Sibiu: Ciprian Ciocan nu-i programator, ci antreprenor IT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Ciprian Ciocan nu-i programator, ci antreprenor IT
Sibiu: Ciprian Ciocan nu-i programator, ci antreprenor IT

Face şi desface biţi, dar Ciprian Ciocan nu se consideră un specialist în programare sau în web design, ci „doar“ un antreprenor IT.

Este tânăr, are un fin simţ al umorului şi vede în aproape orice lucru un proiect de dezvoltate. Pentru cei care nu cunosc în detaliu domeniul IT, Ciprian Ciocan este un IT-ist, din moment ce el face şi deface biţi, se luptă cu monştrii din servere, face programe, dă naştere la site-uri de-ţi stă mintea-n loc şi aşa mai departe. Ciprian însă nu se consideră IT-ist, ci mai mult un antreprenor în IT. „Nu mi se potriveşte chestia cu IT pentru că eu n-am fost niciodată pasionat de tehnologie. Mie îmi place să mă gândesc la ce foloseşte tehnologia, mai ales că astăzi tehnologia este utilizată la nivel de masă şi este foarte, foarte accesibilă. De exemplu, orice om fără cunoştinţe tehnice poate face un site. Iar eu sunt tocmai acea persoană care-i face pe oameni să se întâlnească cu tehnologia. Asta fac eu, sunt un antreprenor, mă ocup cu web development“, explică Ciprian Ciocan.

„Românii ar trebui să muncească mai mult“
Primele legături cu programarea le-a avut în liceu, la Gheorghe Lazăr, când a câştigat un concurs de site-uri şi a construit primul site al colegiului naţional. Asta în anul 2001, când foarte puţine instituţii aveau pagini virtuale de prezentare iar accesul oamenilor la internet se făcea doar prin internet-cafeuri. Au urmat alte site-uri şi apoi Ciprian a ajuns la facultate. În scurt timp, şi-a deschis firmă, care a împlinit acum cinci ani, şi a evoluat de la construit site-uri la dezvoltat proiecte on line. „În facultate stăteam în cămin şi aveam trei colegi de cameră. Ei bine, în acea cameră erau patru firme de IT, fiecare dintre noi îşi avea firma lui“, îşi aminteşte amuzat tânărul. Spune că a fost greu să-şi dezvolte afacerea pe care vrea s-o aducă la un nivel mai ridicat şi cel mai mult la acestă situaţi îi place că este propriul său şef. „N-am fost angajat niciodată şi nici n-o să fiu. Este şi o binecuvântare dar şi un blestem când ai propria ta firmă. Fiind propriul tău şef, eşti tentat să nu lucrezi. Ştiu că ar trebui să lucrez mai mult. De fapt, noi, românii, ar trebui să muncim mai mult şi să ne plângem mai puţin. Iar când vine vorba de concedii, să ne luăm mai puţine concedii“, precizează Ciprian Ciocan.

Moderează un site foto
Cea mai mare mulţumire a lui Ciprian este atunci când vede că un proiect la care lucrează ia amploare şi devine un fenomen, la fel cum este site-ul www.badorgood.com. „Este cel mai mare site al comunităţii foto din România iar eu l-am refăcut total în urmă cu un an. Acum mă ocup inclusiv de moderare, conţinut, marketing, dezvoltare ori proiecte. Site-ul este ca o fiinţă vie, se dezvoltă mereu, sute de comentarii şi zeci de fotografii în fiecare minut. Este foarte dificil să moderezi o comunitate de 10.000 de membri“, încheie Ciprian.

Ce-i place
Fotografia, blogul, fotbalul. „Pentru orice pasiune îţi trebuie timp. Îmi place fotografia, dar nu-mi place că n-am timp să mă ocup de ea, ori nu poţi face fotografie în stilul ăsta. Apoi am şi un blog şi o echipă de fotbal de amatori. Sunt mijlocaş stânga şi mă antrenez cu băieţii de trei ori pe săptămână“, declară Ciprian Ciocan.

Ce nu-i place
„Sunt multe lucruri care nu-mi plac. Nu prea mai găseşti oameni care sunt pasionaţi de ceva. În general oamenii vor să aibă un serviciu care să le asigure existenţa şi atât, nu au alte preocupări. Un alt lucru care nu-mi place este că avem o atitudine negativistă“, explică tânărul.

Întrebări şi răspunsuri
S-a schimbat mult domeniul tău de activitate în ultimii ani?

Da. Şi s-a schimbat foarte mult felul în care poţi câştiga bani din asta. La început făceai un site şi erai plătit pentru asta, acum serviciile nu mai sunt aşa simple.
Cum vezi internetul peste zece ani?
Cum tehnologia este oarecum limitată de browsere, nu cred că internetul o să fie mult schimbat. Vor fi mici revoluţii, dar nu salturi prea mari.
Dar pe tine, cum te vezi peste zece ani?
Unul din proiectele pe care le dezvolt mereu să monetizeze suficient încât să fac o afacere din care pot trăi doar cu acest proiect.

Profil
Născut:
18 iulie 1983, Sibiu
Studii: Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii
Familie: Necăsătorit, nu are copii

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite