Ioana Luca promovează tradiţia şi artiştii autohtoni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Luca
Ioana Luca

Şefa Galeriilor de Artă Populară din cadrul Complexului Naţional Muzeal „ Astra“ aduce în faţa turiştilor obiecte tradiţionale, realizate de oameni talentaţi din întreaga ţară

Extrem de sociabilă, dinamică şi deschisă, Ioana Luca este o persoană cu adevărat pasionată de ceea ce face. Vorbeşte cu atât de mare plăcere despre munca sa, încât ai putea să o asculţi zile întregi, fără să te plictişeşti. Sibianca lucrează de 17 ani la Muzeul „ Astra“ şi spune că activitatea de aici i-a adus cele mai mari satisfacţii. Asta în ciuda faptului că, în tinereţe, şi-a dorit foarte mult să facă arheologie.

„ Practic, pregătirea mea este de profesor. Nu am activat însă niciodată în această sferă, lucrând ani buni în contabilitate. Eu mi-aş fi dorit să fac arheologie, însă nu a fost posibil, iar la muzeu am descoperit o lume frumoasă, nişte oameni deosebiţi şi mă bucur foarte mult că am ajuns aici“, spune Ioana Luca.

Vinde imaginea muzeului sibian

După un an în care s-a ocupat în special de colecţia de textile a muzeului sibian, aceasta a început să se dedice în special Galeriilor de Artă Populară din Casa Artelor şi din Muzeul în aer liber.

„ Prin aceste două expoziţii cu vânzare, încercăm să aducem în faţa oamenilor obiecte tradiţionale de valoare şi încercăm, totodată, să îi ajutăm pe oamenii care încă mai lucrează şi vor să ducă tradiţia mai departe. Caut şi găsesc întotdeauna oameni pe care îi îndrum, îi promovez şi la alte muzee, şi pot spune că am descoperit multe talente ascunse, care sunt acum extrem de apreciate“, adaugă Ioana Luca. Toate obiectele realizate de artiştii autohtoni sunt vândute prin intermediul Galeriilor, în sistem consignaţie, turiştilor care încă mai apreciază cadourile tradiţionale.

„ Încă se mai caută astfel de cadouri. În general, se caută obiectele micuţe, frumoase, care simbolozează ceva. Ceramica este clar cea mai vândută marfă, pentru că şi gama de produse este foarte variată, şi este urmată de lemn, ouă încondeiate, care se vând, indifferent de sezon, icoana pe sticlă la cunoscători şi icoana pe lemn, ca obiect decoarativ“, adaugă Ioana Luca.
O bună organizatoare
Inventivă şi plină de idei totodată, sibianca este şi cea care coordonează librăria muzeului, în care se găsesc publicaţiile de specialitate şi obiecte prin care se promovează imaginea Sibiului şi a insituţiei de cultură. Mai mult, este şi cea care organizează Târgul Creatorilor Populari, Târgul Naţional de Jucării sau Târgul Olarilor, în colaborare cu Centrul de Creaţie „ Junii Sibiului“. Cea mai mare satisfacţie pe care munca sa i-o aduce este dată de rezultatele imediate, iar experienţa acumulată de-a lungul timpului au ajutat-o întotdeauna să încheie cu brio toate evenimentele organizate. „ De exemplu, anul acesta, la Târgul Creatorilor Populari, în cele trei zile am reuşit să stabilim un record absolute, cu peste 56.000 de vizitatori. Este un rezultat care nu poate decât să mă bucure“, completează Ioana Luca.

Întrebări şi răspunsuri
Ce planuri de viitor aveţi?

Intenţionez să fac un proiect, cu fonduri europene, prin care să realizăm ateliere de creaţie cu copii, în special cu cei din orfelinate. Să îi învăţăm să facă jucării din diferite obiecte, în speranţa că asta le va ajuta şi pe viitor.

Care este cel mai bun sezon, pentru Galeriile de Artă Populară?
Cu siguranţă, sezonul de vară este cel mai bun. Mai exact, perioada cuprinsă între lunile aprilie şi septembrie, perioadă în care avem tot timplu plin.

Aveţi mai mulţi tclienţi străini sau români?
În perioada de vară avem mai mulţi turişti străini şi aceştia vin, în general, în zilele de sâmbătă şi duminică.

Ce-i place
„ Îmi place ceea ce fac şi mă bucur că am ajuns aici. Îmi place foarte mult să lucrez în colectiv şi atunci când ideile sunt de grup. În rest, viaţa este frumoasă aşa cum este ea, cu bune şi cu rele“, spune Ioana Luca

Ce nu-i place
„ Nu îmi place situaşia actuală din ţară, nu îmi place minciuna şi faptul că lumea merge prea repede înainte, uitând de respect şi bun simţ“, completează sibianca.

Pentru ultimele noutăţi de la Sibiu, click pe imaginea de mai jos:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite