Festivalul Internaţional de Teatru, o afacere profitabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentele derulate în iunie 2011, printre care şi Festivalul de Teatru, au adus încasări din taxa hotelieră mai mari decât în anul când oraşul a fost Capitală Culturală Europeană. Specialiştii se aşteaptă şi acum la sume record . 

Festivalul Internaţional de Teatru, eveniment care se desfăşoară în acest an între 25 mai şi 3 iunie la Sibiu, nu este doar o sărbătoare pentru iubitorii de cultură ci şi o sursă bună de venituri pentru operatorii turistici din Sibiu.

Hotelurile din oraş, dar şi din împrejurimi sunt pline, atât cu artişti cât şi cu turişti veniţi pentru festival la Sibiu. Încasările cresc şi în cazul cafenelelor şi restaurantelor, dar şi în cazul firmelor de taximetrie.

Încasări record în 2011

Anul trecut, lunile de vară, când sunt programate majoritatea evenimentelor culturale găzduite de Sibiu, multe dintre ele de renume internaţional, au însemnat şi un record al încasărilor din taxa hotelieră. În luna iunie, suma încasată a fost cea mai mare din 2005 încoace, respectiv 173.514 lei, în condiţiile în care în aceeaşi lună din 2007, anul Capitalei Culturale Europene, s-au încasat din aceeaşi taxă 158.741 lei. Anul trecut, festivalul de teatru s-a desfăşurat între 27 mai şi 5 iunie. Aceeaşi situaţie a fost şi în iulie şi august, înregistrându-se cele mai mari încasări din 2005 încoace.

Aşteptări mari de la 2012

Specialiştii susţin că şi anul acesta încasările vor fi foarte bune. Directorul festivalului, Constantin Chiriac, a declarat că locurile de cazare sunt ocupate în totalitate în Sibiu şi în împrejurimi: „nu mai găseşti niciun loc de cazare pe o raza de 30 de kilometri“. „E full, şi aproximativ 50 la sută este ocupat de persoane venite cu ocazia festivalului. Asta era capacitatea disponibilă, oricum am avut cereri pentru mult mai mult”, spune Sandu Bog, directorul unuia dintre cele mai mari hoteluri din Sibiu. „Am avut şi anul trecut turişti din Bucureşti veniţi pentru festivalul de teatru, şi anul acesta la fel, tot turişti din Bucureşti, pensiunea este plină", spune Norica Gligorea, proprietara unei pensiuni aflate în localitatea Gura Râului, la 17 kilometri de Sibiu.

Profituri bune pentru restaurante şi taximetrişti

Nu doar hotelierii fac bani frumoşi în această perioadă. Chiar dacă, din cauza ploii, numărul celor care aleg terasele din centrul oraşului este mai mic în comparaţie cu anii trecuţi, angajaţii spun că înregistrează o creştere a numărului de clienţi în această perioadă. „Anul trecut, în perioada festivalului de teatru a mers foarte bine, am avut parte de foarte mulţi turişti. În perioada festivalului, încasările au crescut cu aproximativ 40-50 la sută, şi anul ăsta ne aşteptăm să fie la fel, ne-am dori să fie cât mai multe astfel de evenimente", spune Marius Rafa, proprietarul unei cafenele aflate în centrul oraşului.

„Se simte, sunt mult mai mulţi, e o creştere cam de 20 la sută. Cei mai mulţi turişti sunt străini, şi cer multă bere, asta e pe primul loc, şi diferite preparate din cafea”, spune şi Mădălina Niţescu, ospătar la o terasă aflată în centrul oraşului.

Turiştii străini trec şi pragul restaurantelor, unde nu se feresc să încerce şi preparate tradiţionale româneşti.

„Vin şi turişti români şi străini, străinii cer pizza, paste, dar şi specialităţi româneşti”, spune Ştefan Dinea, barman la un restaurant situat pe bulevardul Nicolae Bălcescu, în centrul oraşului.

Extrem de mulţumiţi în această perioadă sunt şi taximetriştii.  „Merge mai bine, sunt mai mulţi clienţi, cu aproximativ 15 la sută. Am şi clienţi români dar şi străini, am avut chinezi, englezi. Turiştii străini se axează pe curse lungi, nicidecum aici în oraş. Merg la Şelimbăr, la hotelurile din afara Sibiului”, spune Alexandru Gogioman, un taximetrist din Sibiu.

Cum poate cultura să devină business

„De la Camera de Comerţ sunt foarte bucuros să spun că Sibiul, şi în special Sibiul ultimului deceniu, este un exemplu despre cum cultura poate să devină business, poate să sprijine dezvoltarea durabilă, poate să sprijine dezvoltarea verde, şi de asemenea despre modul cum în jurul unui concept frumos chiar şi partea de business orientată spre profit poate să contribuie la dezvoltarea oraşului şi la dezvoltarea culturii“, a spus Eugen Iordănescu, directorul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură a judeţului Sibiu.

Turiştii străini, încântaţi de Sibiu

În lunile iulie, august şi sptembrie 2011, la centrul de informare pentru turisti din incinta Primariei Sibiu au ajuns 11.000 de turişti străini. Organizatorii se aşteaptă şi anul acesta la un număr mare de turişti. „Ce ne bucură cel mai mult este creşterea înregistrată în cazul turiştilor români care vin să viziteze Sibiul, precum şi faptul că s-a înregistrat şi o creştere a numărului de turişti spanioli", spune Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primariei Sibiu.

Din Austria, la Sibiu

Turiştii străini veniţi la Sibiu se declară fascinaţi de arhitectura oraşului, singura dezamăgire fiind vremea care nu a fost tocmai prietenoasă în ultimele zile. „Am venit sâmbătă seara, suntem din Austria, este un oraş frumos, cu oameni foarte prietenoşi, ne pare rău doar că vremea este urâtă, plouă. Cât priveşte preţurile, este mai ieftin decât în Austria”, spune Martin Schiffer (34 de ani), care a venit la Sibiu împreună cu mai mulţi prieteni.

Cu un grup de 3 prieteni a venit la Sibiu şi Avi Havi, un israelian în vârstă de 44 de ani. Stau la un hotel de 4 stele, şi au alocat cam 900 de euro de persoană pentru o săptămână de vacanţă. „E foarte frumos şi suntem impresionaţi, credem că este unul dintre cele mai frumoase oraşe din România. Preţurile sunt ok, şi ne simţim foarte bine aici”, spune Avi Havi. 



Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite