Ioan Radu Neacşu a renunţat la Bucureşti pentru medicina sibiană (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Radu Neacşu lucrează de doi ani ca medic specialist în chirurgie orală şi maxilofacială, la Spitalul Militar Sibiu şi spune că îi place foarte mult ceea ce face.

Profil
Născut: 22 ianuarie 1976, Bucureşti
Studii: Institutul Medico-Militar, Facultatea de Stomatologie şi Facultatea de Medicină Generală
Familie: Căsătorit, are un copil

Ioan Radu Neacşu este unul dintre cei mai apreciaţi medici din cadrul Spitalului Militar Sibiu. Spune că a şi-a dorit dintotdeauna să facă medicina şi consideră că meseria pe care o are i se potriveşte ca o mănuşă. „ Mama mea, medic stomatolog, a fost cea care m-a influenţat foarte mult în alegerea meseriei“, spune acesta.

A terminat Facultatea de Stomatologie şi Facultatea de Medicină Generală, din cadrul Institutului Medico-Militar, iar o conjunctură pe care o consideră acum norocoasă l-a determinat să se mute la Sibiu. „ Deoarece nu exista niciun post disponibil la Spitalul Militar  Central din Bucureşti, după ce am terminat specialitatea de chirurgie maxilofacială, am ocupat acest post prin concurs, în luna ianuarie a anului 2008“, explică medicul. Acesta consideră că mutarea la Sibiu a fost un lucru inedit, adaptarea s-a făcut destul de repede, iar acum se consideră un sibian, în adevăratul sens al cuvântului. „ Sibiul m-a surprins într-un mod foarte plăcut, atât în ceea ce priveşte oamenii şi locurile, cât şi climatul de lucru din spital. A fost ceva cu totul nou, dar m-am adaptat repede la această zonă şi acum pot spune că sunt şi eu sibian, prin adopţie“, a completat medicul.

Satisfacţia muncii contrabalansează oboseala
Ioan Radu Neacşu recunoaşte că are o muncă extrem de obositoare şi solicitantă, dar spune totodată că satisfacţia pe care o are atunci când lucrurile ies bine este mai presus de orice. „ Sunt situaţii în care stau în sala de operaţii câteva ore, într-o anumită poziţie, care poate afecta chiar şi coloana, în timp. Dar atunci când totul iese bine şi pacientul pleacă mulţumit că i s-a rezolvat problema, sunt şi eu mulţumit“, adaugă medicul.
Lucrând cu oamenii, Ioan Radu Neacşu a avut parte de tot felul de situaţii neprevăzute, pe care a reuşit însă să le depăşească cu bine, datorită priceperii şi pasiunii pentru munca sa. „ În general, am două sau trei operaţii în fiecare zi. Uneori însă, un singur caz face cât trei. De exemplu, cea mai lungă intervenţie de până acum a avut o durată de cinci ore, la care am colaborat cu un specialist în chirurgia vasculară şi nervoasă“, a spus medicul.

Tot munca printre oameni l-a făcut pe acesta să observe însă şi aspectele negative. Cel mai grav, spune el, care ţine de starea economică a oamenilor, este faptul că foarte mulţi dintre pacienţi sunt neasiguraţi. „Practic, aceşti pacienţi, dacă ei nu reprezintă o urgenţă, nu beneficiază de niciun tratament şi trebuie să apeleze la clinici particulare“, spune medicul.

Planuri de viitor

Aflându-se abia la început de carieră, Ioan Radu Neacşu are planuri foarte mari, pentru viitor, pe care speră să le realizeze într-un timp cât mai scurt. „ În momentul de faţă, am demarat deja o procedură de achiziţie, de instrumentar pentru chirurgie ortognatică, pe care sper să o pot începe aici de anul viitor, şi vreau să lărgesc cazuistica pe care o avem aici. Aceste lucruri presupun însă o investiţie de timp şi materiale, atât din partea mea, cât şi a spitalului“, concluzionează medicul.

Ce-i place
„ Îmi place foarte mult ordinea, îmi place să am, atât eu, cât şi colegii mei, un program organizat şi îmi place să stau în aer liber“, spune Ioan Radu Neacşu.

Ce nu-i place
„Nu îmi place să facă cineva treaba altuia, în sensul că nu îmi place atunci când lumea nu îşi vede de treaba pe care este plătit să o facă. Nu îmi place poluarea de nicicun fel şi chiar îmi propun să mă implic într-un proiect de ecologizare, în perioada următoare“, adaugă acesta.

Întrebări şi răspunsuri
Ce deosebeşte Sibiul de Bucureşti?

Oamenii din Sibiu sunt oameni foarte serioşi şi modeşti, în comparaţie cu cei din Capitală. Îmi place aici, m-am acomodat foarte repede şi nu aş mai pleca de aici.
Ce altă meserie credeţi că vi s-ar fi potrivit?
Nu ştiu ce să zic, probabil tot ceva legat de ştiinţele naturii. Mi-a plăcut foarte mult şi fitzica, dar nu ştiu să vă spun ce mi-ar fi plăcut altceva. Deocamdată, îmi place foarte mult ceea ce fac şi nu m-am gândit la altceva.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite