Sibiu: Începe o nouă campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu 23 noiembrie va demara campania de vaccinare a fetiţelor de clasa a VI-a şi a VII-a. În judeţul Sibiu sunt peste patru mii de copile care se încadrează în criteriul de vârstă stabilit de Ministerul Sănătăţii.

În ciuda eşecului de anul trecut, Ministerul Sănătăţii a decis continuarea programului de vaccinare a fetiţelor împotriva virusului HPV, cel responsabil de apariţia cancerului de col uterin. „Cei de la Ministerul Sănătăţii ne-au cerut o situaţie cu numărul elevelor din clasele a VI-a şi a VII-a. Anul trecut fetiţele de clasa a IV-a erau vizate, pentru că reprezentanţii ministerului s-au gândit că la nouă ani fetele nu şi-au început viaţa sexuală şi riscul de a contacta virusul este minim. Dar vârsta optimă pentru vaccinare este de la nouă ani până la 25 sau 26 de ani, în funcţie de producătorul vaccinului“, a declarat dr. Adela Moraru, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu. Cancerul de col uterin atinge femei la vârste din ce în ce mai fragede. Vaccinarea adolescentelor şi screeningul pot reduce incidenţa cazurilor de cancer de col uterin cu 94%.

Vaccinul n-a avut efecte secundare
Anul trecut, din cele peste două mii de fetiţe de clasa a IV-a din judeţul Sibiu, doar 33 s-au vaccinat împotriva virusului papiloma uman. Pentru acest an, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică se arată mai optimişti în privinţa numărului de persoane care vor accepta vaccinul. În judeţul Sibiu sunt 1.902 fete de clasa a VI-a şi 2.241 în clasa a VII-a, deci un total de 4.143 de eleve ce trebuie vaccinate. „Vaccinul nu a avut niciun efect advers la cele treizecişitrei de fetiţe vaccinate în campania trecută. Recomandarea noastră este fermă în ideea de a se administra vaccinul. Este singura metodă de imunizare împotriva virusului care la un moment dat, în anumite condiţii, poate provoca cancerul de col uterin, o boală mortală“, a subliniat importanţa vaccinării dr. Adela Morar.

Campania naţională de vaccinare începe oficial luni, 23 noiembrie, dar metodologia de veccinare nu a venit încă de la minister. „Aceasta este data în care începe campania de vaccinare, dar fiecare medic şcolar îşi face o planificare pe câteva săptămâni pentru administrarea primei doze de vaccin, nu este o chestie foarte strictă“, a precizat Adela Moraru. Vaccinul anti-HPV se administrează în trei doze identice la intervale de câteva luni, în campania trecută prima doză fiind administrată în luna noiembrie 2008, a doua în ianuarie-februarie 2009 şi ultima în luna iunie.

Părinţii au păreri împărţite
Vor fi vaccinate doar fetiţele ai căror părinţi acceptă vaccinarea, dar nu va mai fi necesar acordul în scris al acestora. „Având în vedere că noi avem cancer în familie, eu mi-aş da acordul, pentru că medicina nu este deloc rămasă în urmă. Mai bine să facă vaccinul, decât să sufere o viaţă întreagă sau şi mai rău“, a declarat Adriana Căpăţână, mama unei fete de treisprezece ani.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite