Sibiu: Saşii din Germania îşi comandă par avion prăjituri!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Saşii din Germania îşi comandă par avion prăjituri!
Sibiu: Saşii din Germania îşi comandă par avion prăjituri!

Şi turiştii străinii adoră să guste prăjiturile tradiţionale

Fie că este vorba de prăjituri cu reţete tradiţionale, de prăjituri tradiţionale, de ciocolata de casă, de plăcinte, de covrigei sau saleuri,  sibienii nu spun nu degustării acestor tipuri de produse de patiserie sau cofetărie, cu toate că şi în Sibiu au început să se simtă semnele crizei financiare.

Mai mult de atât, saşii plecaţi  în Germania, fac comenzi măcar o dată pe lună, prin rudele rămase în oraşul de lângă Cibin. Covrigii fierţi sunt la mare căutare în rândurile acestora. Barbosa Mărioara a trimis şi luna aceasta şase sute de covrigi, prietenilor din Germania.

Savarinele, eclerele, amandinele, negresele, prăjitura Carpaţi, işlerele sunt preferatele sibienilor, pentru că sunt prăjiturile care aduc aminte de vremurile copilăriei. Cofetăria Dobrun, de lângă Piaţa Cibin  este una dintre puţinele cofetării din oraş care mai respectă reţetele tradiţionale, fiind des vizitată de consumatori. Când este zi de salar, doamnele care lucreză la fabrică vin gustă savoarea prăjiturilor atent realizate de cofetari.

Delicatesele, trimise par avion

Criza financiară a afectat şi domeniul acesta al cofetăriilor şi patiseriilor. Una dintre cofetăriile aflate pe strada Turnului, Cofetăria Sara, nu va mai exista, locul ei fiind luat de un magazin alimentar, cu toate că din acest loc au plecat prăjituri cu avionul spre Franţa. Germania sau Austria.

„Vecinii vin zilnic după tiramisu şi savarine, iar clienţii sunt de toate vârstele şi nu contează clasa socială din care fac parte“, spune Ani, lucrător comercial la cofetăria Sara. Tee Cafee, fosta cofetărie Bulevard se mândreşte şi ea cu „exportul“ de caserole pline de prăjituri, pentru că majoritatea saşilor doresc ceva care să le amintească de ţara unde au locuit demult. Preţurile prăjiturilor tradiţionale variază între 1,30 lei şi 5 lei, depinzând de locul pe care îl alegeţi.

Torturile pentru ocazii speciale, cum ar fi nunţile sau zilele de naştere sunt la mare căutare. Cofetăria Dobrun  se mândreşte cu realizarea unor torturi în formă de bust de femeie, pachet de ţigări sau în formă de instrumente muzicale, cofetăria Sara se laudă cu două comenzi speciale: un tort de frişcă şi cremă de ceapă sau cu tortul pe care scria S.K.I.O.P.I.

Doris este patiseria bine cunoscută de sibieni, aşezată în Piaţa Mică. Rulouri cu şuncă, placinte cu ceapă sau varză sunt preferatele consumatorilor, care vin tocmai din Hipodrom sau de pe strada Mihai Viteazul pentru a le degusta. Adriana Graf, în vârstă de 30 de ani, este unul dintre clienţii fideli şi spune că ar trebui să existe mai multe patiserii de genul Doris în oraş. Ionuţ Duşiu, în vârstă de 18 ani, spune că preţurile sunt accesibile, iar mâncarea este foarte bună, din acest motiv „vin de două ori pe săptămână, când primesc bani de la părinţi“.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite