Etnobotanicele trimit zeci de tineri la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lunar, aproximativ 10 tineri ajung la Urgența din Sibiu în urma consumului de etnobotanice. Medicii spun că aceștia ajung de obicei noaptea, iar consumul de etnobotanice este asociat cu cel de alcool. OPC-ul a închis marți ultimul ”magazin de vise” din Sibiu.

Inspectorii OPC, însoţiţi de reprezentanţii Gărzii Financiare, au descins marţi în ultimul „magazin de vise” care funcţiona în municipiul Sibiu, lângă cantina studenţească, şi au emis decizia de închidere definitivă a unităţii

 „Am decis închiderea definitivă a acestei unităţi de comercializare a produselor etnobotanice, deoarece operatorul  economic a continuat activitatea în urma decizie numărul 27 din 11.11.2011. Atunci  a fost închis datorită abaterilor repetate, într-o perioadă de 6 luni. Au fost aproape 20 de abateri pe care le-a comis această unitate, printre care lipsa elementelor de identificare şi caracterizare, lipsa afişării preţurilor, practică comercială abuzivă datorită informaţiilor false pe care le-au primit consumatorii, cantitate netă necorespunzătoare. Am trecut pe aici câteva zile, am văzut că e deschis, am organizat astăzi această verificare şi am emis decizia de închidere definitivă a unităţii”, a spus Ioan Bucur Băra, directorul OPC Sibiu.

Consumatorii ajung la Urgenţă

Nu de puţine ori, tinerii care consumă substanţe etnobotanice au nevoie apoi nevoie de ajutorul medicilor. În medie, la Unitatea Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu ajung lunar 10 tineri care au consumat astfel de substanţe. Aceştia au vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, şi sunt atât bărbaţi cât şi femei.

„Pacienţii ajung cu tulburări de comportament, stări de agitaţie, palpitaţii, tulburări de ritm cardiac”, explică medicul Constantin Roşca, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe. Niciunul dintre cei care au ajuns la spital nu a avut nevoie de internare, însă o parte dintre ei au fost trimişi mai departe, la medicul psihiatru.

Medicii spun că, în general, pacienţii de acest fel ajung la spital în cursul nopţii, de regulă direct din cluburi. „În general consumul de etnobotanice este asociat cu consumul de alcool. Majoritatea vin noaptea, după consumul în cluburi sau discoteci, sunt puţini cei care consumă acasă”, adaugă medicul Constantin Roşca.

Venituri confiscate

Reprezentanţii magazinului trebuie să dea socoteală şi în faţa celor de la Garda Financiară, pentru că, având activitatea suspendată, nu ar fi avut voie să vândă nimic. „Dacă în perioada cât a fost suspendat a vândut marfă, legea prevede că veniturile respective se confiscă şi se virează la bugetul de stat”, explică Nicolae Fumurescu, directorul Gărzii Financiare Sibiu. Potrivit acestuia, în casă s-au găsit 4.235 de lei, iar în cursul zilei de ieri au fost înregistrate vânzări de 200 de lei, reprezentanţii magazinului fiind aşteptaţi la sediul instituţiei cu documentele contabile.

Click pe SIBIU.ADEVARUL.RO pentru ultimele noutăţi de la Sibiu

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro sau sună-ne la 0369.809.113

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite