Florina Ligia Popa: Continuă tradiţia familiei ca medic fizioterapeut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florina Popa e medic şef în Clinica de Recuperare Medicală Fizică şi Balneologie 1, a Spitalului Clinic Judeţean Sibiu. Se declară îndrăgostită de munca pe care o face, de faptul că ajută oamenii şi e mândră de fiecare dată când ajută un pacient să se recupereze spectaculos.



Florentina Popa e medic din 1985 şi se mândreşte că a reuşit să ducă tradiţia de famile mai departe. „Tatăl meu a lucrat pe aceeaşi secţie din acest spital o viaţă întreagă şi mă bucur că pot duce tradiţia de familie mai departe. Mai mult, fiica mea este şi ea rezidentă pe clinica de recuperare, dar la Bucureşti, la Spitalul Elias. Eu una nu am influenţat-o spre această meserie sau specializare, dimpotrivă. Am încercat să o determin să aleagă altceva, dar asta vrut ea“, spune medicul Florina Ligia Popa.


Defapt, e de înţeles. Tot aşa, fpră să fi fost sfătuită de părionţi, a ales şi Florina profesia tatălui. „Când am dat în 1979 la faluctatea de medicină  am considerat cîă mai mult de atât nu puteam învăţa şi cum examenul de admitere era extrem de greu, cu 7 sau 8 candidaţi pe un loc, mi-am spus că dacă nu intru, anul următor nu mai dau la medicină şi la matematică-informatică, pentru că era profilul liceului pe care în terminasem. Dar am intrat. Şi nu îmi pare rău că nu am dat la matematică-informatică. Îmi place foarte mult să ajut oamenii, practic de aceasta am ales medicina“, spune medicul. Şi totuşi, nu şi-a dorit dintotdeauna să fie medic. „Dragostea pentru medicină s-a conturat în liceu. Până atunci aveam cu totul şi cu totul alte vise, aşa cum orice fetiţă are. Să fiu fotomodel, stewardeză.“, spune Florina Popa. Spune că un medic în general trebuie, pentru a fi un profesuionist, în primul rând să fie altruist. Să îşi lase acasă toate problemele iar la spital să se dedice doar pacienţilor.


3000 de pacienţi pe an
Îşi iubeşte extrem de mult munca şi e fericită la fiecare succes pe care îl înregistrează. Fiecare pacient care ajuge pe mâinile ei, în scaun cu rotile, dar pelacă după terapie pe picioare, spune că îi conferă o satisfacţie extrem de mare. Dacă ar fi acum să o ia de la capăt nu ştie ce ar putea face. „Cu siguranţă aş face tot ceva pentru a ajuta oamenii. Dacă nu medicină tot ceva pentru ei“, spune medicul. Tot Florentina Popa adaugă că cel mai important lucru în acest domeniu în care activează, pentru ca succesul să fie asigurat, este şi moralul pacienţilor. „În recuperarea pe care noi o facem este extrem de important pentru pacient să fie cu moralul ridicat,. Cred că succesul unei recuperări depinde în proporţie de 50 la sută de moral. Dacă pacientul nu vrea să lupte, pentru a se face bine, nu putem avea rezultate. Dra în general avem. Cred că anual aperoape 3000 de pacienţi tratez“, spune Florina Popa.
Sistemul sanitar din România spune că o nemulţumeşte şi s-a gîndit să plece să lucreze în străinătate la un momentdat. Acum însă nu ar mai pleca. „Cred că atunci când eram tânără, saralurl era mic, aveam şi fetiţa mică, aş fi plecat. M-am şi gândit la acest lucru. La început e greu pentru medici, pentru că salariul este extrem de mic. Acum nu aş mai pleca, să îmi las munca de o viaţă şi să renunţ la tot“, spune medicul.

Ce-i place
Îi place odihna activă. Asta înseamnă că practică în timpul liber tot felul de sporturi pentru cîă simte nevoia de mişcare. Merge la fitness sau la înnot, iar iarna face schi. Călătoriile, de asemenea, îi plac la nebunie.

Ce nu-i place
Urăşte nedreptatea de orice fel, manifestată la orice nivel. Detestă faptul că în socientatea noastră nu sunt suficient promovate valorile umane.

Întrebări şi răspunsuri: 
Dacă aţi avea putere de decizie, cu ce aţi începe pentru ca sistemul sanitar românesc să funcţineze mai bine?

Cred că în primul rând aş începe cu investiţiile în aparatură pentru a creşte calitatea actilui medical, iar apoi, bineîânţeles aş încerca să fac ceva în sensul remuneraţiei, salarilor personalului medical.

Spuneaţi că tatăl dumneavoastră a lucrat pe aceeaşi secţie.Lucraţi şi dumneavoastră cu aparatura cu care a lucrat şi dânsul?
Da. Din păcate, aproape 80 la sută din aparate sunt de pe vremea lui. Nu pot spune că nu sunt bune, ele funcţionează, atâta tot că acum au apărut aparate automatizate. Din fericire avem şi aparatură de ultimă generaţie.

Profil:

Născut: 6 octombrie 1960, Sibiu
Educaţie:  Facultatea de Medicină, Cluj Napoca, 1985
Familie: căsătorită, doi copii


Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite