Sibiu: Fiţele şcolarilor de clasa I: rechizite cu personaje animate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Fiţele şcolarilor de clasa I: rechizite cu personaje animate
Sibiu: Fiţele şcolarilor de clasa I: rechizite cu personaje animate

Pretenţiile copiilor sunt contrare propunerilor făcute de dascăli. În timp ce învăţătoare le recomandă părinţilor rechizite simple, eficiente şi de calitate, copiii îşi doresc ghiozdane şi caiete cu sirene, spioane, bakugani, Hannah Montana, Spiderman sau Batman.

Forfotă mare în aceste zile în familiile de sibieni în care există copii care trebuie să meargă la şcoală. Din vacanţă au mai rămas doar câteva zile, aşa că pregătirile pentru începerea anului şcolar sunt în toi, iar librăriile îşi întâmpină clienţii cu rechizite pentru toate gusturile, care mai de care mai colorate, sclipitoare şi atrăgătoare. Chiar dacă le iau ochii celor mici, rechizitele de fiţe nu sunt recomandate de dascălii sibieni.

Calitatea trebuie să primeze

Aceştia mizează pe un ghiozdan cât mai uşor, care să conţină doar strictul necesar, făcând aici referire la rechizite cât mai şimple, dar eficiente şi de calitate. “Copiii care intră în clasa I au nevoie, în mare, de un penar care să conţină creioane şi creioane colorate, stilou şi gumă de şters,  două caiete de română şi două de matematică, a căror hârtie să fie cât mai velină, un bloc mic de desen, cu foaia groasă, acuarele sau tempera, beţişoare şi învelitori”, spune Anca Maria Munteanu, învăţătoare la Şcoala Generală “Regina Maria”. Mai mult, dascălii spun că părinţii ar trebui să aştepte începerea anului şcolar înainte să se apuce de bătut librăriile în lung şi lat, întrucât cerinţele învăţătorilor pot fi diferite de la o clasă la alta. “Fiecare învăţător va cere altceva, în funcţie de lucrurile pe care doreşte să se axeze. De exemplu, noi nu folosim hârtie glasată sau alfabetar,mizând pe alte modalităţi de a dezvolta creativitatea copiilor”, spune Florinela Stângu, institutor la aceeaşi şcoală.

Fără ghiozdan troller
O altă modă recent apărută printre copii, dar nerecomandată de dascăli, vizează ghiozdanele troller, pe care copiii nu trebuie să le mai care în spate. “Aceste ghiozdane vor deforma umărul şi coloana celui mic, trăgându-l după el în fiecare zi. Elevii ar trebui să aibă un ghizdan simplu, fără prea multe buzunare, care să aibă întăritură la spate şi bretele cât mai late”, completează Anca Maria Munteanu.

Ce vor copiii?
În librării însă, lucrurile stau cu totul diferit. În timp ce rechizitele simple sunt aproape neatinse, cele cu persoanje din desene animate nu lipsesc din niciun coş de cumpărături. “Mami o să-mi cumpere caiete şi creioane cu «spioanele», pentru că le urmăresc în fiecare zi la televizon. Ghiozdan am deja, este cu Barbie”, ne-a spus Claudia Maria Vişa, în vârstă de opt ani. Chiar dacă satisfac gusturile celor mici, rechizitele colorate lasă o gaură adâncă în buzunarele părinţilor, preţurile acestora fiind duble faţă de rechizitele simple.

 „Spioanele” dublează preţul
O simplă privire asupra ofertelor din magazine arată diferenţele foarte mari între rechizitele simple şi cele de fiţe. De exemplu, un ghiozdan simplu, cu întăritură la spate şi echipat cu 12 produse, de la penar, două caiete, bloc de desen, acuarele, creioane şi creioane colorate, până la stilou, riglă,ascuţitoare, radieră şi pensulă, costă 49,90 de bani. Altul însă, animat cu spioanele din «Totaly Spies», în acelaşi magazin şi dotat cu aceleaşi produse, va scoate din buzunarele părinţilor 99,90 de lei, iar unul «Bakugan» ajunge la 148,90 lei.


 „Rechizitele colorate nu-l fac mai deştept pe elev. Ba mai mult, îi agresează imaginaţia şi creativitatea, oferindu-i tipare”, ZFlorinela Stângu, institutor Şcoala generală "Regina Maria"

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite