Sibiu: Ceasul Bisericii Evanghelice a încetat să mai bată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simbol al Sibiului, orologiul din turnul Bisericii Evanghelice a încetat să mai bată la fiecare oră exactă de mai bine de două săptămâni. Vechi de aproape 130 de ani, ceasul care ghida zeci de sibieni are acum nevoie de reparaţii capitale.

Potrivit reprezentanţilor Bisericii, motivul pentru care trecătorii nu se mai pot bucura de frumuseţea şi utilitatea acestuia este dată  de o defecţiune electrică la mecanismul ceasului, dar nu pot da încă asigurări că ceasul va fi reparat în curând, deoarece costurile sunt foarte mari. „ Noi am luat deja legătura cu firma care trebuie să se ocupe de reparaţia ceasului. Este vorba despre reprezentanţa în România a firmei Muff, din Elveţia, care este la Arad şi care s-a ocupat şi de transformarea, la sfârşitul anului 2004, a mecanismului de funcţionare, dintr-unul mecanic într-unul ultramodern, ghidat după unde radio. Nu ştim însă când va fi şi reparat, deoarece aceştia ne-au spus că doar deplasarea lor la Sibiu, pentru a stabuili cauza exactă a defecţiunii, ar costa 1.000 de euro“, ne-a spus Killian Dorr, prim-preotul Bisericii Evanghelice din Sibiu.

Limbile ceasului vor fi restaurate

Reprezentanţii instituţiei au “profitat” de defecţiune ceasului pentru înlătura şi limbile acestuia, care se degradaseră foarte mult şi puteau să se rupă în orice moment. „ Din cauza uzurii, limbile începuseră să aibă un joc şi de deplasau când vântul bătea mai puternic. Am primit chiar sesizări de la elevii Colegiului Naţional «Brukenthal», care spuneau că ceasul nu mai indica ora corect, aşa că am decis ca până la repararea părtii electrice, să demontăm şi limbile ceasului, pentru a le repara şi echilibra“, a mai spus preotul Killian Dorr.

Orologiul a fost pus în funcţiune, pentru prima dată, în anul 1881

Acestea au fost coborâte de pe biserică cu ajutorul unor alpinişti şi au ajuns acum într-unul dintre depozite, urmând să fie reparate de mecanicul bisericii. „ Va trebui să înlocuim bucşile, suruburile de strângere şi să le vopsim, pentru a arăta mai bine“, ne-a spus Iosif Baier, care consideră că ceasul funcţiona mult mai bine pe vremea când era mecanic şi trebuia întors manual la fiecare 24 de ore.


Şase ani în renovare
Catedrala Evanghelică, una dintre cele mai impresionante clădiri gotice din Transilvania, ridicată în 1520 pe locul unde exista o veche bazilică romanică încă din secolul 12, a intrat din vara acestui an într-un amplu process de renovare, care se estimează că va dura aproximativ şase ani, investiţia necesară fiind de peste 4,5 milioane de euro.
Problemele grave ale construcţiei au fost descoperite în anul 2007, când bucăţi de pietre au inceput să se desprindă din pereţii acesteia.În urma mai multor expertize realizate de doi specialişti în domeniu, s-a ajuns la concluzia că biserica se află într-un pericol iminent de prăbuşire, iar lucrările de reabilitare sunt absolut necesare.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite