Sibiu: Rareş Helici, îmblânzitorul flăcărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Rareş Helici, îmblânzitorul flăcărilor
Sibiu: Rareş Helici, îmblânzitorul flăcărilor

Rareş Helici a dus spectacolele cu flăcări la un alt nivel, a coborât focul din cupola circului de la fachiri direct în stradă, printre oameni. Şi are succes.

De trupa Crispus, puţini oameni nu au auzit. Prezenţi la nenumărate parade, festivaluri şi alte evenimente culturale, membrii trupei au reuşit de fiecare dată să impresioneze asistenţa prin spectacolele lor de animaţie stradală. Nu orice animaţie stradală, ci una cu torţe, scântei, artificii şi flăcări suflate în văzduh. Ideea de a face astfel de spectacole de antren, care implică suficiente riscuri, direct în mijlocul mulţimii, a plecat de la Rareş Helici în urmă cu şase ani. "În 2003, la festivalul medieval a venit şi un francez din Strasbourg care făcea animaţie stradală cu focul. Mi-a plăcut cel mai mult "Devil Stick", adică băţul dracului, pentru că era un număr mai greu de făcut. În două luni am învăţat să am controlul beţelor ce ardeau şi am început să oferim spectacole de animaţie, eu împreună cu sora mea. Suntem prima trupă română de animaţie stradală", povesteşte Rareş Helici.

"Un spectacol cu fete este neobişnuit!"

Ceea ce acum este un show profesionist făcut de peste şapte membri a fost la început doar o distracţie. "Atunci ne bucuram că mergem la festivaluri, că vedem ţara şi că avem bani să călătorim. A fost nebunia studenţiei, ni s-au mai alăturat încă trei persoane iar acum în trupa Crispus sunt şapte membri şi alte două fete care au venit de curând", declară tânărul. E uimitor pentru toţi cei care îi privesc să vadă tinere fete care învârt cu zâmbetul pe buze frânghii arzând, evantaie în flăcări sau lanţuri de care atârnă pere de foc. Asta a fost o bună strategie de marketing adoptată de Rareş încă de la începuturi, bazându-se că insolitul unei astfel de prezentări va aduce succesul. "Când te uiţi la un bărbat care se joacă cu focul, ţi se pare ceva normal. Când vezi o fată, este altceva", explică scurt Rareş.

Acum este managerul trupei
De doi ani Rareş a renunţat să mai fie unul dintre cei care este în centrul atenţiei, cu focul în mâini. Îi lipseşte emoţia spectacolului dar ştie că promovarea este la fel de importantă precum spectacolul în sine. "Sunt mulţi care ne contractează fără a şti prea bine ce facem şi la ce nivel putem face animaţia cu flăcările. În alte cazuri, suntem primii pe listă, primii pe care organizatorii îi sună pentru anumite evenimente. Iar de un an de zile am trecut la un nivel superior. Încercăm ca la fiecare eveniment să mergem cu muzică live, cu toboşari. Majoritatea celor care fac animaţie stradală, fac pe muzică house foarte ritmată sau trance. Dar e altfel pe un ritm diferit, live", mai spune Rareş. Chiar dacă ceea ce fac ei cu flăcările pare simplu, având în vedere că sunt profesionişti şi au multe ore de exerciţiu, riscurile există mereu. "De curând, sora mea s-a ars la mâini la un festival. Ea face animaţie cu frânghiile, care, dacă nu le mişti, te ard la mâini. Era printre oameni şi aceştia nu au înţeles pericolul încât să se dea din drum. Cum nu avea loc să învârtă frânghiile, s-a ars. Am avut şi colegi care au stat în spital cu arsuri de gradul II şi III. Nu este simplu", încheie Rareş.


Ce-i place
"Mi-ar plăcea să fiu turist, să mă plimb şi să stau degeaba. Dar de un an n-am mai fost turist deloc. Cred că aş putea să-mi iau concediu dacă aş vrea cu adevărat, dar mereu se iveşte câte ceva, câte un alt spectacol", declară Rareş.

Ce nu-i place
Ca om onest, urăşte oamenii prefăcuţi, mincinoşii şi pe cei care nu pot trăi de grija altora. "Minciuna, răutatea şi ipocrizia. Mai ales în acest domeniu, showbiz, este multă ură. Din fericire, eu nu prea am tangenţă cu ei."

Întrebări şi răspunsuri
Care este următorul pas? Ce planuri ai?

Vreau să fac o agenţie de impresariat artişti care nu sunt promovaţi. Sculptori, pictori, muzicieni, oameni talentaţi. Nu neapărat pe bani, că banii vin cu timpul. A, da, şi Crispus să fie mult mai sus, ăsta e planul.
Se poate trăi din spectacole cu flăcări?
Da, se poate trăi. Noi suntem solicitaţi foarte des şi la nunţi, oamenii au început tot mai mult să prefere un show de flăcări de 15 minute decât unul de artificii de 5 minute.
Folosiţi benzină în spectacolele voastre?
Nu, pentru că este mult mai periculos pentru public. Folosim un amestec de ulei, gaz lampant şi gaz de torţe.

Profil
Născut:
13 iulie 1982, Sibiu
Studii: Facultatea de Ştiinţe Economice, Master în Economie
Familie: Necăsătorit, nu are copii

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite