Judeţul Sibiu va deveni paradisul schiorilor din România. Vezi ce MEGAPROIECT se pregătește!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arena Platoș, domeniile schiabile Jina și Cindrel - Păltiniș sunt atracțiile care vor aduce schiorii în județ
Arena Platoș, domeniile schiabile Jina și Cindrel - Păltiniș sunt atracțiile care vor aduce schiorii în județ

Sibienii vor avea o pârtie de 700 de metri destinată exclusiv pentru cei care vor să se dea cu sania şi vor putea să schieze în această iarnă şi la Jina. Domeniul schiabil Păltiniş – Cindrel se va întinde şi el pe 159 de hectare şi va fi în valoare de 120 de milioane de euro.

Dacă pârtiile de schi de la Păltiniş rămân în continuare la fel de „bine” amenajate ca şi pe timpul lui Ceauşescu, câteva proiecte aflate în derulare sau care se vor derula în anii următori la Păltiniş, Gura Râului, Sadu şi Jina vor schimba radical lucrurile. Cel mai tare proiect vine chiar din partea autorităţilor din localităţile Sibiu, Poplaca şi Răşinari.

Aici ar urma să fie amenajate aproximativ 40 de pârtii de schi pentru toate categoriile de practicanţi, care se vor întinde pe 50 de kilometri şi 159 de hectare de teren. Schema de dezvoltare vizează crearea unei staţiuni de amploare remarcabilă, la scara naţională, pe teritoriul montan delimitat de Valea Oltului la est şi de limita cu judeţele Vâlcea şi Alba la sud şi la vest. „Domeniul este structurat pe 4 instalaţii majore debraiabile, cu un debit ce merge până la 3000 de persoane pe oră”, explică Constantin Şovăială, vicepreşedinte al CJ Sibiu. Domeniul schiabil va avea un debit comparabil cu cel din staţiunea Bansko din Bulgaria şi o capacitate de ridicare comparabilă cu a unei staţiuni montane de amploare din Franţa. Proiectul de o anvergură foarte mare, are o valoare de peste 120 de milioane de euro.

Asociere pentru dezvoltare
Pentru ca lucrurile să meargă aşa cum trebuie Consilul Judeţean a pus bazele unei asociaţiuni în care parteneri principali sunt primăriile Sibiu, Poplaca şi Răşinari, pe teritoriul cărora se va întinde acest imens domeniu schiabil. “Am făcut această asociaţie tocmai în ideea de a merge mai departe cu acest proiect de dezvoltare şi pentru a accelera puţin procedurile. Este vorba de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Păltiniş – Cindrel. Momentan se face studiul de fezabilitate, care este aproape finalizat pentru a şti concret care ar fi cheltuielile şi să stabilim cum dezvoltăm în amănunt proiectul”, a mai explicat Şovăială.

Pentru finanţarea proiectului se vehiculează acum două soluţii, din care se va alege cea mai potrivită. „Avem ca soluţie aducerea de investitori privaţi ca să facem un parteneriat public privat. Este posibil să concesionăm chiar şi total proiectul în favoarea unui investitor sau mai multora. Până la finele acestui an vom şti sigur ce variantă alegem” a mai spus Şovăială.

Săniuş de calitate şi o nouă pârtie la Platoş
Arena Platoş, aflată la intrarea în Plătiniş şi care a fost inaugurată iarna trecută în proporţie de 60 la sută, va aduce noutăţi care vor fi cu siguranţă pe placul schiorilor. ADS Sibiu a aflat în EXCLUSIVITATE că noul sezon aduce pe lângă faptul că acest complex de schi va fi funcţional la capacitate maximă şi toate cele cinci pârtii amenajate vor fi deschise şi o pârtie ce se adresează celor care iubesc săniuşul. „Am amenajat o pârtie de sanie în lungime de 750 de metri. Nu vom percepe nicio taxă pentru utilizarea ei. Probabil că vom pune la dispoziţie pentru utilizatori un jetschi pentru urcare” a explicat Andi Fazekas, unul din cei trei investitori la acest proiect. De asemenea va fi amenajată o parcare cu 350 de locuri pentru clienţii arenei.
O veste poate mai importantă decât cea legată de pârtia de săniuş, este faptul că Arena Platoş va avea o pârtie de lungime considerabilă, în plus faţă de cele existente.

„Este vorba de o pârtie care va avea peste 1.400 de metri. Mai vrem să montăm şi un apreschi în apropierea lacului de acumulare şi vom monta un cort special unde va funcţiona în iarna aceasta un fast food mai mare şi cu oferte generoase de mâncare” a mai spus acesta. În iarna aceasta va funcţiona bineînţeles în continuare şi pârtia amenajată la Gura Râului.

Vești bune pentru schiori. Iarna aceasta se schiază şi la Jina
 Una din cele mai mari comune din Mărginimea Sibiului ar fi trebuit teoretic să aibă un domeniu schiabil doar de anul viitor. Lucrările pentru proiectul „Amenajarea domeniului schiabil în comuna Jina, arealul turistic Mărginimea Sibiului” prin Programul Operaţional Regional au fost demarate din această vară.

„Acum se lucrează în ritm alert la amenajare şi la montarea stâlpilor pentru instalaţia de teleschi. Normal tot proiectul va fi gata la anul, dar avem asigurări că iarna asta de va schia pentru prima dată la noi în comună”, a declarat Iancu Beschiu, primar al comunei Jina. Prin acest proiect va fi amenajată în zonă o pârtie de schi de aproape 700 ce metri, ce va avea şi instalaţie transport cablu, instalaţie de zăpadă artificală, maşină de nivelat zăpada, precum şi un drum de acces pe pârtie modernizat. Primarul Jinei spune că se va schia doar pe zăpadă naturală în această iarnă. „Nu vor fi funcţionale tunurile cu zăpadă”, a mai explicat Beschiu. Pentru implementarea acestui proiect beneficiarul a prevăzut o perioadă de 29 luni şi un buget în valoare totală de peste 11,9 milioane lei, din care peste 6 milioane lei o reprezintă finanţarea nerambursabilă acordată. La finalul acestui proiect beneficiarul estimează creşterea numărului de pensiuni de la 49 la 59 şi cu 50 la sută a numărului de turişti în zonă.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite