Sibiu: Artur-Mihai Grila face muzică după ce plombează un dinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceleaşi mâini care îţi plombează cu mare precizie un dinte fac muzică chill out şi lounge. Artur Grila sau R-Tur, numele de scenă, este dentist la program şi muzician în timpul liber.

„Nu, eu nu sunt muzician”, ţine să precizeze Artur de la început, atunci când îl întreb ce trecem la ocupaţie, medic dentist sau muzician. Nu se consideră muzician că simte că pentru a-şi merita acest nume ar trebui să aloce tot timpul pe care îl are muzicii, iar asta ar însemna să renunţe la cariera în medicină. Lucru pe care nu l-ar putea face. „Am ales medicina pentru că am simţit că trebuie să fac bine oamenilor. Stomatologia a fost ca să ajung mai repede la o specializare, celelalte specializări necesită mai mulţi ani de studiu”, povesteşte Artur.

De la flaut şi chitară la muzică pe calculator
Primul contact oficial cu muzica l-a avut în clasa I când a început studiul flautului şi patru ani nu l-a lăsat. În primul an de şcoală generală şi-a concentrat atenţia pe chitară după care a urmat o pauză de patru ani de zile. „Mi-am dorit claviatură pentru că îmi plăcea cum arăta pe scenă omul de la clape. Atunci era moda cu trupele de băieţi şi mereu ziceam că eu sunt clăparul. La începutul liceului am dat de calculatoare şi programe de muzică şi aşa am început să experimentez muzica electronică. L-am cunoscut pe Andrei Braşovean şi prin clasa a X-a organizam Rave Party-uri la Casa de Cultură în fiecare vineri. Atunci eram o mână de raveri”, îşi aminteşte Artur nostalgic.

Cum Artur a devenit R-Tur
Câţiva ani mai târziu, Artur a simţit că poate spune mai multe compunând muzică. „În 2001, împreună cu Andrei, am început formaţia ATMA & R-Tur. Abordam mai multe stiluri, de la psytrance, full on la chill out ambient, ceva foarte nou pe piaţa muzicală românească. Iar în 2002 am avut prima ieşire din ţară, la XPO Bulgaria, cel mai mare festival de gen din sud-estul Europei. Tot în 2002 mi-am consacrat şi cariera de DJ pe plan naţional alături de VoyLarkin, unul din pionierii muzicii electronice”, declară Artur. Au urmat participări la TM Base, DelaHoya, Center Parade, Transilvania Calling şi alte festivaluri în Elveţia, Bulgaria, Serbia ori Ucraina.

Pregăteşte primul album

În 2005 a avut şi prima evoluţie solo din carieră, la un festival din Republica Crimeea iar doi ani mai târziu şi-a scos pe piaţă primul EP solo. „Se cheamă «Microscopic Poin of View» şi a fost înregistrat la o casă de discuri din Brazilia cu care continuu colaborarea şi pentru albumul  meu pe care sper să îl termin până la sfârşitul anului. Albumul se cheamă „Infinit Dreams” şi va include 9 melodii”, spune Artur. Cei care doresc să asculte muzica lui, o pot descărca gratuit de pe pagina personală de web a lui Artur, www.r-tur.ro, şi-i pot lăsa acolo impresiile şi părerile lor. Dar ce înseamnă muzica pentru Artur? Exprimare liberă şi o uşă deschisă către lume. „Poţi câştiga din muzică, dar eu nu m-am ocupat foarte mult de asta. Dacă muzica îmi facilitează ieşiri şi călătorii peste tot în lume, înseamnă că mi-am atins scopul”, încheie Artur optimist.

Fan "Dune"
„Citesc SF-uri, acum sunt la „Dune”. Îmi mai plac filmele documentare, gătitul, tangoul şi bicicletele. Pentru mine mersul pe bicicletă este un mod de viaţă şi, cât timp mă pod deplasa cu ea, nu-mi cumpăr maşină.”
"Societatea este prea conservatoare"
„Nu-mi place că trăim într-o societate conservatoare, nu-i „open mind”. Este psihologia maselor, dacă merg 10 este ok, dacă merge doar unul, nu. Nu-mi place nici că o parte din colegii mei nu înţeleg muzica şi nu văd de ce fac eu asta”, declară Artur.

Ce-ţi place şi ce nu la Sibiu?
A.G.:
Tot Sibiul este frumos. Nu-mi place că avem o pistă de biciclete folosită de pietoni pe care trebuie să-i ocoleşti. Nu-mi place că este scurtă, dacă vrei să mergi până în Terezian nu-i nicio pistă special amenajată pentru biciclişti.
Muzica pe care o faci nu este deloc comercială.
A.G.:
Nu este, pentru că rareori ajungi să asculţi în unele baruri muzică de relax, lounge, chill out. În rest, nu este ocazia. Restul, trance, full on, nu sunt promovate în Sibiu în niciun club.

Profil
Născut:
7 iulie 1980, Sibiu
Educaţie: Facultatea de Medicină „Victor Papilian”, Specializarea Medicină Dentară
Ocupaţie: Medic dentist
Familie: Necăsătorit

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite