Horaţiu George Scarlat: „Din clasa a cincea ştiam că voi fi medic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Horaţiu e medic specialist de medicina muncii. Spune că dintotdeauna şi-a dorit să fie medic, după ce a văzut la părinţi ce presupune această muncă. Mama sa e medic de laborator, iar tatăl internist.

CITIŢI ŞI:


Andrei Costin: Sibiul este oraşul care apreciază cel mai mult cristalele

Horaţiu a avut o copilărie extrem de interesantă. A crescut practic în cabinetele medicale ale părinţilor, înconjurat de medici şi extrem de pasionat de ceea ce vedea. „La tatăl meu mergeam mai mult. El e medic internist şi în copilărie mergeam foarte mult la el la spital, la cabinet. Eram extrem de curios de investigaţiile paraclinice care le făcea pacienţilor“, îşi aminteşte medicul. Aşa se face că, imediat ce a crescut şi a ajuns în faţa examenului de admitere în facultate a dat la Medicină. Practic nici nu ar fi conceput să facă altceva. A făcut Medicina la Sibiu şi, deşi este din Victoria, şi a făcut trei luni de rezidenţiat la Iaşi, a reveit la Sibiu, iar acum e medic de medicina muncii la Clinica Sanostar. Spune că aceasta este specialitatea care i se potriveşte cel mai bine. „Mie îmi place foarte mult tehnica, iar medicina muncii practic îmbină partea aceasta tehnică, pentru trebuie să te implici şi să aflii şi astfel de aspecte, cu medicina. Practic, Sănătate prin muncă e motto-ul cel mai potrivit acestei specializări“, spune medicul de medicina muncii, Horaţiu Scarlat. Nicio altă specializare nu l-ar fi împlinit la fel de mult. „Fratele meu e medic de laborator. Sincer nu cred că mi-ar fi plăcut foarte mult. Poate medic internist aş mai fi putut fi, pentru că implică şi lucrul cu oamenii. Sincer, nu înţeleg cum îi place fratelul meu să lucreze în laborator“, adaugă acesta.


Medicul spune că în România, mai avem multe de învăţat în ceea ce priveşte acest domeniu, dar că suntem pe drumul cel bun. „Sunt o mulţime de angajatori care pun profitul şi producţia pe primele planuri şi doar apoi se gândesc la sănătatea angajatului. Mai avem însă şi componenta financiară care este foarte importantă, motiv pentru care mulţi angajatori spun, lasă nu mai fac şi asta ca să nu coste foarte mult. În orice caz, sunt şi societăţi care nu privesc lucrurile aşa. De exemplu, multinaţionalele au condiţii foarte bune de muncă pentru angajaţi.


Niciodată nu i-a părut rău că a ales medicina şi mai ales specializarea în medicina muncii. „Din fericire, spre deosebire de alte specialităţi, în medicina muncii lucrurile nu stau atât de rău ca în restul specialităţilor“, spune Horaţiu Scarlat.


Cu toate acestea spune că dacă ar fi să o ia de la capăt şi ar fi nevoit să excludă medicina dintre opţiunile sale, nu ar avea o problemă foarte mare în a-şi alege o altă cale. „De multe ori mi s-a spus că mereu îmi argumentez extrem de bine ideile. Acesta e şi motivul pentru care, dacă ar trebui să o iau de la zero m-aş întrepta probabil spre o carieră în avocatură. Sunt sigur că m-aş descurca extrem de bine“, adaugă medicul Horaţiu Scarlat.
Cu toate acestea se declară extrem de încântat de ceea ce face şi crede că meseria aceasta îi vine ca o mănuşă.

Profil:
Născut:  8 aprilie 1981,
Studii: Universitatea de Medicină „Victor Papilian“, Sibiu
Familie:  căsătorit

Ce-i place:
Îi place sportul foarte mult şi asta face în timpul liber. În general fotbalul pe care îl practică în timpul liber alături de prieteni. Adoră însă şi zilele de relaxare în care vizionează un film bun.

Ce nu-i place
Medicul se declară un duşman instinctului de turmă şi urăşte faptul că oamenii nu mai sunt capabili să aleagă şi să decidă singuri, preferând să facă ce fac şi alţii. De asemenea, detestă lipsa de onestitate a oamenilor.

Întrebări şi răspunsuri:

De ce nu v-aţi gândit la oportunităţile pe care le oferă munca în străinătate?
M-am gndit la un moment dat. Am şi fost la un interviu pentru a pleca în Franţa, dar banii pe care i-aş fi câştigat nu mi s-au părut enorm de mulţi, E bione şi aici şi în plus, eu sunt foarte apropiat de familie, prieteni. Şi am foarte mulţi prieteni. Nu ştiu cum ar fi fost acolo din acest punct de vedere, nu cred că mi-ar fi plăcut.

De ce ar mai alege tinerii facultatea de Medicină? Ce îi sfătuiţi?
Să îşi asculte instinctul şi să dea admitere la medicină dacă acest lucru îi face fericiţi, dacă îăşi doresc foarte mult lucrul acesta,. E drept că în viaţă nu faci numai ceea ce îţi doreşti, sau nu tot timpul, dar e bine să ţii cont de instinct.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite