Florentina Budin: Promovează tradiţia, prin dansul şi portul popular

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra face parte din ansamblul „Căluşarii“ din Răşinari, cu care a participat la zeci de festivaluri din diferite oraşe ale ţării.

CITIŢI ŞI:

Lucian Lup luptă pentru salvarea liliecilor

Originară din Răşinari, una dintre puţinele localităţi ale judeţului în care oamenii încă mai respectă în număr destul de mare obiceiurile şi portul popular, Florentina Budin este mândră că poate duce şi ea mai departe tradiţia familie sale, prin dansul popular. Este frumoasă, inteligentă şi se află la vârsta la care principala preocupare pentru cei mai mulţi este dată de internet, ieşiri şi cluburi. Pentru Florentina însă, dansul popular rămâne încă primordial şi spune că speră să îl poată continua cât mai mult timp de acum înainte.


A început la 14 ani
Primul contact pe care tânăra la avut cu jocul popular românesc a fost în urmă cu şase ani, iar acum se numără printre membrii de bază ai ansamblului „Căluşarii“, din Răşinari. „ Am intrat în ansamblu la vârsta de 14 ani, determinată fiind de faptul că foarte multe dintre colegele mele de clasă jucau deja în ansamblu“, spune Florentina Budin. Aceasta a lucrat foarte mult pentru a-şi perfecţiona paşii de dans, iar evoluţia s-a produs treptat, prin multe antrenamente. Chiar dacă a trecut în anul II de facultate, aceasta nu are de gând să renunţe la dansul popular şi la spectacolele alături de ansamblul din care face parte. „ La facultate merg în timpul săptămânii, iar spectacolele pe care le avem au loc, de obicei, în week-end, astfel că nu îmi afectează în niciun fel cursurile. O să mă ţin de dansurile populare atât cât voi putea“, spune, cu convinegere, Florentina.


Învârtita şi jiana, dansurile sale preferate
Înscrierea în ansamblu i-a dat Florentinei oportunitatea de a participa la zeci de festivaluri şi manifestări culturale, atât pe plan local, cât şi naţional. „Sadule, grădină mândră“, „Festivalul oierilor“, de la Tilişca sau „Sus pe muntele din Jina“ sunt doar trei dintre evenimentele de la care ansamblul din care Florentina face parte este nelipsit an de an, acest lucru oferindu-i tinerei şansa de a cunoaşte zeci de interpreţi şi ansambluri folclorice renumite. Joacă cu plăcere toate dansurile specific Mărginimii Sibiului, dar spune că cele mai dragi îi sunt învârtita şi jiana. „ Mă bucur că, prin participarea la toate aceste festivaluri, am avut ocazia să cunosc foarte mulţi oameni noi, să îmi fac prieteni, dar mai ales să cunosc solişti precum Nelu Albu, Alina Pinca sau Dorel Savu“, a completat Florentina.


Se mândreşte cu costumul primit de la bunica sa
De fiecare dată când urcă pe scenă, Florentina îmbracă cu drag costumul popular pe care şi bunica sa l-a purtat în tinereţe şi pe care îl păstrează cu sfinţenie. „ Este costumul popular caracteristic Mărginimii Sibiului, cu alb şi negru, pe care îl am de la bunica mea şi pe care îl îndrăgesc extrem de mult. L-a purtat şi ea în tinereţe şi sper să îl dau şi eu mai departe peste câţiva ani“, a completat tânăra.  


Profil
Născută: 8 aprilie 1990
Studii: Studentă la Facultatea de Ştiinţe, din cadrul Universităţii „ Lucian Blaga“ Sibiu
Familie: are patru fraţi


Întrebări şi răspunsuri:

Mai respectă tinerii tradiţiile, în ziua de azi?
În Răşinari, încă se mai respectă şi cred că în oricare altă parte s-ar respecta, dacă cineva s-ar ocupa de păstrarea acestora. De exemplu, la noi în localitate, un aport semnificativ l-a avut domnul Petru Ţichidelean, fondatorul acestui ansamblu, iar acum fiica acestuia, care a continuat ceea ce tatăl dânsei a început. Ansamblul are 85 de membri, cu vârste cuprinse între 2 şi 28 de ani, iar tradiţiile încă se păstrează.

Îţi doreşti să faci o carieră din dansurile populare?
Dansurile vor rămâne întotdeauna cea mai mare pasiune a mea, însă eu îmi doresc să devin, după ce voi termina facultatea, fie laborantă, fie profesoară. Iar în paralel, vor face şi dansuri populare.

Ce-i place

„În primul rând, îmi plac tradiţiile româneşti şi tocmai de aceea m-am înscris în ansamblu. Îmi place să mă uit la filme şi să vizitez cât mai multe locuri noi, să cunosc oameni noi, să îmi fac prieteni“, spune Florentina.


Ce nu-i place
Tânăra spune că nu îi place politica şi nici politicienii, aglomeraţia şi mijloacele de transport în comun, pe care le foloseşte doare de nevoie.

Pentru ultimele noutăţi din Sibiu, click pe poza de mai jos:

image
Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite