VIDEO În şcoala din Floreşti mai învaţă doar nouă copii GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scoala din Floresti
Scoala din Floresti

Doar doi copii au încept anul acesta clasa I la şcoala cu clasele I-IV din satul Floreşti. „Fiu al satului” şi adevărat dascăl de vocaţie, învăţătorul Romulus Harbădă îi învaţă carte de aproape 30 de ani pe copiii din Floreşti. „E a doua casă pentru mine, toată vara sunt prezent, dacă nu zilnic tot la două zile sunt aici”, spune învăţătorul zâmbind.

CITIŢI ŞI:

Dezastru în școlile și grădinițele din nordul județului GALERIE FOTO

Zeci de şcoli şi grădiniţe încep anul şcolar fără autorizaţii sanitare

Aruncat printre dealuri, satul te primeşte după aproximativ şase kilometri de mers pe drum îngust, desprins din şoseaua principală, care face legătura cu Laslea, comuna de care aparţine Floreştiul. Are case puţine şi primul lucru pe care-l remarci este lipsa semnalului în toate reţelele de telefonie mobilă.

Pe marginea soşelei, lângă biserică, răsare clădirea cochetă, îmbrăcată în alb şi albastru, veche de peste 100 de ani, care pe vremuri a aparţinut unei familii de saşi şi unde acum funcţionează şcoala. În clasa mică, aranjată frumos, cu bănci noi, pereţi plini de planşe, laptop şi retroproiector pe catedră, nouă copii spun, în cor, rugăciunea de la sfârşitul orelor. După care se prind de mână şi ies cuminiţi, câte doi, sub privirile calde ale lui Romulus Harbădă, imaginea vie a domnului Trandafir din poveştile copilăriei.

Scoala din Floresti

CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO

E născut în Floreşti şi stă la aceeaşi catedră de aproape 30 de ani. A făcut Liceul de Căi Ferate şi până să plece în aramată a lucrat în gara de la Braşov. Când s-a întors, fostul director al şcolii din Laslea, care l-a avut elev, l-a rugat să vină la Floreşti ca şi învăţător necalificat. S-a îndrăgostit de meserie, a absolvit în 2008 şi Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, iar anul acesta şi-a luat definitivatul în învăţământ.

Tot mai puţini

Predă cu aceeaşi dragoste, chiar dacă micuţii care se aşează în fiecare dimineaţă în bănci sunt, de la an la an, tot mai puţini. Pe vremuri avea 27 de copii, însă la un moment dat satul a fost propus pentru demolare, pe vremea comuniştilor, şi atunci foarte mulţi oameni au plecat. Acum, la şcoală vin doi copii de clasa I, şase de clasa a II-a şi unul dingur de clasa a treia, cei mai mulţi din familii de romi. Dascălul spune că face tot posibilul să-i aducă la ore cât mai mult, se bucură enorm dacă după cele patru clase micuţii merg mai departe la Laslea, la gimnaziu, iar cea mai mare împlinire profesională este aceea că a menţinut şcoala.

„E a doua casă pentru mine, toată vara sunt prezent, dacă nu zilnic tot la două zile sunt aici”, spune învăţătorul zâmbind. Cu ajutor din partea soţiei, cu sprijin, din 2005, de la fundaţia prinţului Charles, şi cu suflet cât încape, a reuşit să aranjeze clasa frumos, să o doteze cu tot ce-i trebuie. A adus de acasă şi perdele, şi feţe de masă, şi dulapuri, şi-a luat laptop şi retroproiector, totul pentru ca micuţii să aibă parte de un învăţământ de calitate. Şi pentru că sunt copii fără posibilităţi, le cumpără periodic rechizite şi, prin diferite fundaţii, le procură îmbrăcăminte. A avut ocazia să plece dar spune că, în ciuda greutăţilor inerente, nu ar părăsi sub nicio formă catedra de la Floreşti.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite