GALERIE FOTO Prima păpuşă ţigănească primeşte partener. Bărculică va semăna cu tatăl regelui Cioabă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După succesul extrem de mare avut cu Lulica, prima păpuşă ţigănească, reprezentanţii Casei Regale de la Sibiu se pregătesc să-i ofere acesteia şi un partener. Cavalerul va împrumuta numele primului bulibaşă al romilor, Bărculică, şi trăsăturile tatălui regelui Cioabă, în tinereţe.

Cavaleru Lulicăi, prima păpuşă cu trăsături de “ţigancă perfectă”, va avea ochi albaştri iar la chip va semăna cu Ion Cioabă, tatăl lui Florin Cioabă, regale romilor de la Sibiu. Păpuşa va primi numele celui dintâi bulibaşă al romilor nomazi şi căldărari.

“Bărculică a fost cel dintâi conducător al romilor, cel care a avut denumirea de bulibaşă, cel care întotdeauna intra în dialog cu autorităţile atunci când romii creau probleme sau când vroiau să-şi instaleze şatra într-un anumit loc, el era cel mare mergea şi asigura autorităţile că romii nu vor face probleme în acea localitate, că totul va fi în ordine, iar în caz că se va întâmpla ceva el este direct răspunzător.

Autorităţile nu discutau cu toată şatra, care era compusă din sute de corturi, de oameni, ci discutau cu bulibaşa. Şi dacă era de bine şi dacă era de rău el era cel care îi reprezenta. Bunicul meu, Ioan Cioabă, a învăţat arta de a conduce, de a ajuta pe oameni, de la Bărculică, cel care era tatăl său”, explică Dorin Cioabă, prinţul romilor de la Sibiu.

Cuplul de păpuşi se vinde cu discount

Într-o primă fază, la Sibiu vor ajunge 500 de exemplare din noul model de păpuşă, pentru care vor fi lucrate manual costume tradiţionale ţigăneşti. Acestea sunt realizate din raiat albastru sau verde, cu franjuri, împletituri şi broderii, şi includ pantaloni, cămaşă, vestă şi nelipsita pălărie. În funcţie de comezi păpuşa poate avea şi accesorii, sub forma unor mini-vase de cupru.



La fel ca şi Lulica, Bărculică va costa 150 de lei, iar cei care cumpără perechea primesc discount şi pot achiziţiona ambele păpuşi cu 250 de lei. Chiar dacă păpuşa nu a ajuns încă la Sibiu, sunt déjà doritori să-l aibă în raft şi pe Bărculică.

“Cei care au cumpărat păpuşile Lulica, şi am avut comenzi din toată Europa, ne-au trimis mesaje, şi pe pagina noastră de Facebook, întrebându-ne dacă s-a lansat păpuşoiul Bărculică, dacă e disponibil, dacă îl pot comanda, la toţi le-am spus să aibă un pic de răbdare”, adaugă Dorin Cioabă.

Elena Băsescu a primit în dar la nuntă cea mai frumoasă păpuşă Lulica


Dorin Cioabă speră ca şi vânzările lui Bărculică să meargă cel puţin la fel de bine ca şi cele ale păpuşii Lulica.

“Pentru Lulica au mers comenzile foarte bine. S-au vândut mai mult de 1.000 de păpuşi, şi comenzile sunt în continuare. Lulica ajuns în mii de instituţii din ţară, în instituţii bancare, în instituţii de învăţământ, au fost oamneni care au cumpărat această păpuşă pentru birourile lor, chiar am avut din Canada, comenzi din America, au fost câţiva colecţionari de păpuşi din Franţa şi Germania”, mai spune Dorin Cioabă.  

Barculica va semana cu Ion Cioaba, tatal regelui Florin CIoaba



Iar cea mai frumoasă păpuşă a ajuns în braţele Elenei Băsescu, la nunta acesteia, unde membrii familiei Cioabă au fost invitaţi.

“Cea mai bine lucrată păpuşă, cu cel mai frumos costum, a fost cea care a ajuns în braţele Elenei Băsescu. Atunci când am fost invitat la nunta ei i-am oferit acesată păpuşă”, mai spune Dorin Cioabă.
   

Papusa Lulica
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite