Horaţiu Răcuciu a vorbit la Berlin despre situaţia etnicilor germani din Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă
Foto: arhivă

În perioada 6-7 octombrie, prefectul Horaţiu Răcuciu a participat la lucrările celei de-a XV-a sesiuni de lucru a Comisiei mixte româno-germane pentru problemele etnicilor germani din România.

CITIŢI ŞI:

Restituiri de TVA în valoare de 2 milioane de euro la DGAFP Sibiu

Banatului închisă pentru o lună de zile. Se fac reparaţii

Primarul Klaus Iohannis susține o prelegere despre Sibiu la Harvard


Prefectul a prezentat Comisiei un Raport privind principalele direcţii ale implicării instituţiilor Statului Român în viaţa acestei minorităţi etnice din judeţul Sibiu.

Astfel, pentru anul 2011, Guvernul României, prin Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale – Agenţia judeţeană Sibiu pentru prestaţii sociale a alocat următoarele subvenţii:
- pentru Asociaţia Diakonisches Werk a Credincioşilor Bisericii Evanghelice C.A. din România: 112.188 lei;
- pentru Asociaţia Dr. Carl Wolff a Bisericii Evanghelice C.A. din România: 360.000 lei;
- pentru Asociaţia Evanghelică de Diaconie Mediaş: 165.600 lei.

Răcuciu a prezentat şi un raport pe tema învăţământului în limba germană. Raportul evidenţiază, printre altele, cererea foarte mare de locuri în grădiniţele şi şcolile cu predare în limba germană, baza materială a majorităţii şcolilor cu predare în limba germană este bună; personal didactic dornic de perfecţionare şi de implicare activă în viaţa şcolii, rezultate bune şi foarte bune ale elevilor de la şcolile germane la examene de final de ciclu, la olimpiade judeţene şi naţionale, la examenul DSD (Examen de limba germană).
În ce priveşte educaţia în limba germană, Raportul menţionează şi aspecte ce influenţează negativ procesul educativ în limba germană, cum ar fi: fluctuaţia/lipsa de personal didactic calificat, în special din motive economice.

Raportul prezentat la Berlin de prefectul Horaţiu Răcuciu a adus în discuţie şi continuarea Proiectului, lansat în 1997, prin care s-a înfiinţat, în cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA, o unitate muzeală de artă populară săsească având ca scop salvarea, conservarea şi promovarea patrimoniului cultural material şi imaterial aparţinând acestei minorităţi.

Lucrările Comisiei mixte s-au finalizat prin semnarea, la 7 octombrie, a unui Protocol, de către co-preşedinţii dr. Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE, şi dr. Christoph Bergner, secretar de stat în Ministerul Federal de Interne.

În protocol este menţionat acordul membrilor Comisiei faţă de rapoartele prefecturilor Sibiu, Braşov, Timiş, Satu Mare şi Suceava, care evidenţiază efectele pozitive ale ajutoarelor germane şi române, în sprijinul etnicilor germani din aceste regiuni.

De asemenea, este menţionat apelul minorităţii germane din România, către Guvernul Federal, de susţinere a aderării României la spaţiul Schengen.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite