Globuri pentru şeicii arabi, făcute la Sibiu GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Globuri Ioan Tamaian
Globuri Ioan Tamaian

Globuri unicat, cu foiţă de aur, argint sau platină, pleacă an de an în toată lumea dintr-o fabrică din Sibiu. De peste 10 ani, într-o fabrică de lângă Sibiu, fabricarea globurilor este transformată într-o adevărată artă. Cristal fără plumb, pictat manual, globuri îmbrăcate în foiță de argint, aur sau platină, totul făcut cu migală și cu foarte multă pasiune. 

”Comenzile le începem în perioada verii şi a primăverii, pentru că aceste globuri trebuie să ajungă înainte de sărbători în anumite magazine unde noi le vindem. Livrăm în multe ţări cum ar fi Statele Unite, Comunitatea Europeană, Rusia, dar facem globuri şi pentru alte pieţe, cum ar fi ţările arabe, unde globurile sunt folosite ca şi obiect decorativ, în aranjamente de interior”, explică artistul Ioan Tămâian (57 de ani), proprietarul fabricii.

Globuri pentru șeici și pentru Casa Albă

Clienții fabricii de la Sibiu sunt în primul rând colecționari de artă, însă nu lipsesc din rândurile cumpărătorilor actorii sau oamenii politici. În ceea ce-i privește pe clienţii din ţările arabe, aceștia provin din diverse categorii, iar obiectele cu cea mai mare căutare sunt cele decorate cu foiţă de aur. Foiţa de aur este aplicată la cald şi poate să fie pe suprafaţa globului sau în interiorul lui. “În general ţările arabe merg foarte mult pe obiecte decorate cu aur, mai preţioase, şi clienţii sunt diverşi, începând de la şeic până la cei care sunt patronii unor hoteluri importante, cei care vând petrol, acele magazine foarte mari, mall-uri, galerii de artă. Spre exemplu, în Dubai avem acum expoziţie cu mai multe obiecte, nu numai globuri”, adaugă Tămâian.

CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO

În urmă cu câțiva ani, printr-un partener al firmei din Statele Unite, globurile făcute manual la Sibiu au ajuns chiar în celebrul brad de Crăciun de la Casa Albă.

“Acum de curând în America într-o licitaţie s-a dat un glob cu un aranjament undeva la 4.000 şi ceva de dolari, în aranjament cu un alt obiect tot de la noi”, mai spune Ioan Tămâian.

Profit de 50.000 de euro, doar din globuri

Aproximativ 95 la sută din producția de globuri de la Sibiu merge la export. Prețurile variază în funcție de mărimea globului și de tehnologia folosită. Acestea pornesc de la 10 euro și pot ajunge chiar și la 200-300 de euro în cazul celor făcute cu foiță de aur sau platină. ”Producţia de globuri creşte an de an, acum pregătim o colecţie care o ducem pt prezentare şi vânzare la palatul de la Mogoşoaia”, spune Ioan Tămâian, cel care se inspiră, în realizarea globurilor, din ”tot ce se întâmplă în jurul meu, şi lucrurile pozitive şi cele negative”. Doar din globuri, fabrica obține, anual un profit de aproximativ 50.000 de euro. 

CASETA

Aproape 1.000 de globuri pe an

În atelierul de la Șelimbăr lucrează 25 de angajați, iar producția anuală se apropie de 1.000 de globuri. Un glob este finalizat în aproximativ 3 zile, iar transportul comenzilor la destinație se face naval, cu avionul sau terestru.



   
 


Globuri Ioan Tamaian
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite