GALERIE FOTO Pregătiri de Paşti la casa regelui Cioabă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pregatiri de Pasti Cioaba
Pregatiri de Pasti Cioaba

Miel la proţap, purcel, curcan, găini, dar şi cozonaci făcuţi în casă se vor afla în acest an pe masa de Paşti a regelui romilor de la Sibiu. Chiar dacă nu este de acord cu iepuraşul, Florin Cioabă le-a pregătit cadouri celor peste 30 de nepoţi, iar în casa familiei s-au vopsit astăzi nu mai puţin de 300 de ouă.

La Casa Regală de la Sibiu pregătirile de Paşti sunt pe ultima sută de metri. Chiar dacă nu crede în iepuraş, regele Florin Cioabă le-a cumpărat celor peste 30 de nepoţi pe care îi are jucării, hăinuţe şi dulciuri.

Masa de Paşti va fi una îmbelşugată, din care nu vor lipsi mielul la proţap, făcut cu usturoi şi hrean, şi curcanul, felul de mâncare preferat al regelui romilor.

„O să fie miel, purcel, curcănel, câteva găinuşe, va fi o masă bogată pentru că este sărbătoare şi noi trebuie să arătăm că într-adevăr există o tradiţie ca mesele la romi să fie bogate.”, spune Flrin Cioabă.

Iar la desert, alături de prăjituri va fi cozonacul tradiţional, pregătit în casă de soţia regelui, Maria Cioabă.

„Soţia mea este o mare specialistă în cozonaci, este cea mai mare bucătăreasă pe care am cunoscut-o în sud-estul Europei”, spune cu mândrie regele romilor.

Alături de bucatele alese, copiii şi nepoţii veniţi în vizită vor ciocni ouă, vor merge la biserică, iar fetele îşi vor etala portul şi bijuteriile.

„E ziua în care îşi etalează portul tradiţional şi îşi pun salbele de aur la gât, este o paradă a salbelor, oamenii arată cât de mult au ei ca salbe, ca porturi frumoase”, spune Dorin Cioabă, prinţul romilor de la Sibiu.



Astăzi, la casa regală s-au vopsit nu mai puţin de 300 de ouă, cel mai priceput la acest capitol fiind chziar Dorin Cioabă.

„Avem un obicei ca primele ouă vopsite să fie ouăle aurii, ca să aducă bunăstare în familie”, spune Dorin Cioabă. 

 Alături de ouăle vopsite tradiţional, în coş îşi vor face loc şi ouă învelite în staniol special, adus tocmai de la Viena, pentru ouă de Paşti „ecologice, fără vopsele”.

Deşi tradiţionalist convins, chiar regele Cioabă a făcut câteva astfel de ouă. 

„Ne adaptăm, e secolul vitezei, trebuie să fim în pas cu moda”, a spus zâmbind Florin Cioabă.



Pregatiri de Pasti Cioaba
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite