Invazia capuselor, afacere profitabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultima dezinsecţie a avut loc în Sibiu în luna mai
Ultima dezinsecţie a avut loc în Sibiu în luna mai

“Isteria” creată la Sibiu de numărul foarte mare de persoane înţepate de căpuşe din ultima perioadă este pentru unii o afacere profitabilă. Alarmaţi de “invazia” căpuşelor, sibienii au început să apeleze la firmele private specializate pentru dezinsecţii împotriva căpuşelor, iar în farmacii vânzările la produse împotriva căpuşelor au crescut cu aproximativ 30 la sută. 

Sibiul bate recordul la numărul persoanelor care au probleme din cauza căpuşelor. De la începutul anului şi până acum , aproape 900 de persoane au trecut pragul Unităţii Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu după ce au fost înţepate de căpuşe.

Mai mult, până la sfârşitul lunii mai la Sibiu au fost confirmate statistic 35 de cazuri de boală Lyme, cele mai multe la nivel naţional, iar Sibiul se află sub alertă epidemiologică de boală Lyme.

Afaceri profitabile

Alarmaţi de “invazia” căpuşelor, sibienii au început să apeleze la firmele private specializate pentru dezinsecţii împotriva căpuşelor.

 “Avem solicitări pentru dezinsecţii împotriva căpuşelor de la persoane fizice şi proprietari de pensiuni, cei care au un pic de grădină, un pic de curte. În funcţie de suprafaţă, costul unei astfel de dezinsecţii variază între 50 şi 200 de lei”, explică Marius Şipoş, reprezentant al unei firme specializate în dezinsecţii şi deratizări din municipiul Sibiu.

Şi în farmacii, vânzările produselor împotriva căpuşelor au crescut în ultima perioadă. Spray-urile împotriva căpuşelor se vând cu preţuri cuprinse între 20 şi 32 de lei, în funcţie de firma producătoare.

“De când a apărut epidemia cu înţepăturile în masă sunt solicitate mai mult produsele împotriva căpuşelor, a crescut cererea cu aproximativ 25-30 la sută. Clienţii sunt în general persoane în vârstă, avem şi tineri dar mai puţin. Cererea este mai mare la sfârşit de săptămână, când oamenii pleacă în vacanţe sau merg să îşi petreacă week-end-ul la case de vacanţă”, spune Valeria Bădescu, o farmacistă din Sibiu.

Chiar dacă specialiştii evită să se pronunţe vizavi de eficienţa lor, site-urile de profil sunt pline de anunţuri de vânzare de brăţări împotriva căpuşelor. Acestea costă 10 lei, iar cei care le comercializează susţin că acestea conţin uleiuri naturale care în contact cu pielea emană un miros plăcut împotriva căpuşelor şi ţânţarilor. 

Ultima dezinsecţie la Sibiu, în luna mai

Reprezentanţii Primăriei Sibiu au făcut o dezinsecţie împotriva căpuşelor în oraş şi în împrejurimi în luna mai, şi spun că o acţiune similară este programată pentru luna august.

“Am făcut o astfel de acţiune în luna mai atât împotriva ţânţarilor, dar s-a adăugat şi o substanţă împotriva căpuşelor. Această acţiune va mai fi repetată de municipalitate în luna august, când se va face a doua etapă. Substanţele s-au împrăştiat în zonele verzi din municipiu, în parcuri, la cimitir, în zonele adiacente pădurii Dumbrava şi pe dealul Guşteriţei, în zona adăpostlui de câini”, explică Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Sibiu. Costul dezinsecţiei realizate în luna mai a fost de 126.200 de lei plus TVA.

Zece zone sensibile

Autorităţile au identificat mai multe zone în oraş unde au fost înregistrate cele mai multe cazuri de înţepături de căpuşe. Potrivit datelor oferite de către Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică, acestea sunt parcul Sub Arini, pădurea Dumbrava, grădina zoologică, muzeul satului, cartierul Hipodrom, parcul din cartierul Vasile Aron, cartierul Terezian, strada Octavian Goga, strada Zaharia Boiu și zona cimitirului municipal.


Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite