Imigranţi africani prinşi de câinii din Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câinele poliţist Thor  a fost campion la mirosit imigranţi ilegali
Câinele poliţist Thor a fost campion la mirosit imigranţi ilegali

Câinii poliţişti de la Centrul Chinologic din Sibiu, cea mai mare şcoală de dresaj din sud-estul Europei, au fost extrem de apreciaţi în Spania, unde patru echipaje formate din câine şi instructor au găsit peste 40 de imigranţi ilegali, în cadrul unei misiuni internaţionale care a reunit poliţişti şi câini de serviciu din 18 state membre ale Uniunii Europene.

Operaţiunea, intitulată Minerva 2012, a avut loc între 10 iulie şi 6 septembrie şi a fost organizată de Agenţia Europeană pentru Securizarea Frontierelor Frontex. „Obiectul misiunii a fost acordarea suportului necesar poliţiei spaniole în vederea căutării şi descoperirii imigranţilor ilegali ascunşi în interiorul autocarelor şi al autocamioanelor care ajungeau în portul spaniol Algeciras din portul african Tanger, prin intermediul feriboturilor", spune comisarul-şef Crişan Lăzureanu, directorul Centrului Chinologic Sibiu.

Thor, un superb ciobănesc malinoix în vârstă de 3 ani şi jumătate, a bifat, în Spania, prima lui misiune operativă. Împreună cu instructorul său, agentul principal de poliţie Marius Hadăr şi cu încă un echipaj de la Sibiu au descoperit 23 din cei 43 de imigranţi depistaţi de poliţiştii şi câinii români.

„Am găsit persoane ascunse pe motoarele tirurilor, pe motoarele autocamioanelor, erau persoane care stăteau chiar de 48-50 de ore ascunse acolo. Pe alţii îi găseam în cargouri, respectiv în containere, spărgând fie cu ciocanul pe dedesubt conatainerul, fie tăind prelata dacă era autocamion cu prelată, intrau înăuntru şi coseau pe dinăuntru pur şi simplu gaura pe unde au intrat", povesteşte agentul principal Marius Hadăr.

Au depăşit tehnica de ultimă generaţie

Câinii poliţişti de la Sibiu şi-au făcut extrem de bine treaba, chiar dacă nu au lucrat în condiţii uşoare. Temperaturile în port depăşeau 40 de grade la umbră, uneori câinii abia reuşeau să calce pe asfaltul încins, iar în preajma imigranţilor ilegali pericolul era permanent. Mulţi sunt înarmaţi cu ciocane, cuţite, bricege sau pumnale, iar riscul ca ei să atace este foarte mare. 

În ciuda dificultăţilor, câinii poliţişti români au reuşit să aibă rezultate mai bune decât aparate de ultimă generaţie, în care s-au investit sute de mii de euro.
„Putem spune că echipamente de câte 100.000 sau 150.000 de euro, echipamente de detectare a bătăilor inimii sau echipamente de radiografiere a interioarelor camioanelor nu au reuşit să prindă nici măcar jumătate din numărul imigranţilor ilegali aşa cum au fost depistaţi de către colegii noştri", mai spune comisarul- şef Crişan Lăzureanu, directorul Centrului Chinologic din Sibiu. 

43 de imigranţi ilegali de diferite vârste, de la copii de 9-10 ani până la adulţi de 50-55 de ani, au fost găsiţi de poliţiştii şi câinii români în Spania.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite