Sibiu:Patru jandarmi sibieni pleacă voluntari în forţele de pace din Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu:Patru jandarmi sibieni pleacă voluntari în forţele de pace din Kosovo
Sibiu:Patru jandarmi sibieni pleacă voluntari în forţele de pace din Kosovo

În noiembrie şi decembrie se face schimbul contingentului românesc din cadrul forţelor UE. Patru jandarmi sibieni vor participa pentru şase luni  la misiunea internaţională de menţinere a păcii în provincia Kosovo, sub egida UE.

Sibienii care s-au oferit voluntari şi au fost selecţionaţi au participat mai întâi la un stagiu de pregătire pentru misiuni internaţionale, la Şcoala de Aplicaţii a Jandarmeriei Române şi la Centrul de Pregătire şi Perfecţionare al Jandarmeriei Române de la Ochiuri. Dintre cei patru jandarmi sibieni, maiorul Marian Brâncoveanu, şef Comunicaţii şi Informatică este la a patra misiune în Kosovo, iar căpitanul Ovidiu Timbuş, comandant pluton misiuni internaţionale a mai  participat la două misiuni de menţinere. Ceilalţi doi, plutonier adjutant Ştefan Răţoiu şi plutonier Mihai Fabian,  luptători în cadrul Detaşamentului, sunt la prima misiune de acest gen.
Voluntarii sibieni fac parte din detaşamentul de jandarmi români, format din 115 luptători, care va activa în cadrul forţei speciale de poliţie EULEX, în Kosovo.

Pregătiţi şi testaţi
Potrivit ofiţerului pentru relaţii publice al Inspectoratului de Jandarmi Sibiu, locotenent Alexandru Costea, noul detaşament din care fac parte cei patru jandarmi sibieni va înlocui contingentul care îşi va încheia misiunea în lunile noiembrie şi decembrie. Pentru a fi pregătiţi de  misiune, jandarmii au avut de trecut la finalul pregătirii speciale de un examen cu probe la pregătirea de specialitate, executarea unor exerciţii specifice de tragere cu armamentul şi tehnica de luptă din dotarea Unităţii de Poliţie Specială în cadrul forţei multinaţionale de menţinere a păcii, precum şi probe de educaţie fizică şi cunoaşterea limbii engleze.


115 jandarmi şi 60 de poliţişti  români participă la misiunea U.E. din Kosovo, până la încheierea mandatului acesteia.

Ofiţerii Marian Brâncoveanu şi Ovidiu Timbuş sunt căsătoriţi şi au fiecare câte un băieţel de 3 ani respectiv 8 ani, în timp ce dintre subofiţei, doar plutonierul adjutant Ştefan Răţoiu este căsătorit.
Faţă de precedentele misiuni desfăşurate  pe o perioadă de un an sub egida O.N.U., mandatul jandarmilor români în forţele EULEX va avea o durată de şase luni. Misiunea internaţională continuă sub egida U.E. în baza solicitării oficiale adresate României de către Consiliul Uniunii Europene, pentru punerea Detaşamentului de Jandarmi Români dislocat în provincia Kosovo sub mandat O.N.U., la dispoziţia Misiunii EULEX Kosovo.



Ce fac jandarmii în Kosovo
Jandarmii români participă la constituirea Unităţii Speciale de Poliţie Română din cadrul Forţei Multinaţionale de Menţinere a Păcii în provincia Kosovo şi asigură îndeplinirea unor misiuni de prevenire a conflictelor şi gestionarea situaţiilor de criză, de întărire - consiliere, asistenţă, formare, control - a forţelor de ordine locale sau de substituţie a acestora în toate domeniile lor de activitate.  Misiunea se înscrie în responsabilităţile ce revin României ca urmare a aderării la Uniunea Europeană,  respectiv contribuţia română la efortul general de asigurare a păcii şi siguranţei în  Europa.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite