Ilie Carabulea a cerut întreruperea pedepsei invocând familia, angajaţii şi Banca Carpatica TEXTUL COMPLET AL MOTIVĂRII INSTANŢEI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Carabulea este unul dintre cei mai bogaţi români
Ilie Carabulea este unul dintre cei mai bogaţi români

Curtea de Apel Alba Iulia a motivat sentinţa prin care a respins cerea de întrerupere temporară a pedepsei depusă de Ilie Carabulea.

Avocaţii omului de afaceri au invocat mai multe motive în cererea de întrerupere temporară a executării pedepsei cu închisoarea pentru o perioadă de 3 luni de zile.

Primul a fost acela că omul de afaceri este acţionar la 26 de firme cu peste 4.000 de salariaţi, la 13 dintre ele fiind şi administrator, iar în timpul scurs de la condamnarea definitivă şi până la încarcerarea omului de afaceri, respectiv mai puţin de 24 de ore, acesta n-ar fi avut timp să-şi delege conducerea societăţilor, care ar fi în pericol să se închidă.

Ilie Carabulea a demisionat la finele lunii aprilie din Consiliul de Supraveghere al Băncii Carpatica. Citeşte mai multe pe Forbes.ro

„Aceste societăţi au contractat foarte multe credite, a scăzut cifra de afaceri şi lipsirea de libertate a condamnatului a dus la afectarea a 4.500 de salariaţi. Societăţile ar putea intra în faliment. Dacă Carabulea Ilie nu ar fi în libertate pentru a reuşi să gestioneze afacerile, s-ar putea ajunge la un blocaj financiar”, a susţinut avocatul, în faţa instanţei.

Citeşte mai multe despre afacerile miliardarului Ilie Carabulea, pe Forbes.ro

Un alt motiv invocat de Carabulea a fost acela că este întreţinătorul celor doi fii ai săi, studenţi, care fără sprijin financiar ar fi puşi în situaţia de a-şi abandona studiile universitare.

Avocatul omului de afaceri a susţinut că Ilie Carabulea „este în postura de a pierde tot ceea ce a muncit până la vârsta de 65 de ani”, iar un alt motiv invocat în cerea de întrerupere a pedepsei este legat de Banca Carpatica. 

„De asemenea, există pericolul grav ca acţionarii BC Carpatica SA să-şi retragă participaţiunea cu consecinţa căderii  financiare a acestei bănci, ceea ce ar duce la dereglarea sistemului bancar românesc”.

„În astfel de situaţii există burse”

Judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia au considerat însă că motivele invocate sunt nefondate. Au spus că, potrivit documentelor eliberate de Registrul Comerţului, Carabulea nu este administrator unic la societăţile menţionate în cererea formulată, ci mai sunt şi alte persoane,  drept pentru care nu se poate pune problema blocării activităţii.

Magistraţii susţin că nici motivul cum că nu ar fi avut timp să-şi delege conducerea societăţilor nu stă în picioare, iar cel privindu-i pe cei doi fii ai săi, studenţi, cu atât mai puţin.

“În astfel de situaţii există burse” a fost replica dată, în sala de judecată, de procurorul DNA, iar magistraţii spun că cei doi sunt majori şi se pot întreţine.

„ Aspectele de ordin familial, respectiv împrejurarea că cei doi fii, studenţi, ar putea fi în situaţia de a abandona studiile universitare deoarece solicitantul cererii de faţă nu a avut timpul necesar organizării vieţii familiei sale pe timpul executării pedepsei închisorii, reprezintă împrejurări care nu se subsumează cazului prev. de art. 453 alin.1 lit. c teza II C.pr.pen. din perspectiva vârstei adulte a acestora şi a posibilităţii de a se întreţine”, se arată în motivarea instanţei.

CLICK AICI PENTRU A CITI MOTIVAREA COMPLETĂ A INSTANŢEI

Închis la Aiud

Ilie Carabulea este în prezent închis la penitenciarul Aiud, unde a fost transferat pe 7 mai din arestul IPJ Sibiu.

Ilie Carabulea a ajuns joi, 26 aprilie, în arestul poliţiei Sibiu pe poarta de acces pentru maşini, ferit de ochii jurnaliştilor care au aşteptat ca acesta să ajungă la poliţie aproape jumătate de zi. Când a fost ridicat, Carabulea i-a aşteptat pe poliţişti cu bagajul făcut, iar în cursul serii de joi la poliţie au venit, de două ori, şi cei doi fii ai săi. CITIŢI MAI MULTE AICI

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat pe Ilie Carabulea la un an şi jumătate de închisoare cu executare, în dosarul în care era cercetat, alături de fostul prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, pentru infracţiuni de corupţie.

Iniţial, în acelaşi dosar, Curtea de Apel Constanţa îl condamnase pe Carabulea la doi ani de închisoare cu suspendare. CITIŢI MAI MULTE AICI

Cererea de întrerupere temporară a pedepsei a fost depusă la Curtea de Apel Alba Iulia pe 9 mai şi judecată pe 22 mai, când a fost respinsă de instanţă. CITIŢI MAI MULTE AICI

Omul de afaceri a declarat recurs, care urmează să se judece la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite