Gabriel Tănase a lăsat fotbalul de performanţă ca să se facă pompier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Tănase
Gabriel Tănase

După 15 ani de fotbal de performanţă, Gabriel Tănase a făcut o schimbare radicală, optând pentru o carieră în cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

CITIŢI ŞI:

Cotizo Draia luptă zi de zi să salveze vieţi

Adrian David și-a transformat dragostea pentru munte în meserie

Gabriel Tănase a început să joace fotbal la 12 ani, iar prima legitimare a fost în 1993, la FC Inter Sibiu. Trei ani mai târziu, şi-a făcut debutul cu FC Inter în divizia B, însă, din păcate, după un an de zile echipa s-a desfiinţat. Au urmat 5 ani la Universitatea SOPO, cu care a jucat în divizia C, după care un an la Cip Deva, echipă de fotbal în sală cu care a ocupat locul II în campionatul naţional de profil.

Chiar dacă a fost o performanţă remarcabilă, nu a putut renunţa la prima dragoste, fotbalul jucat afară, nu în sală, şi s-a întors la Universitatea Sibiu. „De acolo, am plecat în pregătiri cu Gaz Metan Mediaş, însă am fost „întors” de un telefon înapoi la FC Sibiu, care urma să evolueze în Divizia B”, povesteşte Gabriel Tănase.

A avut însă un ghinion teribil. A apucat să joace doar o etapă, iar înainte de cea de-a doua s-a accidentat, ruptura de ligamente ţinându-l departe de terenul de joc un an de zile. Când s-a întors, echipa retrogradase în divizia C. A continuat la FC Sibiu, apoi la Interstar şi la Voinţa Sibiu, echipă cu care a reuşit promovarea în divizia C. Avea atunci 27 de ani şi a hotărât că este momentul să pună ghetele în cui, cel puţin la nivel de profesionism.

Pompier de 3 ani

Hotărârea, spune el, a venit firesc, în condiţiile în care, în ultimul an de zile, mersese în paralel şi cu fotbalul şi cu o altă carieră, pentru mulţi neobişnuită în cazul unui sportiv de performanţă. Avea un coleg de echipă care lucra deja la pompieri, şi discuţiile cu el l-au atras spre o meserie pentru care, cu siguranţă, nu sunt făcuţi foarte mulţi. Când s-au scos posturi la concurs, s-a pregătit temeinic şi a trecut cu bine examenul, iar de 3 ani este angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu. 

Îi place foarte mult ceea ce face, faptul că fiecare intervenţie este o provocare, că reuşeşte să ajute oameni aflaţi în situaţii limită. Şi ţine să sublinieze ori de câte ori are ocazia faptul că a găsit aici oameni extraordinari, care îi sunt nu doar colegi ci şi prieteni. „Colectivul este deosebit, sunt oameni care ar sări oricând unul pentru celălalt, şi la intervenţii dar şi în afara serviciului”, spune Gabriel Tănase. Până în urmă cu două luni, a lucrat pe maşinile de intervenţii de la incendii, iar acum a răspuns unei noi provocări profesionale, odată cu trecerea în echipajul de la Descarcerare. „La accidentele rutiere, intervenţiile sunt mult mai complexe decât la incendii”, spune sergentul major Gabriel Tănase. 

Ce-i place

Când nu intervine la accidente dificile, Gabriel Tănase spune că se relaxează întorcându-se la prima dragoste, fotbalul. „Mai joc fotbal la Sevişul Şelimbăr – în general îmi place foarte mult sportul, mişcarea”, spune fostul fotbalist de la Voinţa Sibiu.

Ce nu-i place

De cealaltă parte, spune că nu este „prieten” nici cu televizorul şi nici cu calculatorul. „Şi detest să nu se ţină lumea de cuvânt, mie îmi place să fiu corect, nu-mi place să mint, când promit fac tot posibilul să mă ţin de cuvânt”, spune Gabriel Tănase.

Întrebări şi răspunsuri

Ai momente în care regreţi faptul că ai renunţat la cariera sportivă în favoarea meseriei de pompier?

Pot spune că regret doar în proporţie de 30 la sută, şi asta doar când văd că foştii mei colegi de la Voinţa sunt în prima ligă. Cu siguranţă mi-aş şi dorit să joc în prima ligă.

Ce calităţi ar trebui să aibă un tânăr absolvent, ca să opteze pentru meseria asta?

Trebuie să-i placă în primul rând, şi să aibă caracter, pentru că eşti într-un colectiv şi dacă nu ai caracter te chinui. Şi trebuie să ai şi o doză de nebunie, categoric, pentru că vezi foarte multe, şi sunt lucruri care îţi rămân.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite