Sibiu: Fecale şi gunoaie într-o fostă centrală termică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Fecale şi gunoaie într-o fostă centrală termică
Sibiu: Fecale şi gunoaie într-o fostă centrală termică

Fosta centrală termică de pe strada Mirăslău este de câţiva ani de zile un focar de infecţie. Lăsată în paragină, clădirea este locul în care se strâng cu consecvenţă câinii vagabonzi, oamenii străzii şi gunoaiele.

Era CT-urilor, adică a centralelor termice socialiste care asigurau „agentul termic“ la cartiere întregi în Sibiu a apus. Centralele au fost dezafectate sau desfiinţare şi corpurile de clădire care le adăposteau au sfârşit dărâmate. Asta în cazurile fericite, căci mai există foste centrale încă în picioare, dar lăsate în paragină. Un astfel de caz este al centralei termice de pe strada Mirăslău, din imediata vecinătate cu blocul 31. Centrala a fost desfiinţată în urmă cu patru ani, timp în care a ajuns într-un stadiu avansat de degradare. Interiorul acesteia a devenit repede refugiu pentru cei fără casă iar grămezile de gunoi şi de fecale au transformat clădirea într-un focar de infecţie. Periodic s-a făcut curăţenie în clădire, dar multe mizerii şi-au reluat locul în scurt timp. Aduşi în pragul exasperării, locatarii blocului 31 au făcut anul trecut şi, din nou anul acesta, sesizare la Primăria Municipiului Sibiu prin care prezentau problemele pe care le aduce o astfel de clădire părăsită într-un cartier locuit.

Adăpost pentru oamenii străzii
„Singurul lucru care s-a făcut a fost acoperirea geamurilor clădirii cu plasă de sârmă, plasă care a dispărut după o săptămână. Este maidan pentru câini, loc de refugiu pentru oamenii străzii şi loc de strângerea gunoaielor“, a declarat Dora Predescu, locatară în blocul 31. Mirosul care iese din clădirea centralei este greu de respirat. Locatarii ştiu asta de patru ani de zile, cei de la etajele inferioare având ferestrele de la apartamente închise toată ziua. „Noi vrem să dărâme centrala şi să facă locuri de parcare acolo. Maşinile stau toate în părculeţul din faţa blocului pentru că nu există parcări suficiente. Apoi, dacă nu o dărâmă, să facă curat acolo şi s-o închidă. Ei pun plase de sârmă, dar ţiganii imediat le dau la o parte şi intră în centrală. Au mai venit poliţişti comunitari, dar ei se ascund pe sus şi nu pot fi găsiţi. Ne e şi frică să trecem pe lângă centrală că mereu se strâng mulţi ţigani. Şi iarna fac acolo focul să se încălzească, aduc tot felul de lucruri de la gunoi, saltele, canapele, numai mizerii. Nu mai ştim ce să facem, primăria nu ne ia deloc în seamă“, a precizat Maria Mustea, locatar în acelaşi bloc 31. Întrebat despre această problemă, Primarul Klaus Johannis a declarat că nu este la curent cu situaţia centralei dar că se va interesa. De asemenea, a spus că nu este singura centrală termică aflată în această situaţie, punând pe seama crizei financiare faptul că acestea au fost lăsate de actualii proprietari să ajungă în paragină.

Ruinate de criză
După ce prin hotârâre de Consiliu Local s-a aprobat debranşarea sibienilor care locuiesc la bloc de la centralele termice de cartier, rând pe rând acestea s-au închis. Fostele centralele termice au fost vândute ulterior prin licitaţie de SC Energie Termică SA, începând din anul 2006, şi în timp ce unele au fost transformate în supermarket-uri de cartier (ex.Trident) altele servesc drept spaţii culturale sau de producţie. Dacă câteva au fost dărâmate, cele pe care le-a prins criza în picioare au devenit ruine, pentru că nu au pază.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite