Ioan Radu Greluş iubeşte clarinetul şi sunetul lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A câştigat zeci de premii şi diplome la concursurile la care a participat, iar acum este unul dintre câştigătorii unei burse de studiu, acordată prin programul „Artă pentru Artă“

CITIŢI ŞI

Bianca Balla Iubeşte dansul şi tradiţiile populare

Ambiţios, extreme de talentat şi cu multă putere de muncă, Radu Greluş se numără printre clarinetiştii de excepţie ai Sibiului. Deşi este abia în clasa a XI-a, tânărul a reuşit să câştige zeci de premii şi diplome la concursuri de renume, a avut turnee internaţionale, iar talentul îi este răsplătit acum şi printr-o bursă oferită de o fundaţie care sprijină tinerii artişti.

Radu a moştenit pasiune pentru muzică de la părinţii săi, ambii membrii ai Filarmonicii d Stat Sibiu. A participat încă de mic la concerte, iar când a început să înţeleagă muzica, şi-a dat seama că este calea pe care şi el vrea să o urmeze. A început să studeieze clarinetul încă din clasa a V-a, profesor fiindu-i chiar tatăl său. „ A fost ceva special. M-a ajutat întotdeauna să înţeleg ce am de făcut şi m-a ajutat să nu mă plictisesc niciodată de clarinet“, spune tânărul.

A urcat pe scenă în clasa a V-a
Primul contact pe care l-a avut cu scena a fost chiar în clasa a V-a, când a participat la olimpiada de la Braşov, iar de atunci, premiile şi diplomele au venit ca ceva firesc. „ Atunci, nici măcar nu am realizat că sunt pe scenă. Nu ştiam ce înseamnă lucrul acesta, ştiam că m-am dus acolo ca să cânt. Şi am cântat. La altceva nu m-am gândit. Faptul că am luat locul I a însemnat foarte mult pentru mine şi m-a determinat să pun şi mai multă pasiune în ceea ce făceam“, a completat tânărul artist. În 2008, a colaborat cu Filarmonica de Stat din Braşov, cu care a avut un turneu în Italia, iar iarna trecută a avut un turneu şi cu Filarmonica de Stat din Sibiu, de data aceasta în Franţa.

„Bursa este un lucru extraordinar“
Odată cu începutul noului an şcolar, talentul  lui Radu a fost răsplătit şi printr-o bursă pe care tânărul o va primi lunar, timp de un an. Pe baza diplomelor câştigate şi a CV-ului impresionant, Radu a fost selectat în cadrul programului „Artă pentru Artă“, care a debutat în această săptămână. „ Bursa este o chestie extraordinară. Deşi mi s-a părut puţin ciudat la început că cineva mai sprijină artă, mă bucur foarte mult că am fost ales, pentru că şi anul acesta este unul extreme de încărcat, cu recitaluri, concursuri sau înregistrări, iar bursa aceasta îmi va fi extreme de utilă“, a completat Radu.
Tânărul artist sţie însă că pentru a ajunge acolo unde îşi doreşte este nevoie de foarte multă muncă şi multe ore de repetiţii. Tocmai de aceea, studiază zilnic şi acordă o importanţă majoră intrumestului. „ Dacă nu este studiu zilnic, se pierde din reflexe. Exerciţiul fizic este extrem de important pentru că, dacă nu repeţi o zi, este nevoie apoi de alte câteva pentru a reveni la forma iniţială“, a completat Radu. El vrea să urmeze Universitatea de Muzică din Bucureşti şi speră să devină solist sau să ajungă să cânte cu orchestra de prestigiu pe plan internaţional.

Întrebări şi răspunsuri
De ce ai ales tocmai clarinetul?Ce are deosebit?

În primul rând, pentru că este instrumental pe care l-a ales şi tatăl meu, Iar acum pot spune că sunetul clarinetului este foarte deosebit de cel al altor instrumente de suflat. El are rol atât armonic, în orchestră, cât şi rol solistic, în simfonii.
Nu te mai tentează şi alt instrument?
Ba da, aş vrea să cant la trompetă.
Ce crezi că ai fi făcut, dacă nu alegeai muzica?
Nu ştiu ce să zic. Până la liceu, eu am terminat Colegiul Naţional Brukenthal, unde am făcut foasrte multă matematică şi limbi străine. Probabil aş fi continuat pe unul dintre cele duă planuri. O altă pasiune de-a mea sunt automobilele, dar nu cred că mi s-ar fi potrivit ceva în domeniu.

Ce-i place
„Îmi place foarte mult muzica, îmi place sportul, fotbalul şi înotul fiind preferatele mele, îmi plac automobilele şi motocicletele, dar şi filmele“, spune Radu Greluş
Ce nu-i place
„ Nu îmi place mizeria şi urăsc să văd oameni săraci, nevoiţi să cerşească, ştiind că sunt foarze mulţi care ar avea de unde să le dea şi acestora şi nu o fac. La această rubric aş adăuga şi femeile la volan“, spune Radu.

Pentru ultimele noutăţi din Sibiu, click pe poza de mai jos:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite