Harry Schochterus: „Saşii şi românii convieţuiesc acum, la Sibiu, mai bine ca-ntodeauna“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Harry Schochterus a plecat din Sibiu acum 40 de ani, împreună cu familia, în perioada în care saşii din Sibiu îşi lăsau totul pentru o viaţă mai bună în Germania. Acum a revenit în oraşul natal şi parcă nu ar mai pleca.

CITIŢI ŞI:

Deputaţii sibieni cheltuie peste 1.300.000 de lei pe an

Profesori în făcut bani. Şefii facultăţilor din Sibiu au salarii colosale

Harry Schochterus are 82 de ani şi spune amuzat că secretul longevităţii nu este naţionalitatea, ci mişcarea. A făcut de-a lungul vieţii o mulţime de excursii pe bicicletă şi spune că de acolo se trage toată forţa şi sănătatea lui. Acum a venit la Sibiu, pentru sărbătoarea desfăşurată în urbea noastră legată de cea de a noua ediţie a Întrunirii Saşilor.

Spune că nu ar fi putut rata o asemenea sărbătoare care îl umple de bucurii şi îi stârneşte emoţii copleşitoare. Sunt zilele în care şi aminteşte cele mai multe nărdrăvănii din copilărie şi cei mai frumoşi ani din viaţă. „Îmi amintesc acum, ce frumoase erau zilele în care mergeam la scăldat, la Cibin sau la baraj. Se întâmpla prin anii 1964- 1965. Ne urcam toată familia pe biciclete, de la cel mai prichindel şi până la cel mai vârstnic şi mergeam la Cristian. Era tare frumos.“, povesteşte zâmbitor Harry.

La Sibiu s-a căsătorit cu o săsoaică  din Agnita şi ulterior s-au decis să plece din ţară. Au plecat într-o perioadă în care viaţa nu îţi prea oferea multe şanse, nici lor, nici copiilor lor. „Pe timpul lui Ceauşescu viaţa era foarte grea, de aceea am plecat în Germania unde aveam rude. Rând pe rând toate au mers acolo“, spune Harry Schochterus.

S-a stabilit cu familia la Heilbronn şi şi-au văzut de viaţă mai departe. Nu a uitat însă de unde a plecat şi, de fiecare dată când a avut ocazia, a venit în ţară pentru a revedea locurile copilăriei. „La început veneam an de an în ţară, la rude apropiate. Am făcut lucrul aceste până în 1985 când a murit ultima mătuşă. După aceea am mai venit la Sibiu o singură dată“, povesteşte Harry. Se întâmpla acum 12 ani, tot la Întrunirea Saşilor de la Sibiu, atunci când au văzut pentru prima dată câteva transformări în oraş. Dar şi atunci, a venit, a vizitat şi a plecat.

Acum l-a luat din nou nostalgia vremurilor de mult trecuite şi şi-a spus că trebuie să mai vadă Sibiul o dată, dacă tot nu a reuşit să fie aici în 2007, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană. „Sibiul s-a transformat şi am auzit numai lucruri bune despre acest oraş, mai ales în perioada în care era Capitală Culturală Europeană. Au fost cunoştinţe atunci la Sibiu şi ne-au adus în Germania fotografii. Am fost tare emoţionat când le-am văzut“, spune Harry Schochterus. Acum şi-a propus să viziteze cât mai multe locuri din oraşul de pe Cibin: centrul istoric, muzeele şi e tare curios să vadă cum mai arată şi ştrandul din Sibiu. „Saşii şi românii convieţuiesc acum, la Sibiu, mai bine ca-ntodeauna. Am văzut acest lucru pentru că am mers, imediat ce am ajuns la Sibiu, să văd casa în care am locuit. Oamenii sunt cu totul altfel acum“, spune  Harry Schochterus. Acesta este şi motivul pentru care Harry promis că va încerca să revină la Sibiu cât mai des, dacă sănătatea îi va permite.

Ce-i place

Lui Harry îi place enorm de mult să călătorească,  să meargă în drumeţii şi să descopere diverse locuri.
Ce nu-i place
Nu i-a plăcut deloc perioada Ceuşistă şi spune că nu poate uita viaţa grea pe care o aveai în acele timpuri.

Întrebări şi răspunsuri: 
Pe vremuri, când eraţi încă în România, exista această sărbătoare a Saşilor?

O sărbătoare ca aceasta nu, dar avem zile în care ne strângeam aşa în cercuri de prieteni, rude apropiate şi sărbătoream. Oricum nu era o manifestare de acest gen.

Aţi spus că aţi mai participat acum 12 ani la această sărbătoare. Cum a fost atunci?
Atunci sîrbătoarea nu a fost de o asemenea amploare. A fost frumos, pentru că întotdeauna e bucurie când ne întâlnim, dar nu a fost o asemenea organizare, cu evenimente multiple.

Profil:
Născut: 21 septembrie 1928, Sibiu,
Educaţie:  Şcoala de tehnicieni dentari, Sibiu
Familie: căsătorit, doi copii şi doi nepoţi

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite