Ioan Giurgiu l-a cinstit pe Badea Cârţan, după merite (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sibianul, pe jumătate roman, pe jumătate ecuadorian a scris o carte despre cel pe care îl consideră un erou al neamului românesc  - Badea Cârţan – carte pe care a donat-o pe urmă şcolilor din tot judeţul. Acum vrea să publice o carte despre criză şi Dumnezeu.

Profil:
Născut: 21 mai 1978, Ocna Sibiului
Studii: Master în psiho-sociologia negocierii, ULBS
Familie: necăsătorit

Ioan Giurgiu este unul dintre puţinii sibieni care şi-au amintit de meritele lui Badea Cârţan, celebrul ţăran din Cârţişoara care a plecat pe jos până la Roma, şi i-a dedicat o carte. Totul a început pentru Ioan Giurgiu anii facultăţii. Căutând un subiect pentru lucrarea de licenţă a dat nas în nas în parc cu statuia lui Badea Cârţan. Atunci şi-a dat seama că are în faţă un om care merită mult mai multă apreciere decât primeşte. “Mă tot gândeam la un subiect şi mă plimbam aşa gândindu-mă prin Parcul Astra, fără să ştiu ce să aleg. M-am oprit în faţa unor personalităţi şi am văzut acest ţăran autodidact. Mihai Sofrone, coordonatorul lurării mele, m-a încurajat şi mi-a spus că despre Badea Cârţan nu s-a mai scris nimic în Sibiu de peste 30 de ani. Aşa că am pornit pe urmele lui”, spune Ioan Giurgiu.

A ajuns la casa natală
“Am plecat pe urmele lui Badea Cârţan în judeţ şi bineînţeles că am ajuns la Cârţişoara. Acolo am găsit muzeul, casa memorială, am stat de vorbă cu oamenii din sat, urmaşii lui. Din păcate am găsit foarte multe feţe posomorâte, oameni abătuţi, fără să îşi dea seama că au în faţă propria comoară aflată în paragină. Am zis atunci tuturor că ţăranul acesta este asemenea unei perle are trebuie cultivată ca să cresacă şi să fie frumoasă, să aducă beneficii”, îşi aminteşte Ioan.

A urmat cartea
Adunând mult material despre Badea Cârţan pentru lucrarea de licenţă şi crescându-i preţurirea faţă de acest personaj, Ioan Giurgiu a luat decizia să publice şi o carte pe carte să o dedice ţăranului din Cârţişoara. Pentru a face rost de bani a făcut diverse munci prin Sibiu, unele nu tocmai intelectuale, însă şi-a urmat visul. „Prima ediţie a cărţii am scos-o singur, a fost foarte greu să o scot dar totul a dispărut după ce am vorbit cu oamenii şi mi-au spus că a ieşit un lucru bun”, povesteşte Ioan Girgiu.

Donaţie către şcoli
Văzând că se bucură de succes în ciuda micului tiraj de care a avut bani, Ioan Giurgiu şi-a pus în cap să mai scoată o ediţie a cărţii. De data acesta, una îndreptată către oamenii din Cârţişoara şi şcolile din judeţul Sibiu. Pentru noua ediţie Ioan Giurgiu s-a bucurat şi de ceva sprijin din partea autorităţilor locale din Cârţişoara şi din partea Inspectoratului Şcolar. “Am demarat un proiect cultural numit “Ai carte, eşti mare!” la finalul căruia am oferit o sută de cărţi şcolilor din judeţul Sibiu, bibliotecii Astra şi bibliotecii universitare”, mai spune Ioan.

O carte despre criză
Ioan Giurgiu nu se opreşte aici şi în prezent are în plan o carte care să trateze criza dintr-un alt punct de vedere, cel religios. „Cu Dumnezeu prin criză. Soluţii şi beneficii” se va numi cartea şi va fi „o analiză psihologică şi religioasă crizei”. „Eu oricum lucrez la această carte, în eventualitatea că se vor găsi oameni care să-mi spijine proiectul”, mai spune Ioan Giurgiu.

Ce-i place:
“Îmi place jocul minţii sau şahul. Am şi luat la un moment dat locul 2 la un concurs pe universitate. Şi mai îmi place să interacţionez cu oamenii”
Ce nu-i place:
“Nu îmi plac politicienii. Au o mentalitate aparte, sunt demagogi, nu fac nimic pentru nimeni, decât pentru ei”

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite