GALERIE FOTO Fetele au fost stropite în a doua zi de Paşti, la Răşinari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stropit la Rasinari
Stropit la Rasinari

Un obicei săsesc, vechi de sute de ani, se respectă şi acum, în a doua zi de Paşti, în satele din Mărginimea Sibiului.

Pe uliţele Răşinariului, satul sufletului şi al copilăriei lui Cioran, grupurile de flăcăi tineri, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, curg gălăgioase şi vesele, aşa cum se obişnuieşte în zilele de mare sărbătoare.

Flăcăii poartă mândri port popular tradiţional, clopuri împodobite cu pene de păun şi brâie din piele, la fel cum purtau, pe vremuri, bunicii şi străbunicii lor. Iar în a doua zi de Paşti, oamenii locului respectă cu sfinţenie un obicei vechi de sute de ani. Fetele tinere, numai bune de învârtit la joc, sunt stropite cu parfum, ca să fie tot anul proaspete şi numai un zâmbet.

Flăcăii spun că, pe vremuri, bunicii şi străbunicii lor urmau acelaşi traseu, doar că mergeau încărcaţi cu flori, pentru a aduce în case miros frumos şi proaspăt. În timp, locul florilor a fost luat de spray-uri iar acum tradiţia se duce mai departe cu parfumuri fine, emoţii şi bujori în obraji.

“Acest obicei l-am moştenit din moşi strămoşi, de când eram eu copil mic se păstra acest obicei. Pe vremuri mergeau oamenii cu flori, în loc de parfum, ca să fie miros frumos în casă, proaspăt. Acum, cu modernismul, ne-am adaptat şi noi şi mergem cu parfum şi stropim, chiar dacă nu mai e autentic-autentic obiceiul se păstrează”, povesteşte cu mândrie Adrian Iliuţiu, în vârstă de 20 de ani.



Picăturile de Chanel se opresc pe iile fetelor gătite în straie de sărbătoare şi pregătite să-şi întâmpine oaspeţii aşa cum cere tradiţia. În casă, stă întinsă masa îmbelşugată, de pe care nu lipsesc ouăle roşii, conzonacul şi o carafă de vin bun. 

„Mă pregătesc cu cozonaci, prăjituri, ouă roşii. Prima dată am fost stropită la 13 ani, şi atunci am mers şi la primul bal, a fost frumos”, spune Ionela Marcu, o răşinăreancă în vârstă de 16 ani.

După ce oaspeţii sunt cinstiţi cum se cuvine, cer gazdelor voie să le ia fetele şi să le scoată la joc, în centrul comunei. De altfel, primul an în care fetele sunt stropite, atunci când împlinesc 13 ani, înseamnă pentru ele şi momentul în care primesc oficial dezlegare să iese la joc.

Dacă vremea ţine cu tinerii dornici de petrecere, hora se face afară, dacă nu, ea se mută la căminul cultural. Iar fustele încreţite, cizmele împodobite cu zurgălăi, se învârt în joc ameţitor, până spre dimineaţă, balul fiind cel care marchează sfârşitul sărbătorilor de Paşti. 

Din poarta casei, mamele le privesc pe fete la plecare cu drag şi nostalgie, amintindu-şi de anii de tinereţe, în care şi lor flăcăii le călcau pragul.

„De când am crescut şi ne-am făcut fete, când ieşeam la joc noi aşa ne-am pomenit. Pe vremea mea, erau deodorantele, acum au apărut tot felul de parfumuri fine, şi fiecare după posibilitate vine cu ce are. Acum ne pregătim, pentru faptul că avem două fete în casă, facem cozonaci, roşim ouă, avem băutură bună”, spune Maria Marcu (42 de ani), mamă a două fete, una de 16 şi cealaltă de 23 de ani. 

Alături de stropit, un alt obicei care se păstrează cu sfinţenie la Răşinari este dansul căluşarilor, care atrage în fiecare an zeci de spectatori. În joc intră peste 100 de dansatori, cu vârste cuprinse între 4 şi 20 de ani, iar pentru momentul din seara de Paşti se fac repetiţii pe parcursul întregului an.  






Stropit la Rasinari
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite