Sibiu: Gospodinele au pornit asaltul zacuştei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Gospodinele au pornit asaltul zacuştei
Sibiu: Gospodinele au pornit asaltul zacuştei

Ardeii şi vinetele sunt “vedetele” pieţelor în această perioadă. Aprovizionarea pentru iarnă le aduce un profit consierabil comercianţilor, care au ajuns să vândă şi câte 200 de kilograme de legume pe zi.

Deşi traversăm o perioadă dificilă din punct de vedere economic, gospodinele din Sibiu nu renunţă nici anul acesta la obişnuitele conserve pentru iarnă. În această perioadă, în centrul atenţiei în pieţele sibiene se află ardeii şi vinetele, legume folosite de sibience la prepararea zacuştei.

Nu se vede criza

Comercianţii veniţi la Sibiu din judeţele sudice ale ţării se declară mulţumiţi de vânzări şi spun că anul acesta este comparativ cu cei anteriori, ajungând să vândă, în zilele bune, şi câte 200 de kilograme de legume. “De câteva zile, de când am venit cu gogoşari şi ardei capia, vânzările merg foarte bine, aş putea spune că merg chiar mai bine decât anul trecut. Vindem şi câte 10-15 saci pe zi, ceea ce inseamnă, în medie, 200 de kilograme. Eu stau în permanenţă în piaţă, iar soţul se ocupă cu aprovizionarea, de fiecare dată când este nevoie”, ne-a spus Ionela Mariana Radu, din Pleşoiu, judeţul Olt.

Preţuri modice

Unul dintre motivele pentru care vânzările merg atât de bine poate fi dat de preţurile practicate de comercianţi, care au rămas la nivelul anului trecut. Aceştia au decis să nu le mărească, tocmai pentru a nun rămâne cu marfa pe tarabe. Astfel, un kilogram de gogoşar sau adrei capia poate fi cumpărat cu 3 lei, iar vinetele se găsesc în pieţele sibiene la 1,5 lei. La cantităţi mai mari însă, vânzătorii sunt dispuşi să mai facă şi reduceri. “Oamenii sunt obişnuiţi să negocieze, oricât de mic ar fi preţul. Nici noi nu suntem absurzi şi mai lăsăm, dar depinde de cantitatea cumpărată. De exemplu, am redus vinetele de la 1,5 lei până la 1,2 sau chiar până la 1 leu, dacă oamenii au cumpărat foarte mult”, ne-a spus Maria Marica, din satul Colibaşi, judeţul Olt.

Nu renunţă la tradiţie

Comercianţii nu sunt însă singurii care se declară mulţumiţi în această perioadă. Şi cumpărătorii se arată la fel de încântaţi, atât de calitatea produselor, cât şi de preţuri. “Facem în fiecare an zacuscă pentru iarnă, pentru că nu se compară cu cea din comerţ, care nu are nici gust şi care este, de altfel, destul de scumpă. Dacă însă cumpărăm legumele din piaţă şi le preparăm, avem garanţia calităţii. În plus, preparatul zacuştei a devenit o tradiţie şi nu avem de gând să renunţăm la ea”, ne-a spus Ioan Cărpinişan, unul dintre sutele de cumpărătorii care şi-au făcut proviziile în Piaţa Cibin.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite