Ignatul porcului şi gratis la muzeele din Sibiu de Ziua Naţională a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sibienii pot profita din plin de ziua Naţională a României de ofertele culturale sau pentru petrecerea timpului liber. CNM Astra vă cheamă la o demonstraţie de tăiere a porcului, iar Muzeul Naţional Brukenthal oferă vizitare gratuită în toate sediile instituţiei.

CITIŢI ŞI:

Tinerii designeri români vin la târgul de haine și accesorii unicat, ”Uniqorner” Sibiu

Ştefan Hruşcă vesteşte Crăciunul pe 19 decembrie la Mediaş şi în Sibiu

Complexul Naţional Muzeal ASTRA deschide larg porţile Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, joi, 1 decembrie, oferind acces gratuit tuturor categoriilor de public. Cei dornici de plimbare se vor putea delecta, pe lângă peisajul impresionant al sfârşitului de toamnă, cu o nouă animaţie la Cârciuma din Bătrâni, prefigurând Ignatul şi sărbătorile de sfârşit de an.
Începând cu ora 12,00, vizitatorii vor putea asista la o demonstraţie de tăiere a porcului de Crăciun, aşa cum se întâmplă în satele româneşti, de secole. Porcul va fi pârlit pe paie, curăţat, după care va fi tranşat, măcelarii selectând cu grijă fiecare componentă şi explicând celor prezenţi la ce fel de preparate tradiţionale se folosesc.
Produsele tradiţionale gata preparate vor fi expuse spre vânzare, astfel încât cei care doresc să se aprovizioneze pentru sărbători sau pentru lunile friguroase de iarnă, le vor putea achiziţiona, la preţuri accesibile. Bucătari pricepuţi vor pregăti cârnaţi, slană, tobă şi caltaboş pentru cele mai rafinate gusturi, după reţete ţărăneşti vechi şi fără conservanţii, amelioratorii de gust sau alte ”secrete” cu care ne amăgesc, comercianţii din zilele noastre.
Nu vor lipsi bucatele preparate la ceaun, tochitura de porc sau ciorba fiind însoţite de binecunoscuta mămăligă. De asemenea, doritorii vor putea servi, contra cost, pomana porcului, asezonată cu murături din noua producţie a hanului.
Produsele din porc pentru sărbătorile de iarnă sau pentru cămările de acasă vor putea fi achiziţionate, de la Cârciuma din Bătrâni, până la sfârşitul lunii decembrie. Cei care doresc cantităţi mai mari, le pot comanda fie direct, în muzeu, fie telefonic. Muzeul ASTRA şi Cârciuma din Bătrâni oferă garanţia unor produse gustoase, realizate după reţete româneşti autentice.

Se intră gratis la Brukenthal
Cu prilejul sarbătoririi zilei de 1 Decembrie, Muzeul Naţional Brukenthal oferă vizitare gratuită în toate sediile instituţiei, programul zilei incluzând şi vernisajul expoziţiei de pictură Structuri şi imagini arhetipale: Coloana cerului - Troiţa realizată de artistul contemporan Nicolae Caţavei.

Program special la Tursib

De asemenea, mijloacele de transport în comun Tursib vor circula în data de 1 decembrie după un program special redus, cu respectarea orelor de plecare din capetele de linii şi a orelor la care circulă cursele profesionale. Nu vor circula însă autobuzele ce suplimentează în mod normal cursele pentru elevi. De asemenea, călătorii care doresc să îşi încarce cardurile abonament pot face acest lucru la punctele de vânzare Tursib, între orele 6.30 – 21.30.

Pieţe agro-alimentare deschise
Poliţia Locală îşi va suplimenta efectivele în data de 1 decembrie pentru a asigura desfăşurarea fără probleme a manifestărilor şi evenimentelor dedicate Zilei Naţionale a României.

Pieţele agro-alimentare din Sibiu vor fi şi acestea deschise publicului în data de 1 decembrie, iar utilajul pentru ridicări auto îşi va desfăşura normal activitatea pentru a fluidiza traficul.

Depuneri de coroane de flori
Programul manifestărilor începe la ora 10.00, cu depuneri de coroane la fostul sediu al Consiliului Dirigent, din 1918, respectiv pe strada Nicolae Bălcescu (în dreptul Agenţiei CFR), urmate de defilarea detaşamentului de onoare şi concertul fanfarei militare.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

Sigla Adevărul
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite