Gabriela Moldovan: De mică se visa logoped

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sibianca este logoped la o şcoală din Sibiu. În paralel face terapie şi la un centru special, dar spune că nu face asta pentru bani, ci pentru satisfacţia enormă pe care i-o dă munca pe care o face.

Sibianca spune că de mică s-a îndreptat spre meseria aceasta, în ciuda faptului că habar nu avea ce presupune. Cum tatăl ei este psiholog, cărţile de specialitate erau mereu la îndemnână. „Cred că în copilărie, ca toţi copiii, mi-am dorit să fiu medic, profesor sau învăţător, dar trecând anii, ajungând la şcoală, am început să fiu tot mai interesată de ceea ce făcea tatăl meu, psiholog de profesie. Evident că aveam în biblioteca de acasă o mulţime de cărţi de specialitate şi de fiecare dată când vroiam să citesc ceva alegeam cărţi de logopedie. De atunci spuneam că îl voi moştenii pe tatăl meu şi vreau să fiu logoped, fără să ştiu exact ce presupune acest lucru”, spune Gabriela Moldovan.


Tipul a trecut, iar imediat ce a terminat liceul a decis să urmeze facultatea de psihologie. Nu a stat nici un moment pe gânduri, convinsă că asta i se potriveşte cel mai bine. „Opţiunea mea, psihologia, a venit din dorinţa de a mă cunoaşte pe mine mai bine, pentru că psihologia îi oferă această şansă, să te cunoşti şi să cunoşti bineînţeles pe cei din jurul tău. Aşa că am făcut psihologia, am terminat-o, iar de patru ani sunt logoped. Mi-am luat între timp şi titularizarea la Şcoala 6 din Sibiu iar acum sunt extrem de mulţumită. Îmi place enorm de mult ceea ce fac”, spune logopedul.
Gabriela recunoaşte că a pătrund pe un teren necunoscot, de alţii, evident, şi de multe ori e amuzată şi tentată să ofere explicaţii despre ceea ce face ea. „Acum lumea a mai aflat ce presupune munca mea, dar au fost ani la rând în care nu ştiau şi cei care mă întrebau cu ce mă ocup, de multe ori dădeau din cap aprobator, ca şi când ar înţelege, când, defapt, habar nu aveam. De aceea mereu sunt tentat să explic, altfel risc să fiu confundată cu ortopedul. Aşa mi se întâmplă de cele mai mult ori”, mai spune Gabriela.


Când mergi la logoped?
Sibianca susţine că în ultima vreme lumea nu doar că a început să priceapă ce presupune munca ei, dar se şi adresează mai mult logopedului. Cum lucrează mereu cu copiii spune că sfatul cel mai bun pe care îl poate da părinţilor este acela de a nu ezita să îşi ducă micuţul la logoped, de la cel mai banal semn. „Este extrem de important pentru copil ca familia, părinţii, să vorbească mereu corect în preajma lui şi să nu ezite să îl corecteze mereu. E greşit să te amuzi în momentul în care copilul nu poate pronunţa litera „r” şi spune „l”. Acesta e un prim semn, iar la patru ani şi jumătate copilaii ar trebui să poată pronunţa corect. Altfel, aici trebuie să întervină terapia la logoped. Totul se poate remedia, altfel, dacă este tolerată greşeala, la şcoală, micuţul ar putea avea probleme mai mari, pentru că nepercepând corect sunetele, el le şi transcrie greşit”, spune logopedul.
Spune că zi de zi are de a face cu tot felul de cazuri şi estre extrem de fericită atunci când munca ei dă roade, după doar câteva şedinţe speciale de terapie.

Profil:
Născută: 2 noiembrie 1983, Sibiu
Studii: Facultatea de Ştiinţe, specializarea Psihologie, ULB Sibiu
Familie: necăsătorită

Ce îi place:

Gabrielei îi place enorm de mult să călătorească, să viziteze locuri noi, dar şi să meargă în oraş cu prietenii. În timpul său liber se relaxează citind o carte sau vizionând un film.

Ce nu îi place:
Sibianca spune că sunt puţine lucruri care nu îi plac şi de fiecare dată caută partea frumoasă a lucrurilor. Detestă însă neseriozitatea, minciuna, falsitatea şi ipocrizia unor oameni.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite