Sibiu: Jumătate din sibienii care şi-au testat auzul au deficienţe!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Jumătate din sibienii care şi-au testat auzul au deficienţe!
Sibiu: Jumătate din sibienii care şi-au testat auzul au deficienţe!

Campania „Hear the world“  începută în data de 15 august se află la jumătatea drumului. Până acum, 80 de sibieni au venit să-şi testeze auzul, iar dintre ei 40 au fost descoperiţi cu deficienţe de auz.

Media de vârstă a celor care s-au testat este de 60de ani, iar cei descoperiţi cu probleme ale auzului sunt  în general persoane care au lucrat în medii cu nivel decibelic mare sau persoane în vârstă. Deficienţe de auz, descoperite în urma audiogramei, au şi o parte din copii veniţi la testare. Ei sunt copii care fie au moştenit boala, fie au fost nevoiţi să primească o medicamentaţie pentru altă boală, dar care afectează acest simţ.

Măcar o dată pe an
Medicii specialişti şi acusticienii recomandă testarea auzului prin audiogramă măcar o dată pe an. Printre cei care s-au testat în cadrul campaniei în toate cabinetele Audionova din ţară, există persoane care au mai apelat la acest tip de verificare, lucru care demonstrează că sibienii sunt destul de informaţi în ceea ce priveşte importanţa acestui simţ.
Testarea durează între 20 şi 30 de minute şi urmăreşte trei etape. Mai întâi, acusticianul controlează urechile pacientului şi verifică dacă acestea prezintă sau nu dopuri, deoarece audiograma nu se poate face în prezenţa acestora. Apoi, se verifică dacă pacientul a lucrat în medii zgomotoase sau dacă în familia sa există precendent, trecându-se apoi la efectuarea audiogramei. Audiograma constă în faptul că pacientul trebuie să reacţioneze, prin apasarea unui buton, la auzul unor sunete emise prin căşti. Sunetele sunt de intensităţi diferite şi sunt tonuri pure. Marcel Bâscă, în vârstă de 63 de ani, unul dintre sibienii care şi-au testat auzul lucrează ca administrator de cămin, iar în urma testului a reieşit că trebuie să urmeze un tratament prescris de specialistul ORL, iar Pinciu Rodica, care a lucrat 41 de ani la CFR trebuie să-şi achiziţioneze un aparat auditiv. Ea a fost îndemnată de soţul ei să meargă la control pentru că vorbea prea tare.

Încă se mai fac testări
Campania se desfăşoară până în data de 15 noiembrie, la sediul de pe strada Constituţiei nr. 19, iar firma furnizează aparate auditive performante şi prin intermediul Casei de Asigurări de Sănătate Sibiu. Costul minim al unui aparat auditiv este de 920 de lei, iar cel maxim de 4000 de lei, preţurile variind în funcţie de perfomanţa aparatului.
Există persoane care îşi ascund problema, dar există şi oameni conştienţi că deficienţele de auz nu reprezintă o ruşine. „Prin campanie se speră conştientizarea importanţei auzului şi să se afle că există soluţii la această problemă“ spune Adela Iordache, de profesie asistent acoustician.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite