Hornarii prosperă pe ger

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nelu Sărășan a fost ultimul hornar angajat cu acte în regulă la stat, în Sibiu
Nelu Sărășan a fost ultimul hornar angajat cu acte în regulă la stat, în Sibiu

„Sunteţi coşar, staţi să pun mâna pe dumneavoastră”. Nelu Sărăşan râde, gândindu-se la câtă lume l-a oprit de-a lungul anilor pe stradă, să-l atingă, având convingerea că le va purta noroc. Ultimul hornar angajat cu acte în regulă la stat a evoluat odată cu vremurile, s-a privatizat şi speră că, dincolo de munca serioasă, la coşurile caselor, să îndeplinească şi credinţa oamenilor cum că, odată ce l-au î

„Vreau să aduc noroc, pentru că sunt foarte mulţi oameni necăjiţi. Mă mai opresc când mă văd pe stradă, maii pun mâna, să aibă noroc, fetele, oamenii”, povesteşte bărbatul.

„Coşereşte” de aproape 20 de ani

Are 58 de ani, şi „coşereşte” de aproape 20. „Am lucrat la întreprinderea Independenţa, ca rectificator. Nemaiavând de lucru, am auzit că se primeşte un hornar la domeniul public, cu sediul la cimitir. Şi socrul meu a fost hornar, şi mi-a spus, dacă vreau, să merg acolo, că primesc, nu au oameni. Pe urmă, dacă s-a desfiinţat coşeritul, că n-au mai avut cum să ne plătească, am rămas de m-am privatizat, mi-am făcut persoană fizică autorizată”, povesteşte Nelu Sărăşan.

Din 1993, de când a început, a intrat în mii de case, să repare hornuri, să le cureţe, să monteze plase sau cocoşi de tablă. Pe primul şi-l aminteşte şi acum, la o casă de pe Calea Dumbrăvii, chiar pe colţ. „La o doamnă, a fost coşul înfundat cu un cuib de păsări, în perioada când făceau ouă, şi i-am desfundat coşul şi după trei zile ne-a chemat înapoi, că l-a înfundat din nou”, îşi aminteşte bărbatul, râzând.

Îşi face reclamă pe internet

Şi-a format, în timp, clientela, îşi face reclamă pe internet, pe portalurile de anunţuri, iar solicitările vin constant.  „Sunt foarte mulţi clienţi care mă sună mereu, sunt clienţi care au probleme cu coşurile, nu trag, sau simt miros de gaze, clienţi care au nevoie de adeverinţă pentru coşerit să o dea la gaz metan, toată lumea trebuie să prezinte, că au curăţat coşurile”, spune coşarul.

Tariful standard pentru un coş curăţat este de 30 de lei, dar niciodată nu este bătut în cuie. Unde sunt mai multe coşuri, face reducere, însă dacă trebuie să meargă la casele de la ţară, creşte şi preţul.

„Care au de la 3-4 coşuri mai faci şi o reducere, sunt oameni necăjiţi care au case mari, au 7-8 coşuri, sunt persoane care sunt singure, în funcţie de câte coşuri au fac reducere. De exemplu, la 3 coşuri iau 25 de lei pe coş, iar la 5 coşuri, 20 de lei. Sunt şi pe la ţară, care te mai cheamă, dar e deplasarea mare şi dacă iei 50 de lei la coş se uită urât – e pe lemne, ăla se face mai scump”, spune hornarul. Câştigurile nu sunt uriaşe, în medie de 1.000 de lei într-o lună bună, dar bărbatul are şi un serviciu stabil, pe lângă coşerit, fiind angajat la grădina zoologică. Spune că a vrut să transmită mai departe meseria, dar băiatul lui a fost cu el de câteva ori şi nu i-a plăcut, alegând să plece să lucreze în Germania. 




Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite