Nemulţumiţi de situaţia financiară, zeci angajaţi să cer concediu fără plată pentru a pleca la muncă în străinătate.


Isteria s-a declanşat în luna aprilie. Niciunul dintre cei peste o mie de angajaţi ai spitalului nu şi-au mai primit bonurile de masă. Ultima dată când şi le-au ridicat de la casierie a fost în martie. De atunci, primesc doar amânări şi promisiuni. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că nimeni nu le explică care este situaţia şi spun că ar fi trebuit să îşi primească drepturile, de vreme ce bonurile de masă au fost incluse în bugetul instituţiei. „E foarte greu fără bonuri. Dacă ai salariul minim pe economie, aşa cum multe infirmiere îl au, e foarte greu. Când lucrăm la patul a 50 de bolnavi nimeni nu ne întreabă cum lucrăm şi acum, când vine vorba să ne primim drepturile, tot aşa“, spune Silvia Popa, infirmieră în cadrul spitalului.


La toate acestea, conducerea spitalului ridică neputincioasă din umeri. Tot ce poate face momentan este să spere că le vor putea acorda angajaţilor tichetele, retroactiv. „Bugetul spitalului nu a permis acordare tichetelor de masă. În funcţie de sumele care vor fi decontate de Caasa Judeţeană de Asigurări, vom încerca să acordăm aceste tichete“, spune Raluca Puşcă, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean Sibiu. Lunar, conducerea spitalului ar trebui să scoată 240 de mii de lei pentru acordarea bonurilor de masă, bani care nu există la ora actuală.

Soluţia de avarie: concediu fără plată
În tot acest timp, tot mai multe angajate ale spitalului decid să plece la muncă în străinătate. O recunoaşte tocmai managerul Spitalului, care se declară destul de îngrijorat. „Nu există zi în care să nu primesc pe birou o cerere de concediu fără plată, pe un an sau pe 6 luni de zile“, afirmă Gabriel Budesu. Femeile care cer acest lucru spun că au ajuns la capătul răbdărilor şi că, pentru un salar minim pe economie, nu mai pot sta cu mâinile încrucişate. „Nu mai e de stat în ţara asta. Multe colege au cerut  un an de zile de concediu fără plată. Ne lăsăm familiile şi plecăm la muncă în străinătate. Strângem ceva bani şi ne întoarcem“, afirmă infirmiera.
Conducerea spitalului spune că în acest moment peste 20 de persoane au cerut concediu fără plată pe o perioadă cuprinsă între 6 şi 12 luni.

Speranţe există

Chiar dacă spitalul are o datorie de 20 de milioane de lei, managerul este optimist. „Dacă ne vor fi decontate serviciile şi primim banii de la minister, ar trebui să fim pe plus cu 2 milioane de lei, aşa că ne gândim să acoperim şi restanţele la bonurile de masă“, afirmă Budescu.

Pentru ultimele noutăţi din Sibiu, click pe poza de mai jos:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite