GALERIE FOTO Lulica, păpușa care vrea să-i împrietenească pe copiii români cu cei de romi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papusa Lulica
Papusa Lulica

Prima păpușă romă a fost lansată cu mare fast la Sibiu, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Internaționale oa Romilor. Lulica va putea fi cumpărată din magazine și, în funcție de cât de bine va fi îmbrăcată, va costa între 80 și 150 de lei.

Lulica și-a primit numele de la străbunica prințului Cioabă, femeie extrem de admirată și de iubită în comunitatea de romi de la Sibiu.

”Lulica era un personaj foarte apreciat în comunitatea noastră, a romilor, era o bună gospodină, un model ca și femeie, ca și respect față de soțul ei, de familie, și-a iubit mult familia, era o femeie frumoasă, chiar străbunicul meu a furat-o, pentru că el era puțin mai în vârstă și părinții ei nu erau de acord cu căsătoria”, povestește Dorin Cioabă, fiul regelui romilor, Florin Cioabă.

Acesta speră ca, odată ajunsă în casele copiilor români, Lulica să le vindece acestora teama cu care unii dintre ei îi privesc pe romi. 



”Aper că păpușa asta să facă ceea ce n-am fost noi în stare să facem de atâta timp, să putem să legăm o prietenie între copiii de romi și copiii majoritarilor.

Este o păpușă împotriva discriminării, pentru că există o discriminare care nu putem să spunem că este una rău intenționată dar întotdeuna copiii erau speriați de către părinții lor că vine țiganca și te fură, vine țiganca și te ia în sac și ei când vedeau o țigancă pe stradă atunci spuneau ”Aoleu, mă ia, mă fură”, era primul contact și din această cauză foarte mulți, când au ajuns mari, i-au marginalizat pe romi, nu au vrut să aibă de lucru cu ei, catalogându-i ca pe ceva negativ, ceva care nu le face bine”, adaugă Dorin Cioabă.

”Țiganca perfectă”

Păpușa este fabricată la Arad, în 7 modele diferite, și va costa între 80 și 150 de lei, în funcție de cât de bine va fi îmbrăcată. Poartă haine și accesorii tradiționale, făcute manual, iar trăsăturile ei au fost creionate după poze vechi, din dorința de a realiza astfel, în miniatură, ”țiganca perfectă”.

Într-o primă fază, au fost făcute 200 de păpuși, iar romii speră că, pe lângă magazinul țigănesc de la Sibiu, în curând să o putem cumpăra și de pe rafturile  magazinelor de jucării din țară.

”O să ajungă cu siguranță în toate grădinițele, în toate centrele în care sunt copilași, pentru că dorim să promovăm și portul și etnia pentru că vrem s-o numim o păpușă a prieteniei, care să facă ce n-au putut să facă organizații, bani europeni și toți la un loc”, mai spune Dorin Cioabă.

În toamnă, Lulica va avea și un partener, varianta masculină a păpușii fiind în curs de realizare și urmând să poarte numele de Bărbulică.

CASETA

Specialiștii spun însă că rămâne de văzut dacă Lulica va fi percepută ca o ”păpușă a prieteniei” și de către populație. Mai mult, nu exclud și efectul opus, acela ca păpușa să fie folosită în batjocură.

„Mentalitățile nu se schimbă atât de ușor, rămâne de văzut dacă va fi percepută la fel și de populație. Pentru a se ajunge la mesajul acesta, inclusiv în mesajul transmis de părinte copilului trebuie să se regăsească acest aspect. Prin educație și prin transmiterea mesajului de la părinte la copil cu ajutorul păpușii un efect ar putea să fie, dar sunt spectică”, spune psihologul Aniela Minu, care nu exclude și apariția efectului invers, respectiv acela ca păpușa să fie folosită în derîndere, în batjocură.

Papusa Lulica
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite