Filme de Jiri Menzel şi producţii în idiş, la Festivalul de Film de la Mediaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O selecţie de filme realizate de regizorul ceh Jiri Menzel, pelicule din ţările vecine cu România şi "bijuterii" cinematografice în limba idiş vor fi proiectate la prima ediţie a Mediaş Central European Film Festival "7+1", care va fi organizat de Radu Gabrea, în perioada 5 - 11 septembrie.

CITEŞTE ŞI:

Fii voluntar la Festivalul Internaţional de Film!

Festivalul - organizat în mai multe locaţii din oraşul Mediaş, dar şi în comunele Dumbrăveni şi Târnăveni - este consacrat cinematografiilor ţărilor vecine cu România, din perimetrul Europei Centrale , a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, regizorul Radu Gabrea, organizator şi preşedinte al Mediaş Central European Film Festival "7+1". Astfel, în cadrul festivalului vor fi prezentate filme ale unor creatori celebri, precum Jiri Menzel - regizorul omagiat la ediţia din acest an, Milos Forman, Jaromil Jires, Wajda, Kawalerowicz, Andrei Munk, Istvan Szabo.

"Aşa cum Sibiul a devenit o capitală a teatrului (datorită Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, n.r.), iar festivalul de film documentar Astra s-a impus la nivel internaţional, sperăm şi noi să reuşim acest lucru cu acest festival - Mediaş Central European Film Festival «7+1» - aflat la prima ediţie în acest an", a spus Radu Gabrea. El a precizat că festivalul este organizat la Mediaş deoarece acest oraş are un potenţial turistic mare, fiind înconjurat de cetăţile săseşti. De asemenea, Gabrea a precizat că un alt motiv al organizării festivalului la Mediaş este că a găsit deschidere şi sprijin de la Primăria Mediaş pentru realizarea unui astfel de eveniment.

Potrivit lui Gabrea, în cadrul festivalului vor putea fi vizionate filme din şapte ţări din Europa Centrală - Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria, România, Polonia şi Slovenia.

Din creaţia cinematografică a acestor ţări vor fi prezentate, în competiţia festivalului, filmele câştigătoare ale premiului naţional din fiecare dintre acestea, respectiv:

    "Biblioteca Pascal/ Bibliothèque Pascal", în regia lui Szabolcs Hajdu (Ungaria, 2010),

    "Eu când vreau să fluier, fluier" (recompensat cu premiul Gopo, n.r.), de Florin Şerban (România, 2010),

    "Poate în altă viaţă/ Vielleicht in einem anderen Leben", de Elisabeth Scharang (Austria, 2010),

    "Strânsoarea/ Pouta", de Radim Spacek (Cehia, 2010),

    "Suflet împăcat/ Pokoj v duši", de Vladimír Balko (Slovacia, 2009),

    "Trandafiraş/ Różyczka", de Jan Kidawa-Błoński (Polonia 2010).

    În competiţie ar urma să intre şi un film din Slovenia, pentru care încă se negociază în prezent.

Juriul festivalului va fi alcătuit din: Anca Mitran, directorul Arhivei Naţionale de Film (România), Dorothea Holloway, jurnalist (Germania), David Blum, scriitor (SUA), Wolfgang J. Ruf, jurnalist (Germania), Costel Safirman, critic şi istoric de film (Israel).

Potrivit lui Radu Gabrea, cele şapte filme aflate în competiţie se vor "lupta" pentru patru premii: marele premiu (oferit de primarul din Mediaş), premiul pentru regie, premiul pentru interpretare (actor/ actriţă) şi premiul pentru imagine. Valoarea financiară a premiilor nu a fost încă stabilită.

Totodată, în festival vor putea fi vizionate filme din ţara invitată, care în acest an este Israelul. Din producţia cinematografică a acestei ţări vor fi prezentate unele dintre cele mai importante creaţii, respectiv:

    "Adevărata poveste a Palestinei/ Etz O Palestine", în regia lui Natan Axelrod, Yoel Zilberg, Uri Zohar (1962),

    "Avanti popolo", de Rafi Bukaee (1986),

    "Comediantul/ HaKomediantim", de Arnon Goldfinger (1986),

    "Din cauza acelui război/ B'Glal Hamilhamah Hahi", de Orna Ben Dor-Niv (1988),

    "Lia", de Taly Goldberg (2011),

    "Portretul artistului: Marcel Janco/ A Portrait Of An Artist - Marcel Janco", de Leo Filer (1978), şi

    "Valea curajului/ Gei Oni", de Dan Wolman (2010).

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite