GALERIE FOTO Un sibian face tablouri splendide cu un ac de cusut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tablouri cu acul
Tablouri cu acul

Decebal Mihăilă, un pensionar sibian în vârstă de 67 de ani, îşi câştigă existenţa dintr-o pasiune inedită. Vopseşte bucăţi de sticlă cu bronz şi apoi, pe bronz, face peisaje splendide din Sibiu doar cu ajutorul unui ac de cusut.  

Electrician de meserie, bărbatul s-a îndrăgostit de pirogravură în urmă cu mai bine de 30 de ani, A furat meserie, după care a început să lucreze cu acul, iniţial pe sticlă pictată cu tuş. Apoi, a descoperit bronzul, „pentru că are viaţă mai lungă”, iar cu răbdare multă, pasiune şi un banal ac de cusut, prins într-un pix, face acum adevărate opere de artă.

Pe bucăţi de sticlă obişnuită, vopsite pe spate cu vopsea neagră iar pe faţă cu bronz bărbatul desenează peisaje din Sibiu, care prind apoi viaţă sub acul mânuit cu măiestrie. „Cea mai mare greutate e aplicarea bronzului pe sticlă, dacă nu e bronzul bun sau nu face aderenţă bine nu se poate zgâria. Cu acul se merge pe desen, exact cum se face o grafică în tuş sau în creion. Trebuie să tragi mai tare de ac şi să nu-ţi tremure mâna, pentru că o linie greşită aici nu se poate retuşa”, explică bărbatul.

Odată finalizate, tablourile sunt puse în rame pe care şi le confecţionează singur, din bucăţi de lemn cumpărate la metru, din comerţ.

Lucrările au dimensiuni diferite, de la cărţi poştale până la piese mari, iar cele mai multe sunt cu peisaje din Sibiu. „Asta e linia comercială”, spune Decebal Mihăilă, care face însă şi tablouri cu flori sau peisaje, multe dintre ele cadou pentru oameni dragi.

A făcut peste 15.000 de tablouri

În cei peste 30 de ani de când lucrează, din mîinile lui au ieşit peste 15.000 de tablouri. Multe dintre ele decorează baruri, restaurante, hoteluri sau pensiuni, iar unul a ajuns chiar la fostul preşedinte al statului, Ion Iliescu. „În ultimul an în care a fost preşedinte a venit la Târgul Olarilor, şi i-am dat personal un tablou cu Piaţa Mică”, îşi aminteşte artistul.



Preţurile tablourilor diferă în funcţie de dimensiune, de la 20 de lei, pentru unul mic, tip carte poştală, şi până la 300 de lei, pentru o lucrare mare, cu catedrala mitropolitană din Sibiu. Bărbatul îşi vinde lucrările în centrul oraşului, unde plăteşte o taxă de 2 lei pe zi, şi spune că, în lunile bune, reuşeşte să scoată între 2.000 şi 2.500 de lei, din care aproximativ 30 la sută sunt bani investiţi în materiale. Banii îl ajută să supravieţuiască, pentru că altfel, din pensia de electrician de 1.000 de lei, nu putea face faţă cheltuielilor, în condiţiile în care soţia sa este paralizată.

Şi-a păstrat şi acum obiceiul de a lucra noaptea, din anii în care se aşeza la masa de lucru după ce-şi termina programul la uzina electrică. „Seara, după ce mă întorc din centru, dorm 2 ore şi până la 4-5 dimineaţa lucrez. Noaptea pot lucra cel mai bine, e linişte”, spune Decebal Mihăilă.

Turiştii străini, cei mai buni clienţi

Cei mai mulţi clienţi sunt străini veniţi în vizită la Sibiu, dar îi cumpără creaţiile şi sibieni care doresc să dăruiască un lucru frumos, care să sugereze ideea de „acasă”

„Majoritatea sunt străini, dar sunt şi sibieni care au de făcut cadouri. De regulă, le aleg pe cele de dimensiuni medii sau mari. Acum, nemţii nu mai cumpără, în schimb cumpără spaniolii foarte bine, moldovenii de dincolo extraordinar de bine, italienii, dar şi francezii, însă aceştia din urmă sunt foarte zgârciţi”, spune bărbatul, zâmbind. 




 


Tablouri cu acul
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite