GALERIE FOTO Au renunțat la oraș ca să facă turism și agricultură bio la Nucet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensiune bio Nucet
Pensiune bio Nucet

O familie de sibieni a renunţat la viaţa de la oraş, chiar dacă aveau o afacere care le permitea un trai mai mult decât decent, şi a redescoperit frumuseţea vieţii la ţară. Treptat, dragostea pentru viaţa sănătoasă s-a transformat într-o afacere de succes, care i-a făcut cunoscuţi în ţară şi în afara ei.

Emil (45 de ani), fost ofiţer MAPN, şi soţia lui Mioara (43 de ani), de profesie tehnician, povestesc râzând cum, căutându-şi iniţial o casă de vacanţă, au văzut într-un ziar un articol despre „satul nepopulat Nucet”, aşezare cu doar 30 de localnici, majoritatea vârstnici. Odată ajunşi aici, farmecul locurilor i-a cucerit iremediabil, iar achiziţia casei şi a celor 2 hectare de teren a reprezentat doar primul pas spre o altfel de viaţă.

Din „cutia de chibrituri” în livada de la Nucet

Aveau în Sibiu un apartament şi 3 chioşcuri în care vindeau mâncare de tip fast-food. Au vândut tot şi s-au mutat defintiv la Nucet, unde au ridicat din casa veche o pensiune şi unde au început să cultive fructe şi legume, totul sută la sută ecologic.

Când au făcut pasul, foarte mulţi apropiaţi i-au privit cu scepticism.”Acum, nu le vine să creadă, le place şi mă tot întreabă dacă nu mai sunt case de vânzare”, povesteşte Mioara, râzând, iar Emil spune că acomodarea a fost uşoară, mai ales că amândoi au crescut la ţară.

„Nu ne-a fost greu, eu sunt născut în Răşinari, soţia la fel, ne simţeam străini în „cutia de chibrituri”, povesteşte Emil Cioran.



Ca o ironie, tocmai în Bucureşti, soţii Cioran l-au cunoscut pe Willy Schuster, cunoscut promotor al agriculturii ecologice, cel care a pus pe picioare la Moşna, împreună cu soţia sa, o gospodărie care reprezintă un adevărat model de reuşită în domeniu.

L-au vizitat la Moşna, le-a plăcut enorm ce au văzut acolo, iar paşii următori au venit firesc. Au făcut conversie, s-au atestat bio, Emil a fost în schimburi de experienţă la ferme mici, bio, în Austria şi Germania, iar astăzi zeci de turişti le trec pragul, mănâncă produse sută la sută ecologice şi au posibilitatea de a asista la tot ce înseamnă activităţi în gospodărie.

Delicii pregătite ca pe vremea bunicii

Paralel cu pensiunea, soţii Cioran au dezvoltat cu succes o afacere cu produse tradiţionale, toate provenite din gospodăria lor şi pregătite după reţete vechi, culese de la femeile în vârstă de pe Valea Hârtibaciului.
 
Roşiile, ceapa, morcovii, ardeii, castraveţii, varza, broccoli, dar şi fructele din livadă se transformă în mâinile iscusite ale Mioarei în dulceţuri delicioase, zacuscă, bulion sau murături pe care le vând la târgurile de profil, dar şi clienţilor care îi caută direct, odată ce le-au descoperit produsele.

Delicii precum dulceaţa de nuci verzi, cea de dovlecei sau liptarul de prune sunt căutate atât de tinerii adepţi ai mâncării sănătoase, cât şi de cei trecuţi de prima tinereţe, cărora le e dor de gusturile din copilărie.

Iar fiica lor, studentă în Danemarca, a rămas un consumator fidel al produselor naturale făcute de mama ei astfel că, periodic, conservele pregătite la Nucet sunt împachetate şi trimise la Copenhaga.

„N-am niciun regret, glumesc şi, atunci când merg în grădină, spun că mă duc cu coşul în spatele supermarket-ului. Trebuie să fii psihic pregătit pentru un astfel de mod de viaţă”, spune Mioara, zâmbind.

Turişti din toată lumea s-au îndrăgostit de Nucet

Aproximativ jumătate din turiştii care trec pragul pensiunii de la Nucet sunt străini iar cealaltă jumătate, români, în special locuitori ai marilor oraşe.

Fără reclamă plătită, doar cu promovare gratuită pe internet şi mai ales cu reclamă din om în om, pensiunea soţilor Cioran a atras turişti din lumea întreagă, de la nemţi, olandezi sau francezi până la australieni sau americani.

„Nu trebuie să-ţi faci pensiune cu betoane, să vină omul ca la hotel, trebuie să ai spaţiu, să se audă păsărelele, să culegi legume din grădină. Turiştilor le place în primul rând liniştea, nu trec maşini, e pădurea lângă. Apoi, lumea vrea să mănânce sănătos, pentru asta suntem şi căutaţi”, explică Emil Cioran.

Soţii Orzu au ajuns la Nucet tocmai din Bucureşti, şi au ales pensiunea la recomandarea unor prieteni.

„Am ajuns prin nişte prieteni, ei au descoperit pensiunea, mi se pare o idee foarte bună cu atât mai mult cu cât sunt vegetariană şi sunt foarte atentă la tot ce înseamnă alimentaţie organică, produse controlate, atât în ceea ce priveşte hrana cât şi igiena corporală, şi atunci e minunat să vezi oameni atenţi la ceea ce pun pe masă, la legume şi fructe nestropite, neinjectate, la mâncare fără zahăr, produse integrale”, spune Maria Orzu.

Marian, soţul ei, este încântat de ceea ce a descoperit aici, iar despre hrana naturală are numai cuvinte de laudă. 

„Mâncarea e foarte bună, tocmai am testat-o, iar turismul bio este o nişă destul de exploatată în ultima vreme, şi asta pentru că ne-am pierdut într-o oarecare măsură valorile cu care am crescut şi acum ne întoarcem la ele”, spune Marian.




 



Pensiune bio Nucet
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite