Sibiu: George Gabriel, cel ce dă gustul micilor din Obor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că mergi în Obor să-ţi vinzi maşina, să cumperi alta sau că vii special pentru grătarul din târg, micii făcuţi de George Gabriel au devenit un reper sfânt pentru stomacul ce cântă de poftă.

Românii sunt mari mâncători de mici. Toată lumea o ştie. La fel e şi cu sibienii. Şi cum toţi sunt specialişti în celebrul preparat din carne tocată, este parcă întipărit în harta gastronomică a oraşului de pe Cibin că în Obor se găsesc cei mai delicioşi mici. De doi ani de zile meşterul care se afumă cât e duminica de lungă la grătarul frumos mirositor este George Gabriel. Nu ştie să spună de ce micii pe care-i coace sunt aşa de buni. Vin direct preparaţi de la carmangeria cu care lucrează iar secretul stă probabil în lipsa condimentelor şi a aditivilor alimentari.

Face mici şi acasă, dar nu-s la fel de buni
„Avem clienţi care vin duminică de duminică, mănâncă aici şi iau şi acasă, gata făcuţi. Şi eu fac acasă mici, cârnaţi, pulpe, dar nu ies ca aici. Căldura grătarului este secretul, cărbunele face diferenţa. Iar produsele noastre sunt mereu proaspete. Când vine carnea de mici o gust, aşa crudă cum este, ca să văd dacă este bună. Nu se poate să o pun pe grătar fără să fiu convins eu că n-are nicio problemă. Dacă am simţit la gust că nu este în regulă, am trimis-o înapoi şi am luat alta. Nu poţi să dai la oameni mâncare stricată”, explică George Gabriel. Un alt preparat pentru care se fac cozi luuungi la grătarul domnului George sunt cârnaţii subţiri şi zemoşi, care par a fi cabanoşi dar nu-s. Sunt ceva mai special, cârnăciori de casă făcuţi ca la nemţi.

Cârnăciori de casă, după o reţetă adaptată de el
„La cârnăciorii ăştia am lucrat împreună cu un prieten de-al meu care are carmangerie. E o reţetă pe care am luat-o din Germania şi am adaptat-o. Cârnaţii sunt din carne de porc, carne de vită şi foarte puţină slănină, că nu sunt cârnaţi graşi. N-au condimente speciale, doar sare şi piper, fără conservanţi şi emulgatori de carne, pentru că-i facem de joi, pentru duminică, îi dăm puţin la fum şi gata”, povesteşte domnul George cu un aer de expert. Şi chiar este expert, pentru că are două zeci de ani de când lucrează cu carnea. Având liceul economic, a lucrat în comerţ şi a făcut gestiunea mai multor magazine de carne şi brânzeturi după care s-a specializat în măcelărie şi mezelărie. „Acolo erau banii atuncii, în anii ’90. Bine, şi acum este căutată meseria asta, de măcelar şi bucătar. Dar sunt prea puţini care mai sunt interesaţi să muncească. Vor doar bani, fără efort. Mie cred că mi-au trecut mii de tone de carne prin mâini. Cel mai mult am lucrat cu carnea de porc, dar şi cea de vită e uşor de mânuit. Dar nu e lucru uşor să faci asta. Staţi lângă un grătar încins vara, când afară sunt peste 30 de grade. La grătar sunt 60° Celsius”, continuă bucătarul.

I-a plăcut să gătească în Germania
În ultimii ani, George Gabriel a tot fost plecat. Trei ani în Germania, câteva luni în Scoţia, altele în Franţa, Italia şi Spania. S-a întors în ţară că s-au încheiat contractele, dar în Germania ar fi vrut să se stabilească. „În Scoţia nu mi-a plăcut clima şi, dacă ar fi să rămân undeva, în Germania aş rămâne. Cu toate că acolo este cel mai greu, nemţii cer multă muncă, în Scoţia sau în Franţa nici pe sfert nu munceam”, încheie omul.

Ce-i place
„Îmi plac maşinile. Lucrând duminica în zi de târg, văd preţurile, cu asta mă aleg. Au mai scăzut de când cu aşa zisa criză, dar nici aşa nu se vând. Sunt multe maşini pe care le văd de câteva luni, duminică de duminică, şi nu le cumpără nimeni”, declară George Gabriel.
Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii gălăgioşi, care vorbesc mult şi degeaba. Iar în târg sunt o grămadă. Dar şi cu ăştia e musai să ne obişnuim, şi ei trebuie să trăiască.”

Cum mănâncă sibianul în comparaţie cu nemţii ori scoţienii?
G.G.:
Scoţienii au multe specialităţi şi ei nu prea sunt cu grătarele. Nemţii chiar numai asta ar mânca, ei lucrează mult cu cârnaţii. Sibienii vor mici, cârnăciori şi pulpe de pui. Şi sunt şi ieftine la noi, cârnăciorul de 110 grame costă 3,5 lei, micul 2,5 lei, pulpa de vreo 250 de grame e 6 lei.
Lucraţi numai cu carne. Mai mâncaţi ce gătiţi?
G.G.:
Doar când degust mai ajung să simt gustul cărnii. Am mâncat prea multă carne la viaţa mea, acum mai mănânc doar de regim. Am ceva probleme de sănătate.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite