Sibiu: Gabriela Scurtu, pilot la şaptesprezece ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Gabriela Scurtu, pilot la şaptesprezece ani
Sibiu: Gabriela Scurtu, pilot la şaptesprezece ani

Zboară de când are amintiri, iar anul trecut, la 16 ani, a pilotat pentru prima dată un avion în simplă comandă. Adică doar ea şi avionul, un IAR 46.

Este în vacanţă, tocmai a terminat clasa a XI-a. Dar nu are un program de vacanţă, aşa cum au majoritatea şcolarilor, şi nu, nu se trezeşte după ora 10. Zilnic, de luni până vineri şi de multe ori şi în week-end, Gabriela Scurtu este deja în picioare la ora 06 pentru ca la 07 să fie pe aerodrom. Este în cel de-al doilea an de cursuri de zbor cu motor şi are 27 de ore de zbor dintre care aproape jumătate zbor în simplă comandă. Găba, aşa cum îi spun toţi cei care o cunosc, nu este singura fată de la Aeroclubul "Herman Oberth" Sibiu care face zbor cu motor, dar este mezina celor care se pregătesc să-şi obţină brevetul de pilot.

A crescut în avion
S-a născut într-o familie ce avea strânse legături cu aeroclubul şi de foarte mică nu şi-a dorit nimic altceva decât să zboare. "De mică m-am plimbat cu avionul, practic am crescut pe aerodrom. La patru ani am făcut primul zbor cu tatăl meu, pe un Zlin. Îmi amintesc vag, dar ştiu că mi-a plăcut foarte mult", povesteşte Gabriela. Şi-a petrecut fiecare vară lângă avioane şi în avioane şi a numărat chiar zilele până la 16 ani, vârsta minimă legală pentru a face cursurile de zbor cu motor. Iar de când le-a început, pe locul din dreapta a stat mereu tatăl ei, instructor de zbor cu motor şi comandantul aeroclubului. "Mă gândeam să fac cât mai repede vârsta ca să încep cursurile. Iar când am început oficial cursurile de zbor, eram deja obişnuită cu zborul", declară Gabriela. 

A plâns de fericire după primul zbor în simplă comandă
Anul trecut, la 1 septembrie, Gabriela şi-a luat zborul singură. Doar ea cu avionul, pentru prima dată. "Voiam să ajung la zbor în simplă comandă, dar tata nu era de acord, îi era frică. Şi anul trecut, prin august, m-a tot amăgit vreo două săptămâni că o să zbor singură a doua zi, mereu a doua zi. Pe 1 septembrie chiar nu mă aşteptam când a spus că zbor singură. Am fost foarte emoţionată. Pe panta de urcare mă uitam la locul gol din dreapta şi nu-mi venea să cred că sunt singură. Am făcut un tur de pistă şi am zburat la altitudinea de 200 de metri. Când am coborât din avion, am început să plâng de emoţie şi de fericire. Nu îmi venea să cred că am zburat în sfârşit singură. Ăsta era visul meu de mic copil, să zbor singură", îşi aminteşte şi acum emoţionată Gabriela.

Se va breveta la sfârşitul anului
Mai are de făcut vreo 18 ore pentru a da examenul de brevet şi speră să se breveteze în acest an. "Vin la zbor şi în timpul şcolii. Termin cursurile pe la ora 12 şi apoi vin la aerodrom. Sper să-mi obţin brevetul în acest an, o să zburăm până în toamnă, târziu, şi cred că am timp să-mi fac orele necesare de zbor", explică cu maturitate Gabriela. Este o fată veselă, căreia îi place să iasă în cluburi din când în când sau la terasă cu prieteni. Dar, zi de zi, ea are responsabilitatea unei activităţi de om mare. De la 07 la 16 are "serviciu": zborul cu avionul IAR 46, pe care trebuie să-l aducă mereu la sol.

Îi plac călătoriile în locuri însorite
Gabrielei îi plac filmele psihologice, muzica house, voleiul, cartofii prăjiţi şi călătoriile la mare. "Ador apa, să înot şi să mă bălăcesc. În fiecare vară merg la mare, la noi sau afară. Anul trecut am fost în Bulgaria iar în această vară o să merg în Grecia, în tabără cu colegii", declară Gabriela.

Nu suportă gânganiile
"Am o mare fobie pentru goange şi insecte. Bine, nu mi-e frică de toate insectele, muştele sunt ok. Dar gânganiile mai mari mă îngrozesc, nu pot să le văd", explică tânăra.


Care-s planurile tale?
G.S.:
Vreau să dau la Academia de Aviaţie Civilă din Bucureşti şi să fiu pilot de linie. Ăsta este cel mai important vis al meu, să ajung pilot la o companie de transport aerian. Să pot să zbor fără restricţii, oricând. Dar nu ştiu dacă intru la academie, este foarte greu.
Ai şi un plan de rezervă, în caz că nu iei la Academia de Aviaţie?
G.S.:
Nu o să mai încerc şi în următorul an. O să fac facultatea la Academia de Ştiinţe Economice, dar la Sibiu, să rămân în legătură cu zborul. Vreau să fiu în lotul judeţean de zbor, să fac din zbor sport de performanţă şi să ajung la acrobaţii.

Profil
Născută:
7 noiembrie 1991, Cisnădie
Educaţie: Liceul "Gheorghe Lazăr"
Ocupaţie: Elevă
Familie: Are o soră

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite