Hackeri care trăgeau ţepe prin anunţuri false de vânzări de maşini, audiaţi la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

11 suspecţi de vânzare fictivă a unor autoturisme pe site-uri de profil au fost identificaţi de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. Prejudiciul în dosar depăşeşte 50.000 de euro. 

Poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sibiu, au efectuat 14 percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Mureş, Cluj, Vâlcea şi în municipiul Bucureşti, pentru a destructura un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice.

”În fapt, aceştia sunt suspectaţi că au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii de infracţiuni informatice, constând în aceea că începând cu anul 2010 şi până în prezent au postat anunţuri privind vânzarea fictivă a unor autoturisme pe mai multe site-uri de profil. 

Pentru inducerea în eroare a potenţialilor cumpărători, suspecţii au afişat preţuri atractive şi au determinat mai multe persoane să efectueze transferuri de bani prin sistemul Western Union. Cumpărătorii trebuiau să facă dovada posesiei unei sume de bani suficiente pentru achiziţia autoturismelor, fapt pentru care le era indicat să depună suma de bani pe numele lor şi să trimită o copie scanată după formularul de depunere, care conţinea codul de control al transferului”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române. 

Potrivit documentului citat, dacă părţile vătămate nu trimiteau copia formularului, li se trimitea un link care, după accesare, le direcţiona pe un site de phishing (site care, deşi conţinea cuvintele western union, nu aparţinea acestei companii, fiind un site fals, clonat special pentru copierea codului de control al transferului).

Odată intraţi în posesia acestui cod de control, membrii grupării au falsificat cărţile de identitate ale victimelor, prezentându-se cu acestea la ghişeele operatorilor pentru retragerea sumelor de bani, prezentând documente de identitate foarte bine falsificate.

Până în prezent au fost audiate 42 de părţi vătămate, prejudiciul depăşind 50.000 de euro, fiind identificaţi 11 membrii ai grupării.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite