În comuna sibiană Roşia ajutoarele constând în calculatoare sunt vândute mai departe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au primit calculatoare de la stat şi le vând mai departe. Alţii, la fel de norocoşi, îşi aşteaptă calculatoarele pentru a le folosi drept piese de muzeu. Nu de alta, dar, deşi cererea le-a fost aprobată, ei nu au locuinţa racordată la electricitate. Sună bizar, dar Proiectul Euro200, „Acordarea Ajutorului Financiar Pentru Achiziţionarea de Calculatoare“ a devenit mană cerească pentru mulţi asistaţi social.

La Roşia, în judeţul Sibiu, e forfotă mare când vine vorba de programul pe care mulţi l-au denumit generic „Un calculator pentru fiecare“.  Cum populaţia este majoritară de etnie romă, iar peste 50 la sută beneficiază de ajutor social, e limpede că mulţi s-au încadrat. Aşa se face că cei care au copii la şcoală au depus o cerere la unitatea de învăţământ unde merge elevul pentru ridicarea cuponului de 200 de euro, la care au mai pus o sumă modică, 100 de lei, spre exemplu, anul trecut, şi şi-au luat PC-ul.



Lucrurile sunt clare până aici. Din păcate, doar odată ajunse în casele oamenilor au început problemele. „Nouă nu ne prea merge, spre exemplu, conectarea la internet. E bun programul, altfel nu am fi avut bani să îi cumpărăm unul. Copilul nostru chiar îl foloseşte“, spune Ilie Comşa, un localnic din Roşia, mulţumit de beneficiile PC-ului. Asta chiar dacă elevului nu îi este de ajutor, neapărat, la temele pentru acasă. „Îl folosesc mai mult ca să mă joc“, spune Iliuţă Comşa, (13 ani).


Luat şi vândut
Acesta este un caz fericit, al unui elev care, deşi nu face teme pe calculator, măcar îl foloseşte. În partea cealaltă a satului, lucrurile se complică. Ana Ursu, mamă a trei copii a depus şi ea anul trecut cerere pentru a primi un calculator. Şi i-a fost aprobată. O demonstrează lista publică postată pe site-ul www.euro200.edu.ro.

De anul trecut însă femeia pare să fi uitat ce a făcut. „Nu am depus cerere. Nu am fost acasă. Nu am bani de calculator, că ne-am apucat de renovat casa“, exclamă femeia, deranjată parcă de faptul că e luată la întrebări. Într-adevăr, casa pare a fi proaspăt spoită, dar de unde banide vreme ce trăieşte din ajutor social şi alocaţiile copiilor. Posibil din vânzarea calculatorului, pentru că în sat toată lumea vuieşte acest lucru. „Ana Ursu ştiu sigur că şi-a vândut calculatorul, dar să nu mă spui, că mă bate. Nu e singura. Mulţi din Vale şi le-au vândut pentru că nu le mergeau, sau nu ştiu“, spune pe furiş o femeie din sat.

Că Ana Ursu a primit voucher pentru fiica sa Daiana, şi şi-a cumpărat anul trecut calculator, ne confirmă şi directoarea şcolii. De vânzarea PC-ului însă se fereşte să spună mare lucru. „Tânăra Ursu Daiana figurează în lista celor ce au primit cei 200 de euro anul trecut. Nu am auzit de astfel de cazuri, dar nu cred ca ar fi imposibil ca oamenii să îşi fi vândut calculatoarele. Cât despre verificări, asta nu intră în atribuţiile noastre. Nu putem intra în casele oamenilor pentru că nu avem această abilitate. Verificările trecuie făcute de organele abilitate de la minister.“, Andreea Onea, directoarea şcolii generale din Roşia.

Mai multe citiţi în Adevărul de Seară!

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite